Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Kalousek končí v čele TOP 09, o jeho vtipy ale nepřijdeme

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
25. října 2017
05:20

Tak už i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek pochopil, že nadešel jeho konec: tři dny po volebním fiasku TOP 09 oznámil, že končí v čele strany, jíž vymyslel, založil a nějaký čas i vedl zezadu. Současně řekl, že nechce, aby ho ve funkci vystřídal Jiří Pospíšil, jeden z nejzručnějších politických turistů a manipulátorů.

Bylo načase. Kalousek už přesluhuje delší čas, jak ukázaly i poslední sněmovní volby: kdysi vládní TOP 09 sotva prolezla do Sněmovny a sám Kalousek setrvale patří mezi nejméně populární politiky. Svůj konec ještě odložil po fiasku TOP 09 v loňských krajských volbách, jež ho v pudu sebezáchovy svedlo k fantasticky kreativní interpretaci, letošních 5 procent a ztráta půlmilionu voličů od roku 2010 ale nabídly jedinou interpretaci: konec.

Málokdo za sebou nechává tak podivnou politickou stopu jako Kalousek. Bývalý lidovec, s nímž si kostel spojil jen málokdo, se pateticky zkoušel stylizovat do bojovníka za demokracii a velkého pravičáka, v roce 2006 ale sám klidně hodlal vstoupit do menšinové vlády s ČSSD podporovanou komunisty. To bylo nakonec moc i na jinak flexibilní lidovce a Kalousek coby jejich šéf padl. Takže má vlastně s konci v čele partají zkušenost.

TOP 09 vlétla v roce 2010 do vlády s plánem velkých reforem, které svou vlídnou tváří změkčil první šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, trefila se ale do nejhorší možné doby globální finanční a dluhové krize. Nejpravicovější vláda v historii tak nakonec zvyšovala daně a zbytečně zaškrtila ekonomiku, což nakonec přiznal i její tehdejší ministr financí Kalousek. Vládu TOP 09 a ODS nakonec předčasně ukončil zásah policejního komanda na úřadu vlády. I na Česko to byla příliš brutální premiéra.

Kalousek rád trousí ironické vtipy, ostatně má na ironii velký talent. Zkouší teď zachraňovat pravici, ve vládě ale sám kdysi nejvíc ničil ODS. Že je nyní pravice u voličů v karanténě, je proto i jeho dílo. Poslední dobou taky nejvíc straší tím, že je hnutí ANO nedemokratické, právě on ale vždy řídil TOP 09 jako vlastní firmu, aniž by to ovšem na rozdíl od Andreje Babiše sliboval voličům.

Když bylo například v Praze potřeba vyřešit problém s bývalým primátorem TOP 09 Tomášem Hudečkem, pozval si ho Kalousek s knížetem na kobereček – a zpupný olomoucký tanečník za chvíli nebyl ani členem strany. Řekněme, že se Kalousek ohledně demokratického partajního managementu inspiroval u starých dobrých komunistů. Pravda, u nich po vyloučení z partaje občas následovala šibenice.

A patosu velkých slov, který k němu tak nejde, nás Kalousek neušetřil ani při oznámení svého vlastního konce. V prohlášení si postěžoval na změnu politických poměrů v Česku, k čemuž úplně nepotřebujete extra bystrost, abyste ji přehlédli. Nějak ale i mezi řádky chybělo, že za ni může i Kalousek. Čím víc bojoval za dobro, tím méně mu ho lidé věřili. Ale není ještě všemu konec, jak teď sám slíbil: bude dál bojovat ze Sněmovny, takže o jeho vtipy nepřijdeme.

havran2 ( 25. října 2017 13:19 )

Může se schovat do kanálu za Klausem ! ! !

sores ( 25. října 2017 12:11 )

Ať už ta zr.ů.da vychlastaná vypadne z politiky!!!

marcela47 ( 25. října 2017 12:10 )

Ještě chci dodat, že redaktorovi Blesku se podařilo vybrat foto ožralého Kalouska, který se tím svým úsměvem jen směje tomuto národu jak všechny opět vydrbal. CO on řádného udělal? Jen sám podvod a korupce.

marcela47 ( 25. října 2017 12:06 )

Nepatřím mezi ty, kteří neustále něco kritizují, ale také si myslím, že volby nejen TOP 09, ale i ODS nebyly korektní. Obzvláště u TOP 09 hlasy rostli až nenormálně. Jsem taky přitom, aby hlasy byly přepočteny.

asijo ( 25. října 2017 10:11 )

Tak to tedy máš doma v obýváku veselo.

Zobrazit celou diskusi