Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pandemie dostala tisíce Čechů do „kleští“. Nechte si exekuci odložit, radí Benešová

Autor: Nikola Forejtová - 
31. března 2020
21:20

Máte exekuci, ale kvůli pandemii nového koronaviru máte výpadek příjmu? Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) radí, abyste si požádali o odklad. Na vládě rovněž řešila pomoc dlužníkům a lidem v insolvenci. Podle návrhu zákona, který se dostane 7. dubna do Sněmovny, by se nově v době krize promíjelo zmeškání lhůt. Benešová také vytáhla již připravenou vládní novelu o zastavení bezvýsledných dluhů, která měla před pandemií doputovat do Sněmovny v březnu. Okleštila ji ale o pirátské návrhy. Exekutorská komora reaguje na pandemii tak, že nabádá exekutory, aby vyhověli žádostem o změně splátkového kalendáře, obává se ale, že dojde k neúměrnému zahlcení soudů. 

V exekuci je podle dat z loňského roku 783 tisíc Čechů a jen na jistinách dluží téměř 300 miliard. Je pak pravidlem, že řada dlužníků neboli povinných má navíc na krku tři a více exekucí, v průměru se podle dat Exekutorské komory jedná o 5,7 exekucí na osobu. To dokazuje i fakt, že exekutoři řeší 4,4 milionu pohledávek. Řada dlužníků ale nyní kvůli pandemii a výpadku příjmů není schopna své pohledávky řešit. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) tak v úterý předložila vládě návrh zákona, který by měl zmíněným lidem ulevit.

„Návrh rozšiřuje prominutí lhůt, kde to doposud není možné. Každá žádost se bude posuzovat individuálně,“ uvedla ministryně Benešová na tiskové konferenci po úterním jednání vlády. Návrh se týká občanského soudního řízení, insolvenčního a exekučního řízení.

„Změny přináší pomoc podnikatelům i dlužníkům. Jelikož podnikání může být ohroženo, a pokud jde o dlužníky, ti mohou mít problém s výpadky příjmu,“ dodává dále Benešová.

V návrhu je možnost odkladu povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh v případě úpadku, a to až do doby 6 měsíců od ukončení mimořádných opatření. „Soud také nezruší osobní bankrot v případě, že nebude dlužník dodržovat splátkový kalendář,“ vysvětluje ministryně návrh zákona, který se ve stavu legislativní nouze dostane na jednání Sněmovny 7. dubna.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová (všichni za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na jednání vlády, kde se řešily dopady koronaviru (31. 3. 2020) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová (všichni za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na jednání vlády, kde se řešily dopady koronaviru (31. 3. 2020) | ČTK - Krumphanzl Michal

Jak již bylo zmíněno, každý případ bude individuálně zkoumán. Ne každý bankrotář nebo dlužník se totiž kvůli pandemii dostal do platební neschopnosti. V případě, že bude ale doložen výpadek přijmu, Benešová slibuje, že bude uleveno od současně povinného splacení dluhu do 30 procent v případě, že je dlužník v insolvenci. 

Potvrzením o výpadku se pak podle ministerstva rozumí například to, že dlužník zašle několik posledních výplatních pásek, kde bude výpadek znát.

Podejte žádost o odklad, nabádá ministerstvo

Ministryně už před pár dny prostřednictvím facebookových stránek nabádala dlužníky, aby si zažádali o odklad měsíčních splátek, na což mají dlužníci v současné podobě zákona právo. „Ministerstvo připravilo nový vzor návrhu na odklad exekuce. Návrh na odklad podávají dlužníci soudnímu exekutorovi. Vzor je ke stažení na stránkách ministerstva, uvádí tiskový mluvčí Vladimír Řepka. 

„Odklad exekuce znamená, že soudní exekutor do vydání rozhodnutí o návrhu na odklad exekuce nečiní žádné úkony směřující k provedení exekuce,“ vysvětluje dále Řepka. Po uplynutí doby odkladu se pak exekuce znovu rozjede.

Háček je v tomto případě ale v tom, že může exekutor rozhodnout negativně, především pak ve chvíli, kdy by mohlo odložení splátek výrazně poškodit věřitele - tedy člověka, kterému dlužník dluží. 

Lidé, kteří jsou pak v insolvenčním řízení, se mají s příslušnou žádostí (jejíž vzor najdete výše v článku v odkazu) obrátit na soud, který vede jejich řízení. 

„Ohledně lhůt se soudní exekutoři musí řídit ustanovením § 54 odst. 7 zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, v účinném znění, podle kterého: „Nevyhoví-li exekutor návrhu na odklad exekuce do 7 dnů, postoupí jej společně s exekučním spisem k rozhodnutí exekučnímu soudu, který o něm rozhodne bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů.““ doplňuje Blesk Zprávám mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. 

Benešová popostrčila již připravenou novelu

Benešová přistoupila v návrhu i k tomu, aby se zrušily tzv. bezvýsledné exekuce. „Exekutor bude mít povinnost zastavit exekuce, pokud se po dobu tří let nevymohlo nic, či se za uplynulou dobu nepodařilo dlužníkovi získat majetek k tomu, aby byl dluh splacen. Rozhodnutí o zastavení může odvrátit věřitel, pokud by složil zálohu na exekuce,“ vysvětluje Benešová podmínky.  

Návrh o zastavení bezvýsledných exekucí se nedostal na vládu poprvé. Původně se totiž o rušení nevymahatelných dluhů měli ve Sněmovně bavit právě v březnu. Vládní novela exekutivního řádu se ale kvůli pandemii na jednání nedostala. Nynější návrh je tak vlastně schvalováním již připraveného zákona, akorát v době legislativní krize.

Ministerstvo nabádá: Posuňte si splátky Ministerstvo nabádá: Posuňte si splátky | Profimedia

O nevymahatelných dluzích jsme se ve studiu Blesk Zpráv ještě před vypuknutím pandemie bavili s Radkem Háblem, tvůrcem mapy exekucí. „Drtivé množství z těch 4,7 milionu exekucí je nevymahatelná. Je na lidi, kteří mají třeba 10 exekucí, a tak se i kolikrát sami rozhodnou dále nesplácet. Nové pravidlo říká, že pokud nebude za tři roky z dluhu uhrazeno nic, tak se rozhodne o zastavení exekuce,“ uvedl pro Blesk Zprávy. 

Ve vládní novele bylo rovněž i to, že věřitel se může rozhodnout o tom, že vymáhání dluhů opět rozjede. Co ale v návrhu Benešové chybí, je tzv. teritorialita. Ta je obsažena v novele exekutivního řádu, který připravili vedle vládní novely Piráti. Teritorialita měla ustanovit příslušnost exekutorů po krajích - dlužník by tak měl místního exekutora a všechny následující dluhy by spadaly pod jednoho soudem pověřeného vymahatele. 

Exekutorská komora: Soudy budou přehlceny

Závažnost situace, kdy staří dlužníci nemohou platit své dluhy a nejspíše vznikne i spoustu nových dlužníků, vnímá i Exekutorská komora. Tedy největší úřad v ČR, který dluhy řeší. 

 „EK proto připravila šest opatření, jak ulevit občanům zasaženým důsledky epidemie. Mezi návrhy je např. dočasné odložení vyklizení prostor k bydlení, zastavení vymáhání příslušenství po určitou dobu nebo snížení DPH. Vydáno bylo doporučení soudním exekutorům, aby se v maximální míře snažili vyhovět žadatelům o splátkový kalendář a dále postupovali maximálně vstřícně při posuzování návrhů na odklad exekučního řízení,“ uvádí tisková mluvčí Lenka Desatová.

Před čím ale exekutorská komora varuje, je zahlcení soudů. „Velmi bych si přál, aby návrhy o odklad podávali skutečně jenom lidé reálně zasažení a ohrožení, jinak dojde k zavalení soudů a jejich kolapsu,“ dodává k tématu ředitel Exekutorské komory Vladimír Plášil. 

Ten zmiňuje i druhou stranu mince. Vidí totiž i tisíce věřitelů, kteří jsou rovněž v zoufalé situaci a kteří mohou opravdu čekat na vymožené peníze jako na smilování. „Jako příklad mohu uvést matky samoživitelky nebo řemeslníky, kteří nedostali zaplaceno za odvedenou práci,“ upozorňuje Plášil.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa