Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus: V Praze jsou otevřené školky pro děti z „první linie“. Jaká jsou tam opatření?

Autor: veef - 
18. března 2020
19:06

Hlavní město má povinnost zajistit hlídání pro děti od 3 do 10 let, jejichž rodiče pracují v nemocnicích, u policistů, hasičů a v dalších bezpečnostních složkách. Jenže v mnohých městských částech služba nefunguje a zařídit ji není vůbec jednoduché. Rodiče dětí totiž přicházejí do kontaktu s koronavirem, proto se musí ve školkách dodržovat přísná hygienická opatření, aby se COVID-19 dále nešířil.

Magistrát v tuto chvíli na základě nařízení primátora ze dne 17. 3. 2020 určil školy a školská zařízení zřizovaná MČ, která budou tuto službu poskytovat. „Požadavky na umístění dětí sbíráme od zaměstnavatelů, které oslovily věcně příslušné odbory MHMP = odbor bezpečnosti a odbor zdravotnictví. Děti rozdělujeme do jednotlivých škol a školských zařízení podle věku a podle preferované lokality,“ řekla ředitelka odboru školství, mládeže a sportu Lenka Němcová.

Příslušnost k městské části nerozhoduje

Ve všech městských částech je tedy k dispozici minimálně jedna mateřská nebo základní škola, kam budou moci rodiče pracující ve výše zmíněných zaměstnáních své děti odvést. Celkem je pro tyto účely připraveno 2 790 škol a školek, a to ve shodném poměru 50:50. Důležité je také uvést, že dítě nemusí být zapsáno v dané škole nebo školce a nemusí být ani z dané městské části.

„Městská část Praha 3 k těmto účelům určila a schválila čtyři školy či školská zařízení, kde vznikne celkem pět dětských skupin, tedy kapacita až pro 75 dětí. Aby mohl být otevřen provoz těchto dětských skupin, je nezbytné vybavit daná pracoviště dostatečným množstvím bezpečnostních a hygienických pomůcek (roušky, respirátory, dizinfekční prostředky atd.). Předpokládáme, že provoz by mohl být spuštěn na konci tohoto týdne, to ovšem bude záležet i na tom, jestli do té doby seženeme výše zmíněné hygienické pomůcky,“ řekla pro Blesk.cz tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Připraveni jsou i v Radotíně. „V souladu s rozhodnutím vlády a žádostí hlavního města Prahy zřídila Městská část Praha 16 dvě skupiny o maximálním počtu 15 dětí, jednu v radotínské základní a jednu v mateřské škole. Celý systém si bude nadále organizovat hlavní město Praha. Jsme připraveni otevřít obě třídy prakticky okamžitě, abychom pracovníkům IZS a dalších klíčových složek vyšli vstříc,“ řekl mluvčí městské části Praha 16 Pavel Jirásek

Otevřeno i o víkendu

Nejvíce připravených školských zařízení je v MČ Praha 6, Praha 10 a Praha 13. Ředitelé se shodují, že jsou schopni své kapacity poskytnout prakticky okamžitě, čekají jen na pokyn z magistrátu. Doba, po kterou budou zařízení otevřená, je individuální. „Naše škola je připravena hlavně vyjít vstříc rodičům, po domluvě jsme schopni fungovat i o víkendu,“ řekl Tomáš Komrska, ředitel ZŠ Korunovační.

Tyto služby mohou využít jen zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníci ozbrojených sil, což potvrdila i ředitelka odboru školství, mládeže a sportu. Lenka Němcová také potvrdila: „Opravdu se jedná jen o profese, které jsou uvedeny v usnesení vlády. Ostatní rodiče mohou využít pouze MŠ, které jsou ještě otevřeny pro „běžný“ provoz. Vše je průběžně konzultováno s městskými částmi i oslovenými zaměstnavateli,“ uzavřela.

dahab07 ( 19. března 2020 21:38 )

A co třeba obsluhy čerpacích stanic?To není první linie?A to nemluvím o prodavačkách v obchodech.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa