Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jade Goody (+27): Její televizní peklo

Autor: Ondřej Höppner - 
23. března 2009
12:29

Za Jade Goody přišel někdy v roce 2002 čert a řekl: „Dej mi svou duši a já ti dám tolik peněz, kolik budeš chtít.“ „Dobře,“ řekla Jade a vstoupila do domu televizní soutěže Big Brother. Od té chvíle cupovaly televizní kamery její život na kousky. Zemřela v neděli 22. března 2009.

„Svůj život v dospělosti jsem prožila tak, že jsem pořád mluvila o životě. Jediný rozdíl je teď v tom, že pořád mluvím o smrti,“ řekla Jade Goody (+27) těsně předtím, než podlehla krátkému boji s rakovinou. Poslední týdny svého života prožila takřka nepřetržitě pod dohledem televizních kamer.

Fenomén reality show, tedy zázrak skutečných příběhů, odehrávajících se v reálném čase, je „férovým“ obchodem: Dejte nám část svého života a my na něm zbohatneme a vám za to také dobře zaplatíme.

Jade, která dobře ví, co je chudoba, na svém televizním neštěstí pohádkově zbohatla a díky čertovské smlouvě s televizí se jí splnil její největší sen: finančně zabezpečila své dva syny. Při vší pokoře ke smrti, možná tahle drobná okolnost způsobila, že její duše se teď zřejmě neškvaří v pekle, ale odpočívá v nebi. Je jen náhoda, že Jade zemřela 22. března, kdy se v Británii slaví Den matek?


Prolínání televizní zábavy se skutečným životem je mnohem častějším jevem, než by se na první pohled zdálo. Nejde jen o hrdiny soutěží reality show ale i o obyčejné seriály.

Například scénáristé seriálu Ordinace v růžové zahradě hledají inspiraci ve skutečných životech herců, čímž se děje to, že seriáloví herci často nežijí dva životy (v televizi a v realitě), ale jen jeden, ten televizní, který je částečnou syntézou obojího.

Jakékoli médium vždy zkreslí realitu, ani fotografie nebo dokument nikdy nejsou objektivní, protože uvádějí objekt svého zájmu do kontextu, který v sobě vždy obsahuje prvek zkreslení.

Snadno se tak stane, že známí herci nebo zpěváci nežijí (a často proti své vůli) jeden život, ale dva: první ve skutečnosti, druhý na stránkách společenských médií. Jediné, co se s tím dá dělat, je krčit nad tím nos.

„Chci, aby mí synové věděli, že až odejdu, budu v bezpečí. Že můj život neskončí a budu nad nimi bdít jako ta nejjasnější hvězda,“ řekla Jade, nejjasnější televizní hvězda éry reality show krátce předtím, než zemřela.

Diváky vždy fascinovala smrt víc, než život. Smrtí Jade Goddyové skončila televizní éra „skutečného života“ a začala éra „skutečné smrti“.

Myslíte si, že je teď Jade v pekle, nebo v nebi? Také byste rádi prodali svůj život televizi?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi