Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koronavirus v Praze 6: Dvě třídy malých dětí v izolaci! Nakažená je matka dvou z nich, byli v Itálii

Aktualizováno -
4. března 2020
12:08
Autor: pom - 
4. března 2020
11:21

V Česku se objevil šestý případ nákazy koronavirem! Podle testů ze soukromé laboratoře ho má matka dvou dětí, které chodí do Základní školy Antonína Čermáka v Praze 6. Teď se čeká na oficiální potvrzení výsledků Národní referenční laboratoří, třídy, do nichž děti chodily, jsou v domácí karanténě.

Dvě třídy žáků prvního stupně ve škole Antonína Čermáka v Praze 6 jsou v izolaci! Do třídy s nimi totiž chodí děti, jejichž matka se jako šestá v Česku zřejmě nakazila koronavirem. Podle ředitele školy Petra Karvánka byly ještě v pondělí a v úterý ve škole. 

Místo toho, aby nejprve informovala hygienickou stanici, jak je doporučeno, zašla si na testy do soukromé laboratoře. Ty koronavirus potvrdily. „Výsledek nelze brát jako 100% průkazný, nyní ho ověřuje naše Národní referenční laboratoř," uvedl informace na pravou míru Vojtěch.

Byli na lyžích v Itálii

Rodina ženy, jíž soukromá laboratoř potvrdila koronavirus, byla podle informací Blesk Zpráv do soboty lyžovat v Passo del Tonale na severu Itálie. Ředitele školy, kam její dvě děti chodí, podle jeho slov kontaktovala telefonicky v úterý kolem desáté večer. „V tu dobu bych už nic nezařídil. Proto jsme se domluvili, že si zavoláme hned brzy ráno, a situaci jsme začali řešit,“ řekl Blesk Zprávám.

„Uzavřeli jsme tedy dvě třídy, kam děti ze zmiňované rodiny chodí. Jde o chlapce a holčičku z 1. a 3. třídy. Dohromady šlo asi o 35 dětí z obou tříd (ne všichni byli ve škole). Nesměly se pohybovat po škole, musely zůstat ve třídách, vyčlenili jsme jim zvláštní toaletu,“ dodal ředitel. Škola volala rodičům dětí z oněch dvou tříd, aby si je vyzvedli, v 10:30 už byly podle Karvánka všechny doma. Zbytek školy funguje v běžném režimu.

„Nejsme schopni zajistit, aby se všechny děti mohly poslat domů. Spousta rodičů pracuje a my je samostatně pustit nemůžeme. Na zítřek jsem vyhlásil ředitelské volno, což nám umožní trochu uklidnit situaci,“ dodal ředitel. V tu chvíli už také budou známy oficiální výsledky testu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přitom ještě před oficiálním potvrzením výsledků tweetoval o tom, že je v Praze 6 nový případ nákazy. „Smyslem mého tweetu byl primárně apel na dodržování stávajících doporučení státní hygienické služby, což se v tomto případě bohužel nestalo,“ řekl Blesku.

Ředitel školy o potvrzené nákaze informoval v osm ráno na webu školy, své původní vyjádření později opravil s tím, že se jedná o vážné podezření a na oficiální výsledky se čeká. To Blesku potvrdil také mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík, jejichž zástupci jsou na místě. „Třídy, které navštěvovaly děti postiženého rodiče, jsou v izolaci ve škole a rodiče byli vyrozuměni, aby si je ze škoy vyzvedli,“ dodal ředitel.

Městská část obyvatele vyzvala, aby sledovali případné příznaky, jako je horečka nebo kašel. „Prosíme všechny občany, aby zachovali klid, dodržovali hygienické zásady a postupy a nepodceňovali případné příznaky. V případě podezření se obracejte pouze telefonicky na svého lékaře nebo na hygienickou stanici,“ uvedla na facebooku.

BoziMilda ( 4. března 2020 19:04 )

Já jsem byl včera v Praze. Taky budu cvakat, protože Praha už je zasažená oblast ?

BoziMilda ( 4. března 2020 19:02 )

Jak mohla poslat děti do školy ? No ona je tam jaksi nemohla neposlat jenom proto, že byli v Itálii. Pokud jí ani dětem nic v podnělí nebylo, tak je tam poslat musela, pokud nemá nařízenou karanténu od hygieny. Narozdíl třeba od Ústí, kde ředitelé škol vyhlásili, aby děti co byly v Itálii. Zůstaly 14 dní doma.

augustyna ( 4. března 2020 12:55 )

jo to měla, tam by jí řekli ať je doma , rozhodně by jí neposlali do práce, byla by v domácí karanténě a děti také, ono nejde o ten test , ale o to aby se nemoc neší­řila­....­....­..... zajímalo by mě jak je možné ,že pozitivní test nemusela hlásit laboratoř

elopapx ( 4. března 2020 12:53 )

Kráva blbá !!
Hlavně že lyžovala v IT , blbka...
Nechat jí vše zacvakat ..ušlé výdělky rodičů .učitelů atd . atd.
Ono by to ty idioty rychle přešlo jezdit do ***e z kopečka dolů...kdyby museli pěkně cvakat ,hovádka blbá

manunu ( 4. března 2020 12:47 )

Jednoznačně chyba matky, jak mohla poslat děti v pondělí do školy, nechápu. Teď to odnesou karanténou i ostatní děti, v lepším případě. Ředitel školy, který za to nemůže, bude terčem ostatních rodičů. Spolupráce školy a rodičů je v tomto případě nezbytná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa