Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: TOP 09 zařízla Pospíšila. Přichází boj o holé přežití a „zelená“ Pekarová

Autor: Petr Holec - 
25. listopadu 2019
05:02

Hned po svém zrodu před deseti lety vsadila TOP 09 na modrou krev, když před sebe její zakladatel a stínový šéf Miroslav Kalousek strčil coby předsedu „modrého“ knížete Karla Schwarzenberga. Trik se vyplatil a TOP 09 záhy zamířila do vlády. Teď, když je sotva volitelná a Kalousek je nejméně populárním politikem, ji po volebním sněmu přebírá její dosavadní první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Strana tak znovu nezmodrá, ale spíš zezelená. Kalousek, který je sice politicky na odpis, v TOP 09 ale pořád zůstává nejviditelnějším politikem, chtěl šéfem „své“ strany znovu udělat šlechtice, tentokrát senátora Tomáše Czernina. Podruhé mu ale sázka na modrou krev nevyšla: hned v prvním kole se šéfkou TOP 09 stala Pekarová Adamová (Czernin je prvním místopředsedou), jež mluví spíš jako „zelená“.

A taky politicky korektně stejně jako mluvčí nějaké nadnárodní korporace, což v politice nebývá cesta k vítězství. A zvlášť v éře populismu, kdy naopak přichází do módy spíš politická nekorektnost. Pro TOP 09 znamená její poslední sněm několik věcí. Zaprvé si stranu od jejího otce-zakladatele, jemuž „kníže“ říkal politický „pytlák“, bere liberální křídlo, a Kalousek by se proto měl pomalu poohlédnout po nějaké „slušné“ práci. Stále sice zůstává šéfem poslanců TOP 09, to ale může brzy skončit.

Právě Pekarová Adamová se totiž nechala veřejně slyšet, že by „rodiče“ partaje, tedy hlavně Kalousek, měli svou firmu konečně předat svým „dětem“. Exministr financí určitě netáhne TOP 09 nahoru, ostatně ve volbách v roce 2017 ji málem vyvedl ze Sněmovny. A jestli chce Pekarová Adamová skutečně vypadat jako šéfka a ne pouhá dcera, nad níž pořád ční velký táta, bude se muset Kalouska prostě zbavit. Mohla by to třeba udělat stejně, jako se Kalousek předtím zbavil nepohodlných členů včetně pražského exprimátora Tomáše Hudečka: nejen on nebyl záhy po přátelském pohovoru mezi čtyřma s „Mirkem“ ani členem strany. Někdy to jde prostě fakt rychle.  

Video  Markéta Pekarová Adamová nová šéfka strany by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Ostatně volební sněm „zbavil“ stranu i Jiřího Pospíšila, jejího dosavadního šéfa. Kandidát TOP 09 na pražského primátora a europoslanec se nedávno stal předsedou její pražské buňky, což je v případě strany, co mimo Prahu téměř neexistuje, krok k moci. Pospíšil nic nemiluje tak jako právě funkce, a proto plánoval, že se nyní stane i místopředsedou TOP 09, čímž by ji ovládl. Delegáti sjezdu mu ale místo toho ukázali „topolánkovský“ prostředník.

Politická sebevražda i neznámí politici

Pekarová Adamová tedy povede TOP 09 do příštích sněmovních voleb, které by pro celou partaj taky mohly být i posledními. Průzkumy volebních preferencí ji setrvale udržují na hranici volitelnosti, zatímco jejím jediným viditelným programem je antiBabiš. Navíc je ironie, že jejím nejviditelnějším politikem je právě „nenáviděný“ Kalousek. A zeptejte se voličů, jestli znají nové místopředsedy strany - a nejspíš se nedočkáte jediné kladné odpovědi, jak jsou to zcela neznámí politici.

TOP 09 udělal kometou sněmovních voleb 2010 Schwarzenberg, tehdy nejpopulárnější politik. Kvůli němu mnozí voliči kdysi neviděli, že jim strana ve skutečnosti nechce dát zadarmo ani obyčejnou zubní plombu. Jenže s „knížetem“ odešlo TOP 09 téměř vše, co měla – včetně voličů. Pekarová Adamová sice v televizi mluví jako korporátní mašina, za spoustou naučených slov ale bývá dost prázdno. A co hůř: nová šéfka TOP 09 si jako svou „metu“ vytkla zavedení eura, což je v Česku spolehlivá politická sebevražda. Hlavní metou tak nejspíš zůstává holé přežití.

Video  Markéta Pekárova Adamová během svého projevu  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 27. listopadu 2019 12:28 )

pani inzenyrka by mela ukazat skontrolovany diplom aby zas neco nevilezlo na povrch

iFender ( 25. listopadu 2019 17:54 )

Kdo by chtel volit tento "politicky hnisavy vred republiky"? Jenom asi PRAHA a okoli.Je me z nich na zvraceni.

ingmarie ( 25. listopadu 2019 12:58 )

Niv Proti nový šéfce ale radovat se bude asi jen odeeska , který přibudou v Praze voliči.

agfor ( 25. listopadu 2019 12:01 )

Pekarová si pozve své islámské kamarádky s početnými rodinami, zajistí jim volební právo a pak TOP09 bezpečně vyhraje volby.

Zobrazit celou diskusi