Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Důležití nenažranci. Senátoři znovu ukázali, proč jim věří nejmíň lidí

Autor: Petr Holec - 
13. prosince 2018
05:50

Tak to nakonec dokázali i senátoři, byť se to v některých z nich prý „pralo“. Senát nakonec poslal dál návrh poslanců na nižší zvýšení platů vrcholných politiků, i když to udělal vpravdě senátorským způsobem: vládní novelu zvyšující platy „jen“ o devět“ procent neschválil, neodmítl ani neupravil a prostě ji poslal dál prezidentovi. Horní komora tak znovu potvrdila, jak moc je důležitá.

A taky proč se ze všech ústavních institucí stabilně těší suverénně nejnižší podpoře. Proti zpomalení růstu vlastního platu v Senátu během rozpravy moudře vystoupil například senátor ODS Jiří Oberfalzer. „Senát je druhá ústavní nejvyšší instituce, Poslanecká sněmovna třetí. Odměňování by mělo odpovídat postavení těchto institucí. Rozhodujeme o platech i těch, kteří přijdou po nás. Půjde to donekonečna, až skončíme na průměrných platech, najdeme si všichni ještě jiné zaměstnání,“ řekl občanskodemokratický senátor.

Fakt? Tak zaprvé: spousta zákonodárců už si nejen druhé, ale i třetí zaměstnání našla i bez toho, že by kdy brali průměrné platy. A často samozřejmě jde o další zaměstnání za veřejné peníze, jako jsou hejtmani, starostové a krajští nebo městští radní. A zadruhé se nejen Oberfalzer nemusí bát, že by se jako zákonodárce kdy vůbec přiblížil k průměrné almužně plebsu: i po „nižším“ devítiprocentním (ve vzduchu vážně viselo dvacetiprocentní) bude brát základní plat 82 400 korun plus všechny „náhrady“.

Průměrný plat v Česku na konci roku 2018 činí 31 500 korun, to ovšem kompletní bez jakýchkoli náhrad, které si všichni platíme sami. Na tenhle plat si ale nesáhnou plné dvě třetiny Čechů, pro ně stále zůstává snem. A mimochodem: zákonodárci si pro jistotu počítají výši svého platu od průměrného platu ve veřejné sféře, který je vyšší, než berou lidé v soukromé sféře, protože ho taky schvalují politici. Je to takové politické perpetuum mobile. A chudáci ze soukromé sféry to celé platí.

„Mně vadí to, že Poslanecká sněmovna nám posílá návrhy zákonů, a to není jenom tento, na poslední chvíli, a vždycky je to takový ten trošku vyděračský způsob. To musíte schválit, jinak to nezačne platit 1. ledna. A já se s tím nechci ztotožňovat, nechci s tím být spojovaný,“ řekl před hlasováním místopředseda Senátu Jan Horník ze STAN. Ten normálně nepatří k rozdavačům humoru, tenhle vtip se mu ale vážně povedl.

Ano, skutečně to bylo na poslední chvíli. To ale jen proto, že i kolegové poslanci dělali všechno pro to, aby i jim poskočily platy od nového roku o dvacet procent. Snížení jejich zvýšení, jakkoli to zní jako protimluv, nakonec do Sněmovny protlačili Piráti a SPD, které podpořilo i ANO. „Já v tom úplně jasno nemám, pere se to ve mně,“ zamyslel se před hlasováním pro změnu šéf senátního klubu ODS a místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Aby ne: právě ODS pořád lidem vypráví, jak všichni musíme šetřit a hlavně lepit díru ve státním rozpočtu, když pak ale dojde na vlastní platy, umí být i ona sakra štědrá a nadělit si pod stromeček hezký dárek. Nejlíp to demonstruje to, že v Senátu nakonec chyběl hlas na to, aby poslaneckou novelu schválil.

pavel11 ( 17. prosince 2018 08:16 )

A to 50 senátorskÝch hovad s krávou nebeskou ŠROJDROVOU souhlasí a podporuje příjmout 50 sirotku siřanu. Proto těm šmejdum každému jmenovitě přidělit jdenoho spratka,pěkně živit ze svého!!! a milce ŠROJDROVÉ dva at má něco v pelechu až udrží v ruce nuž tak vás podříznou!!

Kejsi 247 ( 13. prosince 2018 14:54 )

Je to jen banda sobcu. Ani jeden by nepřežil s minimální mzdou. Prý 31 tisic.

dragomira ( 13. prosince 2018 09:23 )

Banda bezcharakternich nenažranců... Hnůj jeden všichni!

prasatkopepicek ( 13. prosince 2018 09:16 )

Babis neovlada senat, takze je treba ho zrusit. Pokud by to bylo naopak, tj ze by ANO melo v senatu vetsinu a v PS mensinu, pak by byl samozrejme senat dulezitou pojistkou proti zvuli zlodejske PS.

radar666 ( 13. prosince 2018 08:54 )

Ač nerad.musím tentokrát dát hlásné troubě ODS a TOP09,Holcovi za pravdu. Je vidět,že se pohybuje mezi těmi nenažranci z ODS a zná jejich mentalitu,kterou tak perfektně v tomto článku vystihl.Jejich šéf Fiala,všude káže o tom ,jak by se mělo šetřit,jak udělat to či ono,aby pak ve finále ukázali jeho ovečky svoji nenažranost !A je to tak pokaždé. Občane šetři aby více bylo pro nás,chudinky,co z poslaneckého platu podle Marka Bendy ,nelze uživit rodinu ! Jak uživit rodinu z platu 14 000Kč nám ovšem tento rychlokvašný právník z Plzeňské fakulty , poradit neumí ! Hlavně že on se má dobře !

Zobrazit celou diskusi