Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zdravotní sestra zkolabovala vyčerpáním: Stala se symbolem boje s nákazou

Autor: ran - 
12. března 2020
05:00

Itálie má nový symbol svého neúnavného boje proti koronaviru: vyčerpaná zdravotní sestra Elena Pagliarini (40) zkolabovala v ochranné roušce nad papíry a klávesnicí počítače; snímek spící ženy obletěl přes sociální sítě celý svět. 

Zdravotnický personál slouží v nemocnici v severoitalské Cremoně při současné koronavirové krizi s takovým odhodláním, které by se bez nadsázky dalo přirovnat k válečnému nasazení. Italové se snaží jít v nelehké situaci všem příkladem: personál nemocnice táhne za jeden provaz, a pracuje proto bez reptání na celodenní směny.

Jednu ze sester Elena Pagliarini zachytila její spolusloužící kolegyně v okamžiku, kdy jí vyčerpáním spadla hlava na papíry, z nichž zadávala údaje do počítače. Fotografie brzy nato putovala na facebookový profil italského odborného periodika Nurse Times, který čtou zejména zdravotní sestry a bratři a další zdravotní personál.

„Bylo něco před šestou hodinou ráno, zbývala mi hodina do konce pracovní směny. Byla jsem naprosto vyřízená," popsala sestra britskému The Sun, jak došlo k nyní již slavnému neplánovanému "šlofíku". „Byla to drsná noc, ale jsme tu spolu na jedné lodi, makáme všichni. Když se nám podaří pomoci lidem a zachránit více životů, bude to proto, že tu všichni pracujeme jako tým," dodala Elena.

Itálie má největší počet potvrzených případů koronaviru mimo území Číny: v současnosti přes devět tisíc. Počet mrtvých se tam pohybuje kolem pěti set lidí. Právě z cremonské nemocnice pocházejí snímky s trpícími pacienty z počátku týdne, na nichž je lékařský tým oblečený ve speciálních ochranných oblecích a pacienti leží otočeni čelem dolů. Lékaři k tomu říkají, že v takovéto pozici se u nemocných lépe daří regulovat přívod kyslíku.

Úmrtnost nemocných v Itálii činí pět procent, přímo v nejzasaženější Lombardii dokonce šest procent: tedy o dost více než jsou průměrná tři procenta v ostatních zemích. Itálie vyhlásila přísná karanténní opatření, která platí pro celou zemi.   

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa