Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek skončí jako šéf TOP 09. „Pospíšil má ty samé limity co já,“ varuje

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. října 2017
11:40

Volební propadák dohnal dalšího lídra. Miroslav Kalousek nebude znovu kandidovat na předsedu TOP 09. Nerezignuje okamžitě, stranu dál povede do listopadového sněmu. Zároveň prý nejde o jeho nekrolog, z vrcholné politiky neodchází. A vyjádřil se i k možnému nástupci. Jiřímu Pospíšilovi kandidaturu nedoporučil.

Po zisku Topky 5,31 procent a 8. místě daleko za vítězným ANO dnes Miroslav Kalousek vystoupil s prohlášením o své vlastní budoucnosti. Ale i o tom, jak to bude dál s TOP 09. Topka bude dle něj plnit opoziční roli a on sám nechce překážet změnám, které v ní musí nastat.

Kalousek však také mluvil o tom, že se musí spojit roztříštěné síly středových a pravicových stran. „Zásadním důvodem, proč nebudu kandidovat na listopadovém sněmu na žádnou volenou funkci, je mé pevné přesvědčení, že by mělo dojít ke společnému postupu demokratických subjektů od středu doprava. Všech, kteří jsou dohody schopné,“ četl Kalousek z prohlášení, se kterým vystoupil v úterý v Poslanecké sněmovně.

Na dotaz, zda to znamená Kalouskův konec ve vrcholné politice, odcházející šéf TOP 09 uvedl: „Já jsem vám tady nepřečetl nekrolog.“ Odmítl, že by se z politiky stáhl do ústraní. „Nikam neodcházím, vůbec ne z vysoké politiky, jsem poslancem parlamentu ČR a moje názory z parlamentu budou znít stále dál,“ vzkázal Kalousek, který věří, že má svá nejlepší léta ještě před sebou.

Kalousek: Je třeba společně vzdorovat predátorům

Podle Kalouska se však dramaticky změnily poměry v Česku, politická kultura i vnímání politiky jako takové. Došlo i ke změně postoji veřejnosti k EU, poznamenal s tím, že je na to třeba nyní reagovat. Věří, že „tváří v tvář realitě volebních výsledků“ by se demokratické, nelevicové síly mohly vydat společně „vzdorovat predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigue Masaryka a Václava Havla“

K takovému spojení již Kalousek jednou vyzýval, ale neúspěšně. „Toto je šance pro nového předsedu TOP 09, který nebude zatížen předsudky, jež vůči mě panují a tudíž může být v tomto úsilí mnohem úspěšnější, než já,“ uvedl. Nechce, aby jeho osoba byla takovému procesu překážkou, nebo zástupným důvodem, proč nepostupovat společně.

Pospíšilovi by kandidovat nedoporučil

Nový předseda TOP 09 by tak měl být výrazem změny i nové strategie. „Bylo by marnou nadějí domnívat se, že stačí dělat dál to samé, jen s novou tváří v čele,“ vzkázal Kalousek.

Kalousek však neprozradil, zda má nějakého vlastního favorita na předsedu. U případných kandidátů varoval před „zátěžemi z minulosti“. V této souvislosti zmínil i europoslance a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který po volbách do TOP 09 vstoupil. Do Bruselu byl zvolen jako nestraník za TOP 09 a STAN.

Po Pospíšilovi v čele TOP 09 již někteří členové strany volají. Naposledy Marek Ženíšek, který se chystá skončit po volebním proapdáku jako první místopředseda, který kryl Kalouskovi záda.

„Já nemám vybráno nikoho, já jsem oslovil řadu členů, požádal jsem je, aby se neostýchali, aby vystoupili a přijali tuhle výzvu. V případě Jiřího Pospíšila jsem velmi rád, že Jiří konečně k nám vstoupil, ale kdyby se mě zeptal, tak bych mu nedoporučil, aby kandidoval na předsedu TOP 09. Protože ty důvody, které já uvádím, proč kandidovat nebudu, on má stejné. Tak jako já jsem zatížen svojí minulostí z dob, kdy jsem předsedal KDU-ČSL, tak on je úplně stejně zatížen z doby, kdy byl místopředsedou ODS. Má ty samé limity co já,“ uvedl dnes Kalousek.

„Příkopy se nyní musí zakopat a pracovat pro budoucnost. A v té práci pro budoucnost já uvolňuji cestu i tím, že nebudu kandidovat na předsedu TOP 09,“ upozornil Kalousek.

TOP 09 založil společně s Karlem Schwarzenbergem. Dlouhá léta působil jako její první místopředseda, v listopadu 2015 však převzal otěže. Schwarzenberg zůstává čestným předsedou, na čemž se nic nemění, upozornil dnes Kalousek. KDU-ČSL vedl předtím od listopadu 2003 do srpna 2006, kdy ho nahradil Jiří Čunek. U lidovců Kalousek zcela skončil v roce 2009, poté vznikl projekt Topky.

Ubral Topce voliče právě Kalousek?

Stranu bude řídit do listopadového sněmu. Byl to právě Kalousek, kdo mohl Topce ubrat voliče? „Co se týče mé osoby, ta otázka je legitimní, ale je legitimní na obě strany. Je otázkou, kolik lidí TOP 09 nevolilo kvůli mně a je otázkou, kolik lidí volilo TOP 09 právě kvůli mně. Já to spočítat neumím,“ usmíval se Kalousek.

Za politicky neprofesionální by považoval nezúčastnit se povolebních vyjednávání, Topku tak povede až do jejího listopadového sněmu. „Nemám žádný důvod odstupovat, mám jen důvody, proč už nebudu kandidovat,“ shrnul to Kalousek.

Zatímco vítězné ANO má ve Sněmovně nově 78 křesel, TOP 09 pouhých sedm, Starostové šest, lidovci deset. Neúspěch Topky si poměrně výrazně „vychutnával“ i Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. „TOP 09 má podle mého názoru antilídra, tedy Miroslava Kalouska, který její voliče spolehlivě odpuzuje,“ uvedl v neděli Zeman.

Zatímco se MIioš Zeman chystá pověřit Andreje Babiše vyjednáváním o vládě, Kalousek dnes také upozornil, že Topka skončí v opozici. Klub TOP 09, který bude mít sedm členů, si však dle něj nemůže nárokovat křeslo místopředsedy Poslanecké sněmovny, kam se celkem dostalo devět subjektů. „V tomto směru jsem se telefonicky obrátil na představitele STAN a KDU-ČSL, poprosil jsem je, aby přemýšleli o tom, že naše kluby jsou tak malé, že žádný z nich nemůže plně profesionálně obsloužit celou agendu Poslanecké sněmovny. I v patnácti, ve třinácti poslancích je to obtížné. Byl bych rád, kdyby ty kluby dokázaly najít spolupráci,“ prozradil Kalousek.

homednes ( 27. října 2017 08:56 )

Kdepak by mohl debil Kalousek opustit sněmovnu - mimo politiku by musel pracovat a tady mu stačí žvanit a kydat hnůj na úspěšné lidi, mezi ně on nikdy nepatřil, je to příživník a tlučhuba a bude potápět stranu dál. To je stejně strana - Schwarzenberg to má jak domov důchodců - nažrat se zadarmo a chrápat, Kalousek nachlastat se zadarmo a zvracet debility

salto ( 25. října 2017 07:49 )

Lidi to je ale (_!_) - demokratický systém Václava Havla, kdyby to nebylo k pláči, tak bych se smál. To je ale vůůůůl jako lev.

marcela47 ( 24. října 2017 19:22 )

Bezpáteřní člověk Kalousek má tu odvahu brát do huby jméno Masaryka.

noacojezase ( 24. října 2017 17:46 )

Zkrátka jsou Mimoni.

moiaza ( 24. října 2017 16:46 )

Každá strana, kde ten psychopat vleze, bude na pokrají volitelnosti. I kdyby si založil další novou stranu, tak jak to on umí. Kdyby byl tento alkoholik soudný, úplně by se z politiky stáhl. Jenže on má hroší prochlastnou kůži.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa