Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koronavirus mezi studenty: Na vysokoškolských kolejích v Praze je několik nakažených

Autor: ČTK - 
8. dubna 2020
13:34

Nákaza novým koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, se v uplynulých týdnech vyskytla i na kolejích pražských univerzit. Potvrdila se u sedmi studentů, kteří pobývali na kolejích České zemědělské univerzity (ČZU), Vysoké školy ekonomické (VŠE) a Univerzity Karlovy (UK).

„Na kolejích ČZU jsou nyní tři lidé, u kterých byla potvrzena nemoc covid-19,“ uvedla mluvčí ČZU Karla Mráčková. Další tři nemocní se podle mluvčí VŠE Martiny Mlynářové vyskytli na kolejích VŠE. Jeden je na kolejích UK, řekl mluvčí školy Václav Hájek.

Všichni tři nemocní z ČZU nyní podle Mráčkové čekají na kontrolní testy, aby mohli být propuštěni z karantény. „Jinak máme další tři lidi v preventivní izolaci, kteří buď byli v kontaktu s pozitivním, nebo přiletěli z rizikové oblasti,“ dodala.

Mráčková informovala o dvou nemocných studentech již 20. března. Tehdy uvedla, že jsou v domácí karanténě a na kolejích už nepobývají. Univerzita před tím informovala, že někteří studenti na kolejích ignorovali zákaz shromažďování. Podle Mráčkové se tam scházely skupinky 10 až 15 studentů. Škola kvůli tomu očekávala další rozšíření nemoci covid-19 mezi ubytovanými. Na kolejích ČZU nyní pobývá asi 450 studentů a kolem 50 Čechů a Slováků, řekla mluvčí.

Dva nakažení z VŠE jsou v nemocnici

Dva nakažení z VŠE byli podle Mlynářové hospitalizování Na Bulovce a v Ústřední vojenské nemocnici. Třetí nemocný s covid-19 se v současné době léčí na koleji Blanice jen s mírnými příznaky, řekla. „Žádná nemocnice nemocného nechtěla přijmout,“ dodala. Na kolejích VŠE zůstalo po uzavření škol asi 650 cizinců, převážně jsou z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, Číny a USA. Asi 700 dalších ubytovaných jsou Češi.

Na kolejích UK je jeden nakažený

Nákaza v ubytovacích zařízeních UK se zatím potvrdila pouze u jednoho člověka, který je v izolaci na koleji ve vyčleněné karanténní kapacitě, řekl Hájek. Z původních 10 644 studentů zůstalo na kolejích odhadem 4100 lidí, z toho kolem polovina cizinců, dodal.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze zatím podle svého mluvčího Michala Janovského o žádném oficiálně evidovaném příkazu nákazy covid-19 na kolejích neví.

Zatím nejvíce potvrzených případů nákazy covid-19 mezi studenty na kolejích je znám z Olomouce. V bloku s nejpřísnějším epidemiologickým režimem tam v pondělí bylo 49 lidí, v druhém zůstávalo až 80 v karanténě. Mezi nemocnými byli pouze cizinci a podle informací univerzity měli pouze lehké projevy nemoci nebo neznatelné příznaky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa