Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Svatby do deseti lidí nikdo nechce, hospodský musel propouštět! Jaké jsou reakce podnikatelů na uvolňování zákazů?

  • Autor: Zpravodajové Blesku - 
    17. 4. 2020
    05:30

    Prodejci automobilů, kadeřnice, provozovatelé restaurací, majitelé restaurací či svatebních agentur. Těm všem a mnohým dalším obrátila omezení vydaná vládou život vzhůru nohama. Proto netrpělivě čekali na rozhodnutí, kdy budou moci znovu rozjet podnikání. Co na termíny rozdělené do pěti vln říkají?

    Ministr průmyslu Karel Havlíček (50, za ANO) už při představování plánu varoval, že data se v případě negativního vývoje koronavirové epidemie mohou měnit. V prvních dvou vlnách se proto mají otevřít především místa, kde se nepotkává mnoho lidí najednou. Pak se musí dva týdny počkat, aby se epidemiologové ujistili, že se nákaza v Česku nezačala opět nekontrolovatelně šířit.

    Tato pauza pak bude následovat po každé další vlně uvolňování, aby byl čas na vyhodnocení vývoje a případné úpravy opatření. Někteří, kterým omezení zásadně zasáhla do života, plán uvolňování vítají, jiní jsou zdrceni.

  • 1.Vlna č. 1 – 20. dubna

    Provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary, autosalony, venkovní tréninky profesionálních sportovců, svatby do 10 osob.

    Svatební koordinátorka: O svatby do 10 osob nikdo nestojí

    Vládní nařízení ohledně sňatků zamávalo s celou svatební sezonou. A termín 20. dubna, odkdy budou povoleny obřady do deseti osob, na tom nic nezmění. O takové zkrátka není zájem. „Povolených deset lidí totiž neznamená deset hostů. Je to matrikář, oddávající, ženich s nevěstou, dva svědci… A pokud máte rodiče z obou stran, musíte si vybrat mezi nimi a fotografem. Oboje nejde, to už je jedenáct,“ upozorňuje Christina Černá, svatební koordinátorka z agentury Svatba v klidu.

    Nadšení ale nepřišlo ani s povolením svateb do 50 osob v další vlně, tedy 8. června „Letos jsou dva hlavní svatební termíny, a to 6. 6. 2020 a 20. 6. 2020. Ten první uteče jen o pár dní, což se samozřejmě zásadně dotkne nejen snoubenců, ale i všech dodavatelů, kteří se na svatbách podílejí,“ dodává koordinátorka, která pro větší klid raději doporučuje posunout svatbu na podzim, nebo o rok.

    Christina Černá Christina Černá | Zpravodajové Blesku

    Provozovatel autobazaru: Tak brzo jsem to nečekal

    Obnovení provozu autobazarů již v první etapě uvolňování opatření příjemně překvapilo hradeckého provozovatele Allcar autobazaru Jaroslava Holubáře (68): „Předpokládal jsem, že otevírání proběhne současně, anebo nás předběhnou jiné důležitější provozy, třeba hospody. A my že otevřeme až později,“ řekl a upozornil, že v autobazarech se lidé příliš nesrocují.

    „Problém je spíš v jejich neukázněnosti,“ dodal Holubář, který očekává pozvolný rozjezd podnikání. „Otevření ještě neznamená, že to poběží jako dřív. Může trvat i měsíce, než se to zase rozjede. Lidé začali mít jiné starosti, auta pro ně teď nebudou priorita.“

    Jaroslav  Holubář krok  vlády vítá, ale zatím nejásá. Jaroslav Holubář krok vlády vítá, ale zatím nejásá. | Zpravodajové Blesku

  • 2.Vlna č. 2 – 27. dubna

    Obchody a provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech nad pět tisíc metrů.

    Majitelky obchůdku: Klidně jsme mohly mít otevřeno!

    Hana Bartoníková z rodinného obchůdku s nábytkem Provance ve Frýdku-Místku vyhlíží 27. duben, kdy bude moci znovu otevřít. Přitom s maminkou, která obchod vede, už po týdnu zákazu prodeje házely flintu do žita. „Máme věrné zákazníky, kteří se nás ptali, kdy otevřeme, a podporovali nás. A vstříc nám vyšel i majitel s nájmem, proto jsme se nakonec rozhodly nezavřít. Ale stále nad námi visí mnoho faktur, na které jsme neměly šanci vydělat,“ popisuje Bartoníková, podle níž mohlo datum otevření pro obchody do 200 m2 přijít dříve.

    „Na rozdíl od velkých obchodů, kam chodí davy, se u nás nikdy nesejdou více než dva zákazníci. Klidně jsme mohly mít otevřeno,“ dodává Bartoníková. Prodeje přes sociální sítě v řádu stokorun prý vzniklé škody nenahradí. „Peníze na faktury i zboží si popůjčujeme v rodině a snad se nám podaří obchod rozjet a udržet.“

    Majitelka malého obchůdku Hana Bartoníková. Majitelka malého obchůdku Hana Bartoníková. | Zpravodajové Blesku

  • 3.Vlna č. 3 – 11. května

    Provozovny do 1000 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech nad 5000 metrů, autoškoly, posilovny a fitness centra bez otevření zázemí.

    Fitness trenér: Cvičit bez šaten a sprch? Absurdní!

    Ve třetí vlně uvolnění podnikání chce vláda otevřít posilovny a fitness centra. Ovšem bez možnosti využití sprch a šaten! „To je naprostý nesmysl! Lidé se přece nemohou převlékat v autech nebo na ulici, případně jezdit mokří a zpocení po městě,“ žasne mistr světa v soutěži WBFF Muscle Model 2019 Jiří Procházka (28), který se živí i jako trenér.

    Sám během omezení přišel o desítky tisíc korun. „Záleží, jak se lidé budou do posiloven vracet. Trochu se obáváme, že cvičení bude to poslední, na co jim budou zbývat peníze. A jen málo z nich bude mít na trenéra.“

    Jiří Procházka doufá, že lidé budou  chtít po otevření posiloven zapracovat na postavě nejen do plavek. Jiří Procházka doufá, že lidé budou chtít po otevření posiloven zapracovat na postavě nejen do plavek. | Zpravodajové Blesku

    Šéf malé autoškoly: Velké jsou na tom hůř

     Provozování malé autoškoly má sice jako »vedlejšák«, přesto i Davida Sotorníka (49) z Hlučína a jeho klienty opatření zasáhla. „Pět mých žáků čekaly zkoušky, které musely být zrušeny. Dvouměsíční pauzu budou muset dohnat náhradními jízdami asi za symbolický poplatek. Zkrátka budu dohánět resty a žákům se snažit vyjít vstříc,“ říká. Aktuálně je zaměstnán, proto se ho opatření vlády nedotkla tak citelně. „Ale deset tisíc za pronájem učebny a cvičiště doplatím i tak. Větší autoškoly to ovšem zasáhlo tvrději. Nulové příjmy, leasingy na auta… Nezávidím jim."

    David Sotorník David Sotorník | Zpravodajové Blesku

  • 4.Vlna  č. 4– 25. května

    Restaurace, kavárny atd. s prodejem přes okénko a na zahrádkách, kadeřnictví, manikúry, solária, masérské služby, muzea, galerie, zoologické zahrady – pouze venkovní části.

    Kadeřnice Kamila: Zoufalé zákaznice mi volají denně

    Denně volají kadeřnici Kamile Bechové (30) zoufalé zákaznice a ptají se, kdy už svůj salon v Kralovicích na severu Plzeňska otevře. Teď pro ně konečně má předběžné datum, 25. května se stejně jako její klientela nemůže dočkat.

    „Jsme v salonu dvě, asi se budeme muset s kolegyní střídat a nedělat obě najednou. Do salonu chodíme pravidelně uklízet i nyní, ale před otevřením nás čeká nákup většího množství dezinfekce a rukavic,“ uvedla s tím, že pronájem a zálohy na energie platí jako za běžného provozu. „Je to velký zápřah, když nevyděláváte. Pokud někdo nemá finanční rezervu, těžko se s tím popere."

    Kadeřnice  Kamila Bechová Kadeřnice Kamila Bechová | Zpravodajové Blesku

    Majitel restaurace: Musel jsem propustit zaměstnance

    Jeho živnost spadá do čtvrté i páté skupiny podnikatelských aktivit, které mají být uvolněny 25. května, resp. 8. června. Nadšení se ale nekoná, spíše obavy. Roman Batelka (45), provozovatel restaurace se zahrádkou a hotelu Trosky, totiž ví, že na celoroční náklady už nevydělá.

    „Naše sezona je od jara do podzimu, budu tak mít možná čtyři měsíce na to, abych vydělal na pohledávky vzniklé omezením a všechny celoroční náklady,“ řekl. Jeho hotel stojí v Českém ráji, oblasti plné uzavřených parkovišť a míst, kam běžně turisté mohou. „Pan Hamáček ale varoval před nájezdy k nám, takže ani otevřené okénko mě nespasí, denní tržba je sotva tisíc korun,“ uvedl Batelka a dodal, že byl nucen propustit zaměstnance. „Nevím, jestli se ke mně vrátí. A faktury se mi kupí."

    Roman Batelka se obává,  že své podnikání během  zbytku sezony nezachrání. Roman Batelka se obává, že své podnikání během zbytku sezony nezachrání. | Zpravodajové Blesku

  • 5.Vlna  č. 5 – 8. června

    Nákupní centra, provozovny nad 1000 metrů čtverečních, restaurace, kavárny atd. včetně vnitřních prostor, hotely, taxislužby, tetovací salony, divadla, hrady a zámky, kulturní a společenské akce do 50 osob, svatby za specifických podmínek.

    Majitel restaurace: Měsíční ztráta 400 tisíc

    Restaurace U Ševce v centru Zlína s kapacitou 300 míst nemá zahrádku, a tak může otevřít až v poslední vlně. „Z toho, jak to celé dopadlo, radost opravdu nemám. Mělo to být tak, jak to původně navrhovala Asociace hoteliérů a restaurací, aby bylo otevřeno do devíti večer. Přijdeme o velké tržby. Jen za měsíc máme ztrátu 400 tisíc,“ konstatoval šéf restaurace Lukáš Dostálek (35). „Nájem platit musíme. Naštěstí máme ještě nějaké rezervy,“ dodal Dostálek.

    Majitel zlínské restaurace. Majitel zlínské restaurace. | Zpravodajové Blesku

    Kastelán z Bečova: K relikviáři jen se změřenou teplotou

     Na návštěvníky už se těší v zámku Bečov nad Teplou na Karlovarsku, kde budou všem měřit teplotu. Personál je na otevření 8. června už připravený, teď se plánuje zkušební umístění termokamer napojených na velín ostrahy. „Bude to jako na letišti. Každému, kdo vstoupí, bude změřena teplota. Jak návštěvníkům, tak personálu,“ řekl Wizovský a upozornil, že v areálu budou i stojany s dezinfekcí. „Škoda jen, že není ještě hotová expozice relikviáře sv. Maura. To bychom patrně mohli uvažovat o otevření spolu s muzei už 25. května,“ dodal.

    Kastelán Tomáš  Wizovský před  zámkem v Bečově  nad Teplou Kastelán Tomáš Wizovský před zámkem v Bečově nad Teplou | Zpravodajové Blesku

TomasLB ( 17. dubna 2020 10:08 )

Tak ne každý se musí na svatbě chovat jako retard a degen...Ale chápu že Vy se musíte ožrat každý den...

villon ( 17. dubna 2020 09:27 )

Twl svadbu o desti lidech můžou pořádat jedině retardi nebo degeni. To tam bude ženich s nevěstou, 4 rodiče a 4 hosti. To se ani neviplatí našťouchnout bečku, i kdyby baby chlastali jak duhy, tak se nakonec půlka vyleje.
Čili ANOferťáci si mislí, že jsme národ retardů a degenů. Asi tak. (Po všech těch burešovích čórkách a lapsech ale jejich preference svědčí, že se asi o třetině národa nemílí).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa