Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Babišovi zatím „koronáč“ přeje. Největší masakr ale teprve přijde

Autor: Petr Holec - 
14. května 2020
05:05

Premiér Andrej Babiš je zatím jasným vítězem koronaviru. Hnutí ANO vyšlo ze všech posledních „krizových“ průzkumů výrazně posílené, když jeho potenciální volební zisk vystřelil až k 35 procentům, zatímco opozice zůstává ve své opoziční kleci. Největší boj, který určitě ovlivní letošní krajské i senátní a hlavně i sněmovní volby v příštím roce, ale Babiše teprve čeká. A nejlíp to ví on sám.

„Ekonomika bude problém,“ přiznal šéf ANO v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Česko objektivně zvládlo zdravotní fázi koronaviru jako jedna z nejlepších zemí nejen v EU, což vysvětluje i rekordní podporu ANO. Zajímavé ovšem je, že s ním mezi prozatímní vítěze nepatří i vládní ČSSD a polovládní komunisti, jimž poslední čísla agentury Kantar CZ naopak přisoudila nebezpečně „krizových“ 5,5 procenta. To už ale patří k tradici ANO: umí prostě nejlíp rozdávat koaliční polibky smrti.

Lidé se Babiše v pořadu ptali na všechno možné od letního cestování přes ošetřovné až po důchody. Některé ze záchranných ekonomických programů vláda zvládá líp, jiné hůř. V nadcházejících volbách, z nichž hlavně ty sněmovní pro Babiše nejspíš budou poslední v roli lídra a taky můžou ze Sněmovny vyvést některé nejen opoziční strany, ale určitě rozhodne i celkové zvládnutí ekonomického propadu, který teď Česko čeká. Pro šéfa ANO, který už několik let vede i top desítku hitparády politických lídrů, to bude první vážná krize.

Video  Vláda už k důchodcům nebude asi tak štědrá, připustil Babiš. Co vzkázal pracujícím seniorům?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Od svého raketového vletu do politiky si totiž Babiš užíval rekordně dlouhý ekonomický růst, z nějž živil i sociálně štědrou politiku své vlády. Jenže s tím je teď konec a třísetmiliardovou sekyru v letošním státním rozpočtu bude muset někdo zaplatit. Premiér pro Blesk.cz řekl, že nechce zvyšovat daně a důchodce neobere o valorizaci penzí, a prostě si na krizi půjčí na finančních trzích. Logicky: právě starší lidé nyní nejvíc volí ANO, jeho šéf ale nechce opozici vrátit ani všechny živnostníky a podnikatele, kteří mu ve volbách v roce 2013 hojně pomohli k druhému místu za ČSSD.

„Z dlouhodobého hlediska to zvládneme,“ slíbil premiér v Blesk.cz. Těžko říct. Každopádně má aspoň tu výhodu, že se může poučit z posledního „krizového vývoje“, který udělal z dlouho nejsilnější ODS stranu velikosti party jménem SPD, zatímco TOP 09 málem pohřbil. Jejich společná vláda se chtěla proškrtat z ekonomické recese, nakonec se ale proškrtala do opozice a z Čechů pomohla udělat nejpesimističtější národ v EU, který se kvůli strachu o svou budoucnost bojí pustit jedinou korunu.

I proto na to Babiš jde naopak, i dál „rozdává“ svou předkoronavirovou radost a z krize se bude chtít spíš „proutrácet“. Nahrává mu to, že důchodce sice koronavir zabíjí nejvíc, i v současné situaci ale mají aspoň nějaký příjem jistý. To ovšem neplatí pro ty, které pandemie připravila o práci i příjem. Krize umí politiky „udělat“ i nadobro pohřbít. Krize ČSSD kdysi „udělala“ Jiřího Paroubka, zatímco kabelková krize nadobro pohřbila Věci veřejné. První poločas koronaviru Babišovi přál, když se opozice vzájemně spíš kanibalizovala plošnou negací. To druhý poločas bude větší masakr.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 6. června 2020 12:25 )

Podivej se do zrdcadla

gejzovic ( 6. června 2020 12:23 )

gejzovic ( 6. června 2020 12:22 )

Soukup kritizovl Moravce ale koukam ze si z neho vzal priklad zkratka penize jsou penize za kazdou cenu i charakteru

va45 ( 18. května 2020 10:16 )

Ty máš problém z rouškami?Tak se vyřeš.Nech se nakazit a pak už roušky nemusíš nosit.

va45 ( 18. května 2020 10:14 )

Kdy se ti to stalo?

Zobrazit celou diskusi