Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mámu tří dětí týral alkoholik, kvůli pandemii přišla o pomoc! Odbornice vysvětlila, co komplikuje situaci v rodinách

Kvůli pandemii nemohly v problémových rodinách naplno fungovat sociální služby.
Kvůli pandemii nemohly v problémových rodinách naplno fungovat sociální služby.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lc - 
29. dubna 2020
09:45

Koronavirová krize se tvrdě podepisuje i na ohrožených skupinách, kterými jsou osamělé matky s dětmi. Tuto zkušenost má paní Jarka, máma tří malých dětí z Královéhradeckého kraje. V době nouzového stavu od rodiny odešel jejich otec, který měl dlouhodobé problémy s alkoholem a ženu fyzicky napadal. Jarka se náhle ocitla bez peněz a kvůli riziku nákazy i bez podpory odborníků, kteří jí dosud pomáhali v péči o dítě s opožděným vývojem.

Dvě z Jarčiných dětí jsou v předškolním věku a nedávno se jí narodilo třetí dítě. Na jedné straně si paní Jarka (její identitu redakce zná) po odchodu problematického partnera oddechla, protože skončily každodenní hádky a násilí. Na druhé se ale musela ze dne na den o vše postarat sama.

Zůstali sami

Jedno z dětí trpí opožděným vývojem a potřebuje lékařská vyšetření, která se však kvůli nouzovému stavu odložila. Před vypuknutím pandemie se maminka spoléhala na pomoc služby rané péče, v rámci níž se pomáhá ohroženým rodinám s dětmi a dětem se zdravotním postižením.

„Poskytuje se odborná pomoc, protože ve vývoji dítěte hrají zásadní význam první tři roky života,“ vysvětluje sociální pracovnice Jana Ženíšková, vedoucí programu Podpory pro rodinu a dítě organizace Alamthea. Služby rané péče posilují rodinné vazby, pomáhají rodičům s výchovou a zvládnutím složitých životních situací a mají i ekonomický přínos, protože pomáhají rodině, aby nebyla závislá na institucích, snižují například nutnost ústavního pobytu.

Činnosti takových služeb však byly kvůli pandemii ukončeny vládním nařízením. Odborníci brzy poté apelovali na vládu, aby některá opatření v oblasti sociální péče uvolnila, protože hrozí nárůst dalších komplikací včetně domácího násilí.

Ministerstvo na výzvy nereagovalo

„Na přelomu března a dubna jsme upozornili dopisem ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a premiéra Andreje Babiše, že oblast péče o ohrožené rodiny s dětmi byla dána na vedlejší kolej,“ říká PhDr. Věduna Bubleová, předsedkyně Asociace Dítě a Rodina a ředitelka Střediska náhradní rodinné péče. „Nejen že jsme nedostali žádnou odpověď, ale ministerstvo celý duben nic nedělalo.“

Jarka se ocitla bez partnera, ubyly jí finance, cítila, že nedokáže dostatečně zajistit péči o všechny děti včetně potomka, který potřebuje specializovanou péči. Jako matka potřebovala psychickou podporu, aby se s novou situací dokázala vypořádat.

Chybí peníze na bydlení i jídlo

„Bez pomoci neumí zajistit prostředky na bydlení a potraviny pro sebe a tři děti. Bez podpory specializovaného sociálního pracovníka si neví rady, jak se postarat o dítě, které je opožděné a je potřeba se mu denně věnovat,“ vypočítává Ženíšková.

Minulý týden ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo plán uvolňování sociálních služeb, ale s jeho náplní nejsou sociální pracovníci opět spokojeni. Jeho náplň podle nich zcela ignoruje doporučení odborníků a neodpovídá tempu uvolňování ostatních opatření.

Například důležité sociálně-aktivizační služby jsou dostupné zatím pouze po telefonu nebo online, v terénní formě jsou uvolněny až od 11. května. Přitom řada klientů nemá v domácnosti počítač a potřebují osobní kontakt včetně zajištění materiální pomoci.

Domácí násilí nikdo nesleduje

„Uvolňování služeb v sociální sféře vůbec neodpovídá ostatním krokům vlády. Zatímco 17. května budou zrušena všechna opatření, budou fungovat restaurace a ubytovací služby, tak například denní stacionáře se mohou rodinám s dětmi otevřít až 8. června,“ zdůrazňuje Anna Krbcová, tajemnice Asociace Dítě a Rodina. „Kvůli nouzovému stavu nikdo řadu týdnů nepracoval s ohroženými rodinami s dětmi, přičemž právě osobní kontakt je důležitou prevencí například domácího násilí,“ dodala.

Anna Krbcová, tajemnice Asociace Dítě a Rodina Anna Krbcová, tajemnice Asociace Dítě a Rodina | archiv Blesku

Video  Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa