Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Maláčová schytala facku od Babiše i Hamáčka, vláda přežila svůj první celý rok

Autor: Petr Holec - 
18. prosince 2019
05:15

Pro vládu ANO a ČSSD podporovanou KSČM to byl turbulentní rok. Od jara do podzimu jí hrozil pád kvůli nejmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury, zatímco koncem roku si na premiéra a šéfa ANO vyšlápla ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová s vyšší rodičovskou pro všechny děti do čtyř let. V obou případech ale ČSSD nakonec couvla a vláda tak přežila svůj první celý rok.

Právě nejmenování Šmardy ministrem i „zatípnutí“ Maláčové vlastní stranou nejlíp ilustruje situaci ve vládě. Jednotné ANO stále více dominuje a ČSSD s KSČM pouští jen drobky. Kvůli Šmardovi několikrát porušil vlastní ultimátum s odchodem z vlády vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček, který teď pro změnu „srovnal“ Maláčovou s rodičovskou. Ta chtěla na poslední chvíli i s opozicí změnit Sněmovnou již schválený zákon vlastní vlády tak, aby rodičovskou brali rodiče všech dětí do čtyř let, jako obvykle to ale v ČSSD skončilo hádkou.

A tentokrát i vítězstvím Hamáčka. Ten rozhádanou a nejednotnou stranu, jejíž současní i bývalí hejtmani (např. Jiří Zimola nebo Martin Netolický) chtějí v příštích krajských volbách kandidovat kvůli strachu ze značky ČSSD za nová hnutí, úplně vždycky nevede, tentokrát však zvládl aspoň vlastní poslance. Sněmovnou tak nakonec definitivně prošel původní vládní zákon o rodičovské (a taky daňový balíček), za který do poslední chvíle bojoval Babiš. Znovu tak prohrála opozice, zatímco ČSSD vyhrála i prohrála současně.

Ta během jednoho roku jasně dvakrát řekla, že i navzdory všem svým nedodrženým ultimátům i utrženým potupám radši zůstává ve vládě, protože odchodu do opozice se děsí ještě hůř. Vláda tak nejspíš přežije až do krajských voleb na podzim 2020, po kterých ji znovu může položit hlavně ČSSD. Hamáček se totiž jejím šéfem stal především s tím, že právě účast ve vládě s ANO stranu vyvede z předpeklí, a krajské volby tuhle jeho strategii za necelý rok otestují v praxi.

Po debaklech ve sněmovních, místních i evropských volbách, po nichž totálně zmizela nejen z pražského magistrátu i Evropského parlamentu, si ČSSD už prostě nemůže dovolit další volební výprask. Navíc právě kraje jsou poslední větší mocenskou kořistí, která jí ještě zbývá z někdejší slávy. Pokud tedy strana v krajských volbách jasně prohraje, určitě ji zachvátí další vlna „bratrovraždění“. Jeho první obětí bude Hamáček a druhou nejspíš i účast ve vládě.

ČSSD nicméně hrozí nebezpečí i zvenku. A sice od opozice, která ji i s pomocí demonstrací spolku Milion chvilek pro demokracii obviňuje, že drží nyní znovu trestně stíhaného premiéra ve funkci. Příští rok ovšem nebude úplně klidný ani pro Babiše a ANO. Státní zástupci by měli znovu rozhodnout v kauze Čapí hnízdo a zhruba v době krajských voleb lze čekat i definitivní konec auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů. Nejen pro Gretu Thunbergovou to proto bude další horký rok.

Video  Kdo a jak dosáhne na „rodičák“ 300 tisíc? Maláčová s náměstkyní řekly klíčová fakta.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 30. prosince 2019 14:45 )

ono se po vladach ODS a tem podobnych uz nema co rozkrac ale presto by jeste rady kradly

marmat ( 18. prosince 2019 18:50 )

backsepur:
Tady jste na špatné adrese....
Toto místo okupují mladí, závistiví,vzteklí, vulgární a švorcoví trolli,
v čele se zdenkkem .A ten se dlouho snaží upoutat pozornost nás VŠECH

marmat ( 18. prosince 2019 18:44 )

dobryclovek:
Za TO Vaše tady a MCH na X náměstích je to víc ,
než už mají/te na "průsvitném" kontě

marmat ( 18. prosince 2019 14:22 )

zdenkku...i když se zadřete snahou...Kalda, ani premiér Ghany z Vás nebude

marmat ( 18. prosince 2019 12:59 )

dama(???):
A co jste po výzvách na profi-demonstracích čekali !?
Jak jste přiznali sponzory a loutkovodiče a jejich HLAS (např.Němcové)
je to na emigraci!
Lidi trochu zmátly pozvánky na koncert a komu/kde mohli nadávat za EET

Zobrazit celou diskusi