Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vojtěch: Nekontrolované šíření koronaviru skončilo. Přijde postupný návrat do normálu

Aktualizováno -
8. dubna 2020
13:10
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
8. dubna 2020
12:45

Nekontrolované šíření koronaviru se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit. Uvedl to na tiskové konferenci. Pomalu bychom se mohli začít připravovat na návrat do normálního života, doplnil Vojtěch. K optimistickému prohlášení vedla experty data, která mimo jiné ukazují, že v polovině dubna bychom mohli mít sedm tisíc diagnostikovaných. Původně se počítalo s několika tisíci navíc.

„Podařilo se nám zatím zabránit tomu nejhoršímu. Vyhnuli jsme se scénáři z Itálie, Španělska, USA a Velké Británie,“ konstatoval Vojtěch. „Podařilo se zastavit nekontrolované šíření koronaviru. Můžeme se pomalu začít připravovat na postupný a kontrolovaný návrat k normálnímu životu,“ dodal ministr.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se podle Vojtěcha blíží k hodnotě jedna. „Reprodukční číslo blízké jedné neznamená zastavení šíření nemoci, ale šíří se kontrolovaně,“ dodal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. 

Původní modely počítaly se sražením reprodukčního čísla na cca 1,8, a to z čísla 2,6, které bylo ve statistikách před 12. březnem.

Seniory musíme nadále chránit

Ačkoliv Vojtěch počítá s tím, že se budou postupně uvolňovat přísná opatření, nadále si budou muset dávat pozor především senioři. Potvrzenou nákazu má totiž z celkového počtu 24 procent lidí nad 65 let. Většina zemřelých je pak podle anesteziologa Vladimíra Černého ve věku nad 80 let. 

„Nadále roste počet nakažených, ale nejohroženější skupinu se povedlo ochránit,“ dodal Dušek. Co se týče potvrzených nakažených, z celkového počtu více než 5 tisíc nakažených je 432 lidí v nemocnicích. „Asi čtvrtina z nich je na JIPce. Většinou se jedná o pacienty 60+,“ dodal Černý.

„Stále ale platí, že většina lidí má lehký průběh onemocnění covid-19. Ačkoliv nevíme, jak velký podíl lidí má bezpříznakový průběh a kolik je neodhalených pacientů, ani to by nám příliš nezkazilo čísla. Situaci bychom i tak zvládli,“ konstatoval dále Dušek.

Radost pak mají experti především proto, že se opatřeními povedlo nezahltit zdravotnictví a jednotky intenzivní péče mají dost kapacit a rezerv. 

Po Velikonocích se ukáže

Dušek očekává, že po Velikonocích mohou experti přijít s dlouhodobým modelem predikce. „Začínáme poznávat chování viru v populaci. Je dobře, že jsme tu měli ta opatření. Představte si tu hrůzu, kdyby nechali virus nekontrolovaně šířit v době, kdy se reprodukoval na čísle 2,6,“ dodal. 

Přes svátky se pak nebudou zpřísňovat bezpečností opatření. Řekl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání krizového štábu. 

Prozatím počítají experti s tím, že by bylo v polovině dubna pozitivně diagnostikováno 7 tisíc lidí. „Doufám, že to model potvrdí nebo budou čísla optimističtější,“ uvedl Dušek. Původně se počítalo s modelem, kdy bychom mohli mít koncem dubna 14 tisíc případů. Současná predikce ale počítá s 11 tisíci případy. 

Podle nejnovějších dat je v ČR 5 tisíc nakažených, zemřelých je pak 91.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) | ČTK/Kamaryt Michal

WHO varuje před unáhleností

Pokrok dosažený v potlačování šíření nákazy je ale podle Státní zdravotnické organizace (WHO) velmi křehký. Šéf WHO za Evropu Hans Kluge dnes na to upozornil na tiskové konferenci.

„Máme před sebou v tomto maratonu stále ještě dlouhou cestu a pokrok, kterého jsme dosud v boji s virem dosáhli, je mimořádně křehký,“ uvedl Kluge. „Myslet si, že se blížíme ke konci, by bylo nebezpečné,“ dodal a zdůraznil, že v boji s virem není místo pro chyby.

Podle šéfa evropské odnože WHO nenastal okamžik, aby Evropa přestala koronaviru věnovat plnou pozornost. Jakékoli zmírnění opatření přijatých v boji s šířením koronaviru by měly evropské státy podle Klugeho „velmi důkladně zvážit“.

Přesto ministerstvo zdravotnictví plánuje postupné uvolňování, především pak pro běžné pacienty. Plán chce mít připravený příští týden, řekl dnes Vojtěch. Nemocnice musely nařízením ministerstva omezit poskytovanou péči jen na nezbytně nutná vyšetření a operace. Kvůli tomu přicházejí i o peníze.

„Zadal jsem klinické skupině, aby připravila určitý plán k restartu zdravotnictví. Můžeme si dovolit ta přísná opatření rozvolnit. Nechceme poškodit ostatní pacienty,“ řekl ministr.

Hanka Smrckova ( 8. dubna 2020 16:23 )

Presneee, hra se slovic­ky..­...ne­priz­puso­bivy uz se tesi jak zitra vezmou vsechny hobby a ostatni kramy uprkem,ti co maji trochu mozek vedi , ze ted to prijde....tleskam nasi vlase,specielne panu Prymulovi a Vojtechovi, muzi na svem miste....co skoncilo mi neni jasne....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa