Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Babiš neblafoval, vnitro nedal. Facku tak dostal i Zeman

Autor: Petr Holec - 
6. dubna 2018
11:05

Celé to vlastně začalo i skončilo dovolenou. Nejdřív na ni po svém zvolení odjeli šéfové ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola, takže se s vládou čekalo na ně. Teď si pro změnu udělal volno šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš a čekalo se s vládou na něj. Včera se vrátil opálený, sedl ke stolu s ČSSD a je po vládě.

Začněme ČSSD. Ta je po sedmiprocentním volebním masakru v takovém kómatu, že už není schopná uspořádat ani jeden normální sjezd, na kterém vypere špínu, zvolí si nové vedení a dohodne cestu, jak ven z pekla. ČSSD se rozhodla pro dva sjezdy: ten první jen zvolil Hamáčka se Zimolou a dal jim mandát k jednání o vládě s ANO, ten druhý, konaný tuto sobotu, má dílo dokončit. A to včetně posvěcení případné vládní koalice s Babišem. A taky případného odvolání Hamáčka se Zimolou, čímž by z nich udělal zimní krále.

Problém je, že ČSSD zůstává i po první půlce sjezdu rozpadlá. Pro a současně i proti vládě s Babišem je její poslanecký klub, širší vedení i členové. Mít takovéhle štěstí v kartách znamená držet plnou ruku falešných karet a ještě u toho mít prázdnou kapsu. Hamáček se Zimolou proto museli při hře s Babišem hodně blafovat, aby nevypadali jako pouzí přísedící. Vystřelili proto hned na začátku takové podmínky, které Babiš nemohl přijmout: že nebude ve vládě a případně ČSSD odevzdá finance a vnitro.

Což nás vede k ANO. Vládu bez sebe Babiš nikdy nepřipustí, protože to de facto znamená vládu bez ANO. Bez něj je ANO poloviční a Babiš není Barack Obama, aby vedl „zezadu“. A finance a vnitro taky nikdy nepustí, protože jsou to dvě nejmocnější ministerstva. Finance už od ministrování Miroslava Kalouska ukazují, jak si zde můžete budovat kult osobnosti a současně ničit konkurenci. Vnitro je to samé, jen jinak: místo FAÚ posíláte na politickou konkurenci policii. I proto se o ni ANO s ČSSD zle praly, už když spolu seděly ve vládě. A i proto teď nikdo nechce být ten slabší.

Když Babiš vnitro nepustil, pustili Hamáček se Zimolou. Vlastně neměli moc na výběr. Kdyby se na sjezd vrátili s tím, že vyjednali vládu s ANO v čele s Babišem, který drží finance i vnitro, mohli by se nejspíš od funkcí osvobodit sami. I díky neukončenému sjezdu totiž proti nim vedou největší boj právě jejich spolustraníci. Oba proto vsadili na to, že má i Babiš dost agónie bezvládí a povolí. Nepovolil.

Krachem jednání o vládě obě strany vlepily facku i prezidentu Miloši Zemanovi. Ten Babišovi vypsal premiérské bianco šeky, ČSSD tlačí do vlády, odmítá předčasné volby a lidem vládu slibuje podobně často jako teroristické útoky. A teď tohle. Těžko říct, jak se za to prezident pomstí. Kromě ČSSD žene do vládního angažmá s ANO i svého kamaráda Tomia Okamuru a jeho partu „zabrušovačů“, toho se ale Babiš děsí stejně jako pustit finance a vnitro. A zvlášť, když se teď kromě Zemana veřejně hlásí k Okamurovi i bývalý kmotr ODS Tomáš Hrdlička.

V roce 2013 Zeman prostě jmenoval vlastní vládu kamarádů bez důvěry Sněmovny a předčasné volby vypsal až po roce. Teď i on jen stěží vymyslí, proč je nevypsat nejpozději na podzim současně s místními volbami. Chce je i Babiš a vzájemnou povolební blokádou se na ně stejně připravuje i většina ostatních stran; volební kampaň totiž volbami neskončila, ale spíš zesílila. Svůj sjezd navíc do podzimu snad dokončí i ČSSD.

zarazenyprd ( 6. dubna 2018 15:02 )

Fiala do vlády s Babišem nepůjde. Ztatil by přízeň voličů, kterým slíbil, že se se zločinci paktovat nebude.

ivoadler ( 6. dubna 2018 14:12 )

Co si budem povídat, krach jednání ANO - ČSSD, pokud k němu skutečně došlo, není úspěchem ani jedné z jednajících stran. Nakonec se ukazuje, že nejsolidnější jsou komunisti. To si ovšem nikdo nechce připustit. Jsou věci nesporné: 1. Babiš bude předsedou vlády, 2. nepustí ministerstva, ze kterých může kontrolovat vývoj kauzy Čapí hnízdo. Kdo přistupuje k jednání s tím, že tyto věci změní, zbytečně ztrácí čas. Tohle si měli obě strany dojednat, než se pustili do dalšího. Neudělali to, a proto jednání zkrachovala. Krachem jednání se věci zjednodušili. Babišovi už zbývá jako partner SPD. Chápu, že se mu tom nelíbí. On chce být vnímán jako velký pravicový státník. Tak Babiši, přestaň dělat okolky a plácni si s Okamurou.

kukuku ( 6. dubna 2018 13:58 )

Kalousek dokázal dovést cugrunt všechny klony lidovců. Teď laboruje s TOPnn, po zdrbaných volbách vyhlásil, že odchází chcípnou to houští, ale pořád je ho slyšet z celé strany úplně nejvíc.

hejhej ( 6. dubna 2018 13:54 )

dokola: Kalousek zatím nic mimo rozeštvávání a útočení na ministry a poslance nedokázál nic. Vlastně ano, chlastat!!! Divím se, že někdo ho ještě volí. Strany se po volbách předvedly, mimo kritizování a házení špíny na vítěze voleb a podrazáctví nepředvedly nic. Především podrazácké strany TOP09, ODS, ČSSD, STAN a KDUČSL. Hlavně, že za žádnou práci berou nehorázné platy a náhrady.

xiioma ( 6. dubna 2018 13:53 )

Celé jednání ztroskotalo na tom, že Bureš nechtěl pustit vnitro. Proč asi ...

Zobrazit celou diskusi