Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plaga v době koronaviru poděkoval učitelům k svátku. Komu vysekl speciální poklonu?

Autor: ČTK, sova - 
28. března 2020
13:10

Současná situace, kdy jsou kvůli opatřením proti koronaviru zavřené školy a výuka se vede na dálku, změní školství. Ve svém přání pedagogům k sobotnímu Dni učitelů to uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj je dálková forma výuky mnohem náročnější, než když děti seděly v lavicích. Poděkoval vyučujícím, kteří se snaží této změně vyjít vstříc.

„V těchto dnech se musíme vyrovnávat se situací, kterou si nikdo z nás nedokázal před pár týdny ani představit, natož se na ni připravit. Žáci a studenti jsou doma a jejich výuka dálkovou formou je mnohem náročnější, než když seděli ve školních lavicích,“ uvedl Plaga.

„Situace, ve které se nacházíme, ať chceme nebo ne, školství změní. Děkuji všem, kteří si to uvědomují a jdou této změně naproti,“ dodal. Ocenil, že učitelé připravují studijní materiály a plánují výuku na dálku s pomocí on-line nástrojů.

Pro učitele je nový styl výuky náročnější

Zvláštní poděkování si podle něj zaslouží učitelky mateřských škol, které se starají o děti zdravotníků, hasičů, vojáků či policistů. Bez těchto profesí by podle Plagy současný stav nešel zvládnout.

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou od 11. března do odvolání pro žáky uzavřeny. Školky mohou fungovat dále, ale ministerstvo školství je doporučilo uzavřít také. Zřizovatelé na mnoha místech to udělali. Vláda pak rozhodla, že by kraje měly vyčlenit školy, které se postarají o děti lékařů, sester či příslušníků bezpečnostních sborů. Kolektivy mají být nejvýše po 15 dětech ve věku od tří do deseti let.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého tráví učitelé přípravou pro nový styl výuky i více času než při běžném vyučování. Při zavádění této výuky pro ně bylo asi nejobtížnější odhadnout množství a nastavit způsob komunikace s dětmi a rodiči. Řada učitelů zpočátku rodiny zavalila úkoly.

V Česku je téměř 135 tisíc pedagogů

Rodiče si pak stěžovali, že je toho moc. Nyní by se podle Černého už situace měla zlepšovat. Vyučující dostali pokyny, aby výuku přizpůsobili možnostem rodin a ubrali na tlaku.

Den učitelů slaví letos podle statistik ministerstva 134 500 pedagogů základních, středních a vyšších odborných škol či konzervatoří. V mateřských školách pracuje 34 469 vyučujících, z 99 procent jsou to ženy.

villon ( 28. března 2020 21:47 )

Moje řeč.

villon ( 28. března 2020 21:45 )

Na mě se učitelky strašně vozili. Škola je de facto k ho wnu od třetí třídy. Základní počty, umět číst a psát a všecko ostatní člověk získá samostudiem a aktivním přístupem k životu. Čili kdyby školi otevřeli za dva roky tak se nic tragického neděje. Narozdíl od hospod.

heveros ( 28. března 2020 16:59 )

Žádný děkováni, nezaslouží si.

kukuku ( 28. března 2020 16:11 )

Měl by učitelům vysvětlit, že ten dokoronavirový systém žvástů a populistického rozhazování - třeba 130% průměrného platu učitelům - je neživotaschopný a že se mají zpátky zařadit mezi normální smrtelníky ... a odvádět výkony prokazatelné úrovní znalostí jejich žáků.

krapotkin ( 28. března 2020 15:47 )

Poděkoval učitelům, u kterých se ukazuje, jak jsou zbyteční. Na oblbování dětiček jich stačí podplatit pár ochotných - nejlepší způsob vládnutí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa