Řidič, který bude chtít na záchytné parkoviště jet, si stáhne do mobilního telefonu aplikaci Moje Praha a zaregistruje se. Následně bude moci na parkoviště jezdit, aniž by si musel brát parkovací lístek nebo chodit k automatu zaplatit parkovné. Systém jej bude automaticky přihlašovat.

Rozdíl čtyř vteřin

„Cílem je zmenšit fronty. Je spočítáno, že za standardních podmínek trvá výjezd v současné době 18 sekund. Ten se zkrátí na 14 sekund, což se možná nezdá, ale v praxi to bude významné,“ řekl Hřib.

Město nyní testuje nový systém na parkovišti v Letňanech. Tady řidiči vjedou branou na parkoviště, systém přečte jejich registrační značku a řidič následně v aplikaci zaplatí parkovné. Při výjezdu se mu pak brána automaticky otevře. Na dalších parkovištích bude systém zaveden v příštím roce. V budoucnu bude zcela automatizován a řidičům se budou platby samy strhávat.

Parkovišť je stále málo

V Praze je asi 20 záchytných parkovišť P+R. Umístěna jsou u stanic metra, autobusů, tramvají, případně vlaků. Do hlavního města ale přijíždí stále více přespolních. Proto město i městské části řeší jejich rozvoj, i třeba zvětšování. To se týká například 90místného parkoviště v Praze 6 v Tobrucké ulici. Nové má vzniknout také v Hostivaři či Lahovicích.

Fotogalerie
9 fotografií