Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat k rentgenu, nebo důchod? Exministr Heger končí v politice i vedení TOP 09

Autor: Jakub Veinlich - 
24. října 2017
05:05

I když měl ve volbách solidní výsledek, do Poslanecké sněmovny se nakonec bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger nedostal. Na dotaz, co bude dělat, se ozval horoucí smích. Sám to prý totiž ještě neví. Ve hře je prý ale návrat k rentgenu v královéhradecké nemocnici a cesta do důchodu. Jediné, co Heger prý ale ví s jistotou, je, že skončí ve vedení TOP 09. 

„Mám takový zmražený úvazek–neúvazek, nebo tedy jsem v evidenčním stavu, jak se tomu správně říká, v královéhradecké nemocnici,“ řekl pobaveně Blesk.cz „skoro bývalý“ poslanec a blízký spolupracovník šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska Leoš Heger.

S vedením nemocnice se teď bude dohadovat, jestli se vrátí na krátký úvazek, nebo odejde do důchodu. „Odcházel jsem z pozice rentgenologa, takže bych se vrátil asi tam. V nemocnici by to bylo rozhodně méně dramatické a časově náročné než v té vysoké politice,“ dodal s úsměvem bývalý ministr zdravotnictví ve vládě Petra Nečase.

S odchodem Hegera ze Sněmovny ale ztratí dosavadní šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dalšího spojence ve vedení. Heger je totiž místopředseda strany. To už prý ale bude brzy minulostí.

 „Já jsem připraven mandát neobhajovat,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Heger, který kandidoval jako jednička Královéhradeckého kraje.  Radost z toho, že alespoň s odřenýma ušima prolezla TOP 09 do Sněmovny, tak střídá rychlé „vystřízlivění“. Už teď je totiž jasné, že nejpozději za měsíc nezůstane ve vedení strany kámen na kameni. Heger je totiž třetí v pořadí, který se rozhodl, že funkci v předsednictvu nechce nebo dá k dispozici. Rozhodnutý byl ale podle svých slov ještě před volebním fiaskem strany.

Video  Proslov Miroslava Kalouska po sečtení všech volebních hlasů  - David Budai
Video se připravuje ...

„I kdybych ve volbách dopadl dobře, tak bych ho nechtěl obhajovat, protože je tam řada mladších lidí, kteří by si to měli taky vyzkoušet,“ řekl Heger.

Funkci místopředsedkyně dá k dispozici na listopadovém volebním sněmu Markéta Adamová, pravá ruka předsedy už nechce být po prohře ani neúspěšný kandidát na poslance Marek Ženíšek.

 „Myslím si, že by to tak mělo být správné,“ řekl ke svému záměru nekandidovat znovu na prvního místopředsedu. Nevyloučil ale, že by si řekl o post řadového místopředsedy.

Podle Leoše Hegera se v listopadu zcela určitě změní ve vedení Topky víc pozic. Není vyloučené, že i na postu nejvyšším – tedy předsednickém. Miroslav Kalousek oznámí své rozhodnutí, zda stranu bude chtít vést dál, v úterý dopoledne. Už teď řada straníků volá po tom, aby ho nahradil europoslanec Jiří Pospíšil, který si teprve v sobotu podal přihlášku do strany.

„Jsem velmi rád, protože to je člověk, který je v politice velmi zkušený a zcela určitě by Topku dokázal pozitivně ovlivnit,“ řekl k Pospíšilově kroku Heger. Bývalého ministra spravedlnosti a místopředsedu konkurenční ODS si dokonce dovede představit v čele TOP 09.

„Já si myslím, že při jeho zkušenostech a jeho postojích a při velké pomoci, kterou teď ve volbách prokázal, tak by si určitě nějakou významnou funkci zasloužil,“ řekl na adresu Pospíšila Heger, a pokud by se prý v jeho kraji rozhořela diskuse, zda současného europoslance za TOP 09 a STAN nominovat, vůbec by tomu prý nebránil.

„Bude-li krajské předsednictvo o tom chtít diskutovat, tak já to budu určitě podporovat,“ uzavřel Heger, který během předvolební kampaně pomáhal na Sněžce oživovat bývalého náčelníka horské služby Adolfa Klepše, který o pár dní později v nemocnici zemřel.    

auslak ( 26. října 2017 17:09 )

Loď se potápí , tak krysy opouští loď.

1tigrusenka ( 24. října 2017 07:23 )

tento č--ák neuměl jinak než o třicetikorunačkách u doktora a v lekárně hovořiti, šmejdům nenažraným doktorským tak všemožně přilepšovati a velkou mírou státní rozpočet ruinovati, čest jeho památce, zaplať pánbu že se odporoučel do p.rdele

draco17 ( 24. října 2017 06:36 )

Tenhle hajzl spolu s Drábkem chtěli zlikvidovat českou populaci...jeden přes sociální a druhý přes zdravotní politiku....lidé nezapomínejte!!Tihle hajzlové patří PŘINEJMENŠÍM.do kriminálu...jsou to CHLADNÉ,BEZCITNÉ,BEZEMOČNÍ KRYSY.!!!

Deneček ( 24. října 2017 05:16 )

Jen ať odtáhne do důchodu a neobsazuje tam místo někomu jinému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa