Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nehrajeme, vzkazují divadla v Česku. A co kina? Jak to bude s vracením vstupného?

Aktualizováno -
10. března 2020
14:50
Autor: ula - 
10. března 2020
11:15

Kulturní život v Česku se po rozhodnutí Bezpečnostní rady státu v úterý večer až na výjimky zastaví. Rušení divadelních představení potvrdilo Blesk Zprávám Národní divadlo v Praze, Divadlo J. K. Tyla v Plzni a také Divadlo Kalich. Zatímco divadla postupijí koordinovaně, u kin to tak není. Síť multikin Cinestar ruší veškeré veřejně projekce, konkurenční Cinema City omezí promítání na sto diváků. Někteří umělci mluví dokonce o likvidaci divadel. A další už přišli na to, jak omezení obejít. Podle ekonoma přijdou divadla a kina měsíčně o miliony korun.

„Divadlo Kalich bohužel neodehraje představení, která byla naplánována na blízké dny či týdny. Vstupenky na neodehraná představení si ponechejte, zůstávají v platnosti a po odvolání zákazu Vám nabídneme jejich výměnu, řekl Blesk Zprávám mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

„Z nařízení vlády rušíme ode dneška představení na všech třech scénách DJKT – Velké divadlo, Nová scéna, Malá scéna. Vstupenky mohou diváci vracet od termínu neodehraného představení po dobu deseti pracovních dní v místě nákupu. V případě zakoupení vstupenek přes portál Plzeňská vstupenka se on-line platby a převody vrací automaticky na účet, ze kterého byly zaplaceny,“ uvedla Martina Drbušková, tisková mluvčí Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Představení ruší i Národní divadlo v Praze. „Ano, rušíme plánovaná představení a podrobnosti k vracení vstupenek, respektive výměny, zveřejníme v nejbližších hodinách,“ potvrdil Blesk Zprávám mluvčí Tomáš Staněk.

O zrušených představeních informoval na svém facebooku i Pavel Trávníček, ředitel Divadla Pavla Trávníčka, s tím, že například lístky na muzikál Zasněžená romance zůstávají v platnosti a budou náhradní termíny.

„Zakoupené vstupenky do Divadla Broadway zůstávají v platnosti a budou vyměněny po dohodě s obchodním oddělením na náhradní termíny. Všem se za způsobené komplikace omlouváme a těšíme se na vaši návštěvu,“ vzkázalo svým divákům pražské Divadlo Broadway.

Divadla přijdou o 160 milionů měsíčně, kina o 190

„Divadla přijdou kvůli zákazu hromadných akcí až o 160 milionů měsíčně, kina pak až o 194 milionů měsíčně,“ uvedl na svém twitteru ekonom Lukáš Kovanda.

Nechte si vstupenky!

„Městské divadlo Brno v souladu s rozhodnutím Bezpečnostní rady státu přestává od 10. března 2020 až do odvolání hrát plánovaná představení. Všechny inscenace, které v tomto období odehrány nebudou, zrealizujeme v náhradních termínech, které divadlo zveřejní dle možností daných výjimečnou situací. Vstupenky tedy zůstávají nadále v platnosti,“ řekl ředitel divadla v Brně Stanislav Moša.

„Všem se vám omlouváme, ale musíme vyčkat jak s výměnou vstupenek, tak s vracením vstupného. Momentálně se zákaz týká 50 odstínů! 11. března, 12. března. Přelet nad kukaččím hnízdem v této chvíli, vzhledem k několika zrušeným rezervacím, 100 diváků nepřesahuje. Sobotní Tři letušky odehrát nesmíme, stejně jako nedělní Tajfun. Věříme, že budete trpěliví a vyčkáte společně s námi na výsledek této nepříjemní situace,“ uvedlo na svém facebooku Divadlo Radka Brzobohatého v Praze.

„Na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu bohužel do odvolání musíme divadlo uzavřít a zrušit všechna plánovaná představení. Velice nás současná situace mrzí, o dalším vývoji vás budeme co nejdříve informovat. Sledujte naše webové stránky,“ vzkazuje Divadla Na Fidlovačce divákům.

Ponechte si vaše vstupenky, které zůstávají v platnosti. Prosíme o strpení. Náhradní termíny budeme řešit ihned po skončení opatření a vstupenky vám vyměníme na jiný termín! O kulturní zážitek ani o vaše peníze rozhodně nepřijdete,“ řekla Verona Ballay z oddělení marketingu Divadla Hybernia.

„Ponechte si prosím vaše vstupenky, o divadelní zážitek ani o vaše peníze rozhodně nepřijdete, po skončení opatření vám vstupenky vyměníme! Sledujte prosím náš web, facebook a instagram, kde vás budeme průběžně aktuálně informovat o dalším vývoji a postupu,“  informuje na svém facebookovém profilu pražské divadlo Karlín.

Chcete peníze za lístky zpět?

„Pokud jste zakoupili lístky na kulturní akci, která se v důsledku mimořádných opatření nebude konat, pak jde o nemožnost plnění na straně pořadatele této kulturní akce ve smyslu § 2006 občanského zákoníku a váš závazek již ze zákona zanikl při vydání mimořádného opatření, které uskutečnění takové kulturní akce znemožňuje,“ říká Petr Novák z Vaše nároky.cz.

„Pokud jste peníze již zaplatili a chcete je získat zpátky, pak není na místě pokoušet se odstoupit od smlouvy, ale správné je vyzvat prodejce, aby vám peníze vrátil pro bezdůvodné obohacení. Zároveň je vhodné dodat, že pokud vznikla kupujícímu škoda v souvislosti se zrušením kulturní akce, pak nemá nárok na odškodnění, neboť pořadatel akci musel zrušit v důsledku vyšší moci podle § 2913 odst. 2 občanského zákoníku - jde o tzv. liberační důvod, neboť pořadatel neměl kontrolu nad tímto děním,“ dodává Novák.

Kina zavírají. Některá už přišla na to, jak zákaz obejít

Multikina nebudou hrát Síť multikin Cinestar okamžitě ruší veškeré veřejné projekce ve svých 13 pobočkách v celé zemi.

Kinosály Cinema city zůstávají oproti konkurenčnímu Cinestaru nadále otevřená. Omezují počet diváků v sále na 100 lidí.

S podobným nápadem přišlo např. kino Lucerna v Brně. Omezili kapacitu na 99 míst.

Jan Hrušínský označil rozhodnutí vlády za likvidaci Divadla Na Jezerce.

Zombie_1 ( 14. března 2020 10:00 )

Je vidět, jak si Hrušínský stojí za svými slovy, když tu zhovadilost co napsal už vymazal. Korona už kolem tebe obíhá ubožáku

jasnovidec01 ( 10. března 2020 18:00 )

HledacPravdy:Ne, myslel tebe. Já ti to řeknu slušnějc: Jdi do ***, debile taky tě miluji ***e a ty jsi tamuř byl

HledacPravdy ( 10. března 2020 17:09 )

Ne, myslel tebe. Já ti to řeknu slušnějc: Jdi do ***, debile.

rampepurda ( 10. března 2020 13:51 )

To, co vypustil do světa pan Hrušínský, je nechutné! Jeho otec, skvělý herec, by se asi divil, jak mu narostl hřebínek. Chlubit by se s ním ale neměl.

franz ( 10. března 2020 13:50 )

Konečně bude klid od nenažraných komediantů. A ten Hrušínský by měl do konce života chodit kanálama. Primitiv, který žije ze slavného jména o které se on ani jeho stejně povedený "umělecký" bratr nezasloužil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa