Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metnar ocenil vojáky za boj s koronavirem. Už má dost toho, že jsou se škrty první v řadě

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, tsv - 
8. května 2020
12:45

Nesmí se opakovat scénáře z předchozích krizí, při kterých armáda pomáhala, ale následně byla první na řadě při rozpočtových škrtech. Při pietní vzpomínce na 75 let od konce druhé světové války to na pražském Vítkově novinářům řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Je podle něj povinností politiků, aby vojákům zajistili moderní vybavení. Ocenil odvahu a odhodlání vojáků, kteří byli nasazeni do zavádění opatření proti šíření nového koronaviru.

Druhou světovou válku Metnar označil za konflikt, který se už nesmí znovu opakovat. Zdůraznil důležitou roli, kterou v konfliktu sehráli čeští vojáci a civilisté. „Na jejich statečnost a odvahu nesmíme nikdy zapomenout,“ řekl.

Metnar zároveň připomněl, že armáda pomáhá i v současné koronavirové krizi, kdy každodenně posílá společně se zdravotníky, hasiči a policisty 3500 vojáků do první linie. „Za jejich odvahu a odhodlání jim patří moje velké poděkování, mají mojí úctu. Stejně jako naši spoluobčané za soudržnost a solidaritu,“ dodal.

Se škrty byla armáda první v řadě

Poznamenal, že je povinností politiků zajistit vojákům moderní techniku a výzbroj. „Protože jak ukázala druhá světová válka, dobře bojovat a bránit může pouze dobře vycvičená armáda,“ řekl. Zdůraznil, že se nesmí opakovat scénáře z předchozích krizí. „Armáda vždy v předchozích krizích pomáhala tam, kde bylo třeba, na druhou stranu byla první na řadě, když došlo ke škrtům,“ poznamenal. Modernizace podle něj není levná, ale je nutné až 40 let starou techniku vyměnit.

Babiš by odložil nákup BVP za 50 miliard

Otázka dopadů krize na rozpočet ministerstva obrany se v posledních týdnech intenzivně řeší. Obrana už souhlasila s uvolněním 2,9 miliardy korun ze svého letošního rozpočtu zpět do státního rozpočtu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát připustil, že by mohla být odložena zakázka na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za asi 50 miliard korun. Později ale řekl, že armáda modernizaci potřebuje a že by Metnar měl najít peníze potřebné na projekt BVP. Za modernizaci armády se postavily také poslanecký výbor a senátní výbory pro obranu.

Bradbury ( 9. května 2020 09:24 )

Že armáda pomohla zvládnout nápor pandemie je fakt. Že k tomu nepotřebovala radary ani pásová vozidla ale také. Úpěnlivé volání, aby se proboha nepřestalo zbrojit, podpořené vyvolanou atmosférou hysterie, bychom neměli vyslyšet. Finance bych přednostně dal na opatření v boji se suchem, což je reálný nepřítel a aktuální priorita.

karoly ( 8. května 2020 13:19 )

Poprvé armáda dělá záslužnou činnost,za kterou jí patří dík.Jinak je zcela zbytečná.
Nákupy za miliardy jsou k ničemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa