Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Češi nevěří Evropské unii, bohužel ale ani sobě

Komentář Petra Holce
Komentář Petra Holce  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. března 2016
05:43

Poslední průzkum agentury STEM ukázal, že Češi stále méně věří EU. Nebo přesněji: spíš už jí nevěří. Důvěra v EU klesla na 29 procent, zatímco europarlamentu důvěřuje pouhých 24 procent lidí.

Není to nepochopitelné, když se člověk rozhlédne po Evropě: stále více jí diktuje bohaté a mocné Německo, jehož řešení ovšem často nefungují. Navíc si Němci odvykají uplácet ostatní země EU svými penězi, jak bývalo dobrým solidárním principem půlstoletí. Nyní místo nich radši uplácejí Turecko.

Je samozřejmě otázka, co si lidé vlastně představují pod pojmem EU. Pohrdání europarlamentem, drahým odkladištěm druholigových politiků, je jistě pochopitelné. Ostatně zkuste se nadchnout pro lidi, kteří berou 6000 euro měsíčně za to, že je téměř neznáte a že občas přejedou z Bruselu do Štrasburku. Složitější je to ale v případě zkratky EU. Ohledně nejdůležitějších politických rozhodnutí, mezi něž nepočítám zakřivení okurek, totiž EU není nic jiného než jednotlivé státy. Tedy i my.

Návrat pravomocí z Bruselu do parlamentů jednotlivých členských států visí ve vzduchu už delší dobu a nejen díky migrační krizi nabývá na popularitě, jak ukazují i úspěchy evropských euroskeptických stran ve volbách. Problém je, že podle aktuálních čísel agentury CVVM moc nevěříme ani vlastnímu parlamentu, i důvěra v něj klesla; sněmovně nyní věří 28 procent lidí, Senátu o dvě procenta víc.

Tedy nejméně ze všech politických institucí, což není pro parlamentní demokracii nejlepší vysvědčení. Je proto otázka, kam a proč vlastně chceme pravomoci přesouvat: z nepopulárního Bruselu do stejně nepopulární Prahy? A zvlášť když víme, že nejnebezpečnější politici bývají, čím blíž jsou voličům. Pak například zavřete hranice dřív, než Jiří Ovčáček vypustí tweet. 

Nedávný průzkum STEM dokonce ukázal, že proti našemu vstupu do EU by dnes v referendu hlasovaly tři pětiny Čechů. To je ironie: stále více problémů totiž vyžaduje celoevropské řešení, jak ukazuje právě migrační krize. Ještě větší ironie ovšem je, že 55 procent Čechů věří OSN. Tedy organizaci, v jejíž Radě bezpečnosti permanentně sedí Rusko a Čína a dočasně i Angola, Ukrajina, Egypt a Senegal. Důvěryhodnější partu hned tak nenajdete.

villi ( 20. března 2016 10:38 )

JE TO AMERICKÁ UNIE !!!

pekaaaros ( 20. března 2016 08:06 )

věříme tomu, co napíšou media. A aby byly média objektivní, to nevím, co by se muselo stát. Když vás bude kontrolovat vláda, tak budete muset psát to, co se hodí režimu. Když vás vláda kontrolovat nebude, tak si to napíšete tak, aby váš článek co nejvíc zaujal, aby si ho přečetlo co nejvíc lidí a vy dostali pochvalu od šéfa. Tzn psát co nejvíce záporně, protože záporný se víc čte, pár informací si vycucáte z prstu, pár informací nafouknete jako bublinu a zase jsme tam kde jsme byli dřív. Žádná objektivita.

Zobrazit celou diskusi