Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Tajemství Ivany Zemanové. Kdy jste naposledy viděli první dámu?

Autor: Jan Kálal - 
12. června 2016
09:50

O prezidentu Miloši Zemanovi mají občané podrobný přehled. Jezdí po krajích, glosuje politickou situaci, podepisuje zákony a naposledy v sobotu „vystřihl“ hlavní projev na pietě v Lidicích. Jenže co první dáma Ivana Zemanová, kdy jsme naposledy viděli ji?

Britská panovnice Alžběta II. slaví tento víkend ve velkém stylu své odložené 90. narozeniny. Její poddaní si v sobotu mohli užít přehlídku 1600 vojáků v historických uniformách. Ale především pohled na svoji královnu, která se ukázala na veřejnosti s celou svojí rodinou, včetně pravnoučat prince George (2) a princezny Charlotte (1), tedy dětí prince Williama a vévodkyně Katě. Při té příležitosti si někteří ze čtenářů Blesk.cz posteskli: „Naší první dámu není měsíce vidět na veřejnosti.“

Princeznička Charlotte se poprvé podívala na balkon Buckinghamského paláce. Princeznička Charlotte se poprvé podívala na balkon Buckinghamského paláce. | ČTK, EPA, Reuters

Na první pohled to opravdu vypadá, že se Ivana Zemanová vytratila z veřejného života. Ono by se nebylo čemu divit, připomeňme si rok 2013 a nástup Miloše Zemana do prezidentského úřadu. Už tehdy to vypadlo, že být manželkou hlavy státu a ukazovat se často před lidmi není pro ni zrovna vysněná role. Ale v následujících měsících přesvědčila i své kritiky, že to dokáže. Byť třeba ne tak mediálně přesvědčivě jako Michelle Obamová. Vybrala si hlavně pomoc dětem.

Jenže v posledních týdnech první dáma přeci jen mírně vypadla ze své společenské role. Vzpomínáte si snad, že byste ji viděli v květnu například jako doprovod Miloše Zemana v Obecním domě na zahájení Pražského jara? Nebo na zahraniční cestě prezidenta do Arménie a Makedonie? Případně snad teď v sobotu v Lidicích? Kdepak.

Zemanová u pilotů v Čáslavi: Piloti jsou gentlemani – první dámě vše vysvětlili i pomohli ze schůdků. Zemanová u pilotů v Čáslavi: Piloti jsou gentlemani – první dámě vše vysvětlili i pomohli ze schůdků. | Zbyněk Pecák

Ale možná si vzpomenete, že jste začátkem května viděli Ivanu Zemanovou ve vojenské uniformě, jak si zálibně prohlíží kokpit vojenské stíhačky na letišti v Čáslavi. A pár týdnů předtím na Hradě, když si tu přebírala Medaili generála Stanislava Čečka. Byla vůbec první ženou, které se toto ocenění dostalo, konkrétně za „její významný osobní přínos k prezentaci Vojenské kanceláře prezidenta republiky a Hradní stráže na veřejnosti a ke zlepšování postavení žen v ozbrojených silách České republiky.“

Někoho by snad mohlo napadnout, že první dáma před státnickými povinnostmi raději narukovala do armády a vysvětlením její delší absence je přijímač ve Vyškově. Tak daleko to zatím ale ještě nezašlo, nejspíš. Uklidnění všem poskytl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Chce to více sledovat sociální sítě, například Twitter,“ poradil Blesku i jeho čtenářům mluvčí, který už má i svou vlastní internetovou televizi. „Pak byste zjistili, že paní Ivana Zemanová měla klasický program v Jihočeském kraji, navštívila zde například Dětský domov Zvíkovské Podhradí. S dětmi pak plula parníkem po Orlické přehradě,“ dodal Ovčáček.  Na jeho twitterovém účtu to skutečně dokumentuje jedna fotografie z 1. června, tedy ze dne dětí. Mimochodem, v galerii fotek na oficiálních stránkách hrad.cz tento snímek chybí.

Doufejme tedy, že v případě Ivany Zemanové byl její výpadek z veřejného života pouze krátkodobý. A nezmizí před námi všemi tak jako prezidentova dcera Kateřina.

dzambulka007 ( 12. června 2016 23:42 )

Co blbneš, člověče? Zeman je ve světě nejrespektovanější prezident. Jeho projevy tam vysílá televize, rozhovory bývají na hlavních stránkách a sklízí úspěch a obdiv. A nenadávej do soudružek lidem s jiným názorem, tohle dělají pouze soudruzi. Čest práci!

baronessa ( 12. června 2016 19:39 )

No a? Já přece netvrdím, že jde jen o státní návštěvy, inteligente. Tak hlavně, že máš politický přehled.

bernadette ( 12. června 2016 16:37 )

Vypadá docela dobře a bez manžela tak nějak šťastnější. Ale to koneckonců hodně z nás a nemusí to být ani prezident

mistr_yoda ( 12. června 2016 15:10 )

Super článkek, debile. Cituji: "Na státní návštěvě, což je v diplomacii nejvyšší forma pozvání s přesnými protokolárními pravidly, byl Miloš Zeman za tři roky celkem šestkrát. Z toho dvakrát v Izraeli,"

prycsnima ( 12. června 2016 14:39 )

 Plesk je plný tajemství! Prozradim taky jedno.Dáda byla ka kat.

Zobrazit celou diskusi