Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrtící alkohol v Česku: Zabil už 18 lidí!

Nebezpečný pančovaný alkohol dál zabíjí! Tohle jsou etikety, na které je dobré si dát pozor
Nebezpečný pančovaný alkohol dál zabíjí! Tohle jsou etikety, na které je dobré si dát pozor  (Autor: Infografika Blesku)
Autor: ČTK, oj - 
13. září 2012
12:00

Smrtící alkohol v Česku zabil už 18 lidí. Poslední potvrzenou obětí je muž (†67) z Havířova, u kterého pitva potvrdila smrt kvůli metylkalkoholu. Policisté ho našli ve středu odpoledne, v bytě měl prázdnou nekolkovanou lahev. Možná 19tá oběť byla nalezena dnes v centru Ostravy.

V Ostravě se pravděpodobně objevily další dvě osoby otrávené pančovaným alkoholem. V Novinářské ulici v Ostravě našli lidé ve čtvrtek po 14. hodině bezvládného muže. Když záchranáři přijeli na místo, zjistili, že je muž již nějakou dobu po smrti. Policií však zatím jako 19. oběť potvrzen nebyl. Zanedlouho na totéž místo jeli policisté znovu k dalšímu muži. Bylo mu špatně a začínal mít potíže se zrakem.

 

Dnes nad ránem zemřela v Ostravě na otravu metylalkoholem žena, kterou nemocnice v kritickém stavu přijala ve středu večer. Další téměř tři desítky lidí je v kritickém stavu. Vláda sestavila krizový štáb a schválila plošný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu větší než 30 procent ve stáncích.

Po vyhlášení zákazu stánkového prodeje tvrdého alkoholu vyrazili na kontroly jeho dodržování do ulic policisté. Podle zjištění ČTK se však na řadě míst tvrdý alkohol dále prodával. Stánkaři o zákazu buď nevěděli, nebo ho nerespektovali. Premiér Petr Nečas (ODS) upozornil, že porušování zákazu může být posuzováno jako trestný čin maření úředního výkonu, hrozí také pokuta i uzavření provozovny.

V úterý sestavený speciální policejní tým s názvem Metyl má podle policejního prezidia hlavně koordinovat činnost policie. Česká policie také spolupracuje s úřady a okolními státy.

Požití alkoholických nápojů obsahujících metanol si vyžádalo nejvíc obětí v Moravskoslezském kraji, podle šéfa ostravského ústavu soudního lékařství Igora Dvořáčka osm. "Podle prvních indicií se v některých lahvích objevil čistý metanol," uvedl. Otrava metanolem byla prokázána i u dřívějších úmrtí, takže se budou přezkoumávat až tři měsíce staré pitvy.

Lékaři a policie evidují v regionu dalších 16 lidí, kteří měli po požití nebezpečného alkoholu problémy. Zatím posledního otráveného ze severní Moravy přijali v úterý večer lékaři opavské nemocnice. Třiačtyřicetiletý muž z Budišovska si sanitku přivolal sám. "Celý den zvracel a měl problémy se zrakem. Napojili jsme ho na umělou ledvinu," řekl mluvčí nemocnice.

V noci na středu a dnes dopoledne přijala další otrávené zlínská nemocnice, kde tak po požití závadného alkoholu leží osm lidí. Dva muži jsou v kritickém stavu. Na Zlínsku po otravě metanolem zemřela již zmíněná žena ze Zlína, dvaašedesátiletá žena z Fryštáku a v přerovské nemocnici zemřel muž z Napajedel na Zlínsku. V přerovské nemocnici ještě zemřela po otravě metanolem jednadvacetiletá dívka z Přerova a u další třiapadesátileté ženy, která zemřela v neděli, byla otrava metanolem potvrzena dnes. Hospitalizováni jsou tam dva lidé.

V příbramské nemocnici jsou po přijetí dalšího pacienta dnes po poledni už tři lidé, jeden muž z Příbramska následkům otravy podlehl v pražské nemocnici. Lidé v nemocnicích jsou vesměs ve vážném stavu, někteří oslepli a u mnohých pacientů se lékaři obávají, že se neproberou z bezvědomí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

londynskypes ( 13. září 2012 15:08 )

qvitek

londynskypes ( 13. září 2012 15:07 )

cesi se umeji pekne zhulit i kdyz uz vedi ze je to jed ...alkoholici mno...

aronak ( 13. září 2012 14:53 )

tak už ho jistě zdražili, aby to nebylo podezřelé... Jen mám obavy, aby se tento alkohol nedostal do normálních obćhodů. Nepřeji Vám, abyste takový alkohol dostal třeba od přítele k svátku nebo narozeninám. Vždyť těch informací je tolik, že nikdo neví, o jakou značku se jedná (rum, vodka, slivovice nebo ještě další?)

aronak ( 13. září 2012 13:35 )

proč by vydávali letáky, myslíte, ze je někdo v republice, kdo by o tomto případě nevěděl? Spíš ať hledají viníky (jeden určitě nebude) a nasčítávají škody, které budou po vinících požadovat.

gevi ( 13. září 2012 13:07 )

Sociálně demkortická napodobenina (ČSSD vlastní népady má jen zřídka)taky zadarmo nebyla

Zobrazit celou diskusi