Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svatba snů pro 140 lidí se změnila v korona-děs: 37 nakažených včetně dětí, těhotné, starých lidí i senátora

Autor: šim - 
21. března 2020
08:12

Jejich do detailu promyšlená svatba vypadala jako z katalogu, novomanželé Emma a Scott Maggsovi nemohli více zářit štěstím. Po veselce pro 140 hostů odjeli na líbánky na Maledivy, kde se jejich idylka změnila v noční můru. Od svatebčanů jim postupně začaly chodit zprávy, že onemocněli koronavirem. Nakonec se číslo vyšplhalo na 37, oni sami jsou COVID-19 negativní.

Svatba pro 140 hostů proběhla 6. března v luxusním rezortu v Stanwell Tops jižně od australského Sydney. Všechno vypadalo dokonale a bylo zalité sluncem. Novomanželé odletěli na líbánky na Maledivy, odkud postovali jednu malebnější fotku za druhou. Bezstarostné chvíle však neměly dlouhého trvání. Po pár dnech přišla první zpráva o šesti hostech, kteří byli infikováni koronavirem. Pípání telefonu se zprávami nebralo konce. Po dvou týdnech se číslo infikovaných zastavilo na 37 hostech!

„Nemůžeme tomu uvěřit. Objímali jsme se a líbali se všemi hosty celou noc, nedokážeme si to vysvětlit,“ napsala Emma v obsáhlém prohlášení, které uveřejnila na sociální síti. Novomanželé totiž nákazu virem (zatím) nevykazují. „Je to šílené, že my nakažení nejsme,“ řekla listu Sydney Morning Herald zdrcená Emma.

Mezi nakaženými jsou jak starší lidé, tak například těhotná žena se dvěma dětmi. Nákaza se nevyhunula ani senátoru Andrewu Braggovi, který byl mezi svatebčany.

Jako by Scott s Emmou neměli už tak dost těžkou hlavu, stali se terčem nenávistných útoků, které se začaly okamžitě množit. „Lidé nás obviňují, že jsme nezodpovědní, viní nás z toho, že roznášíme virus. Je toho na nás příliš, snažíme se, aby hlavně naši hosté byli té nenávisti ušetřeni. Šíří se hysterie  a panika, která ničemu nepomáhá. Myslím, že bychom měli být vděčni těm lidem, kteří se nechali otestovat a dali nám vědět, co se děje. Nemůžeme zostuzovat lidi kvůli nemoci,“ apeluje Emma.

Ačkoli tušili, jakou vlnu negativních reakcí a pozornosti jejich veřejné prohlášení způsobí, promluvili, aby apelovali na lidi a prolomili stigma, které kolem testování panuje. „Včasná diagnostika je u většiny chorob běžná a žádoucí, upozorňujeme, že pokud nevykazujete žádné symptomy, není žádoucí, abyste zatěžovali zdravotní systém,“ říká Scott, který je ředitelem charitativní organizace specializující se na zdravotní otázky. „Jsme v tom všichni společně, ale společně to zvládneme. Jádrem Austrálie je pospolitost a vzájemná pomoc. Ukázalo se to během požárů, zvládneme to i nyní,“ dodal Scott.

Úřady Nového Jižního Walesu potvrdily, že 21 z nakažených hostů žije právě v jejich státě, dalších pět je z vnitrozemí. Další hosté, u nichž propukla nákaza koronavirem, na svatbu přicestovali ze zahraničí, včetně Spojených států.

Mezi nakaženými je také Sally Hawach, která je ve 30. týdnu těhotenství. Symptomy se u ní projevily krátce po veselce. S manželem a dvěma dětmi jsou v karanténě, Sally má nyní strach, aby nemoc nepoznamenala její nenarozené dítě. „Moje roční dcera vykazuje příznaky koronaviru, měla vysoké horečky,“ uvedla ve středu na instagramu. „Já sama jsem hrozně unavená, špatně se mi dýchá a rychle mi buší srdce,“ popsala Sally.

Jakmile se informace o nakažených hostech začaly šířit, novomanželé kontaktovali rezort, kde se svatba konala. U nikoho ze zaměstnanců nebyl koronavirus detekován. Veselka se konala ještě předtím, než ministerský předseda Scott Morrison vydal první doporučení ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi a než zakázal pořádání akcí nad sto lidí v uzavřených prostorech. Austrálie následně uzavřela hranice pro nerezidenty. Celkový počet nakažených v Austrálii atakuje hranici 800 případů, sedm lidí dosud nemoci podlehlo.

Austrálie zavírá pláž, školy zůstávají otevřené

Policie v Sydney dnes uzavřela slavnou pláž Bondi poté, co davy na ní překročily počet lidí, kteří se podle australských nařízení mohou na veřejnosti sejít. Na pláž proudí jak Australané, tak zahraniční turisté. 

Ministr zdravotnictví Greg Hunt řekl, že davy na nejslavnější australské pláži jsou „nepřijatelné“. Policejní ministr státu Nový Jižní Wales David Elliott při oznámení o uzavření pláže Bondi varoval, že policie bude postupovat stejně ve všech případech, kdy lidé nebudou dodržovat nařízení. „Není to něco, co bychom dělali pro vlastní zábavu,“ dodal Elliott na tiskové konferenci, kterou vysílala místní televize. „Jde nám o záchranu životů.“

Elliott uvedl, že plavčíci, kteří střeží mnoho pláží ve státě, budou pravidelně počítat přítomné. A pokud bude na kterémkoli místě více než 500 lidí, pláž se zavře a lidé budou muset odejít.

Premiér Scott Morrison v pátek zpřísnil pravidla shromažďování osob ve vnitřních prostorách. Taková místa, jako jsou bary a restaurace, musí dodržet maximální hustotu jednoho člověka na čtyři metry čtvereční. Celkové limity maximálně 100 lidí ve vnitřních prostorách a 500 lidí ve venkovních přitom nechal v platnosti.

Australská reakce na pandemii způsobenou šířením koronaviru je méně striktní než v některých částech Evropy a Severní Ameriky. V zemi například stále zůstávají otevřené školy a pokračuje výuka.

villon ( 21. března 2020 19:01 )

Ať nehrajou Zagorku -- skáčou tři metry visoko že tomu ujeli a nic nechytili. Jsou vytlemený , hlavně ten fousáč, na něm je to vydět nejlíp: vínečko, maledivi, pohodička. A jestli vygůglili že se koruňák nepřenáší pohlavní cestou tak už do toho zase řežou hlava nehlava a hotel se otřásá v základech.

gabreta ( 21. března 2020 11:03 )

Veká svatba-velkej fůnus!!

nikolaev ( 21. března 2020 09:06 )

co popřát pitomcum kteří jsou lehkomyslní ýivot a koronavirus vás naučí!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa