Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Razie u zadrženého dodavatele: V garáži měl 500 litrů pančovaného chlastu

Autor: Slávka Červená, Jaroslav Šimáček - 
13. září 2012
14:48

Jednoho z dodavatelů pančovaného alkoholu zadrželi včera policisté na Zlínsku. Po výslechu udělali razii v jeho garáži, kde našli 500 litrů neokolkovaného alkoholu. Muž měl v garáži sklad, stáčírnu i míchárnu.

Policisté krátce po poledni udělali zátah ve zlínské garáži, kam je dovedla výpověď zadrženého distributora. Když vtrhli do garáže, nestačili se divit.

V místnosti bylo nejméně 500 litrů alkoholu, který byl už stočený do lahví. Bylo ho tam pět různých druhů. Podle informací Blesk.cz sloužila garáž muži současně jako míchárna, stáčírna i sklad.

O identitě i podrobnostech jeho zadržení zatím policie vzhledem k probíhajícímu výslechu mlčí. Nikoli však jedna z obětí pančovaného alkoholu - pan Vladimír, který má jasno, jaký by měl následovat trest...

"Myslím, že je to jen jeden z 'míchačů'. Zatím nemáme důkazy o tom, že by byl tím hlavním distributorem metylalkoholu. Už jsme ale poskočili o kousek blíž. Posunuli jsme se o nějaké patro jedné z větví," řekl serveru iDnes.cz náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Stopa k dodavateli vedla ze stánku na zlínském sídlišti. Jeho majitel, který smrtící jedy od dodavatele odebíral a prodával dál nic netušícím zákazníkům, byl oficiálně obviněn a hrozí mu zákaz činnosti a tříleté vězení. A policie jde po dalších stopách.

Martin C. (37), majitel prodejny na zlínském sídlišti Jižní Svahy, kde policie objevila nebezpečný pančovaný alkohol, byl obviněn. Jeho výslech trval celou středu. V podvečer padlo obvinění z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech označení zboží. Hrozí mu zákaz činnosti a tři roky vězení.

„Bylo mu prokázáno, že prodával neokolkovaný akohol,“ sdělil policejní mluvčí Petr Jaroš k případu prodejce.

V prodejně na sídlišti si většina lidí, kteří skončili v nemocnici, nakoupili rum a vodku. Dvě ženy (61, 62) ze Zlína a Fryštáku zemřely. „Věc budeme řešit ve zkáceném přípravném řízení. To znamená, že pachatel bude v dohledné době postaven před soud. Nyní je na svobodě,“ doplnil Jaroš.

Ministr Bendl: Čekáme na další stopu

Kontroly alkoholu a prodejců nadále probíhají napříč republikou, nejde jen o lokální výskyt. Obětí otravy přibývá a o život bojují lidé různého věku, mladí i senioři. Zatím nejmladší obětí je jedenadvacetiletá dívka o Oseka. Počet otrav metylalkoholem je nejvyšší za poslední desítky let.

Alarmující stav nenechává klidný ani ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Ten se na dnešním brífinku nechal slyšet, že počet provedených kontrol přesáhl číslo 2600. "Máme všechny inspektory v terénu," potvrdil Bendl s tím, že Státní potravinářská inspekce nadále úzce spolupracuje s policií.

Další prošetřené vzorky však metylalkohol neprokázali. "Což je na jednu stranu zpráva dobrá, na druhou stranu jsme si přáli zachytit nějakou další stopu," sdělil Bendl novinářům.

Stánkař porušil prohibici, zabavili mu alkohol

Ministr zároveň potvrdil, že inspekce, policie a také pracovníci živnostenského úřadu prověřují dodržování současné prohibice - plošného zákazu prodeje alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 30% ve stáncích a kioscích.

Že v případě porušení nařízení dojde k postihům, dokládá případ prodejce ze stánku v Havířově-Šumbarku. Ten ve středu večer přišel o veškerý alkohol, kterým porušil příkaz ministra zdravotnictví. Zabavila mu jej policie.

"Vzhledem k tragickým následkům jsme využili oprávnění a všechen alkohol, který se v takovém prodejním místě prodávat nesmí, jsme zabavili. Zajištěné věci mohou být následně prodejci vráceny. Zda to bude až po ukončení prohibičního omezení, nebo dříve, to ještě nevíme," sdělil Deníku Milan Menšík, tajemník magistrátu v Havířově.

hugo.tom ( 14. září 2012 07:43 )

s vámi je to bohužel marný, když nechápete psaný text a vytrhnete jednu větu z celého příspěvku. A levný chlast rozhodně nepiju, já si umím dopřát kvalitu

zelena.karkulka ( 14. září 2012 00:47 )

bingo

mutaky ( 13. září 2012 18:44 )

K tomu pivíčku si můžeš dát i metanol, to pivíčko ti ho zneutralizuje. Čím více piv, tím více panáků s metanolem bez obav. konečně někdy alkohol pomáhá.

montevideo ( 13. září 2012 18:29 )

Nervy. Má hodně vitamínu B.

montevideo ( 13. září 2012 17:56 )

Tentokrát s tebou souhlasím, hofíku. Legraci si z této situace dělat neumím, a pivo není alkohol, pivo je lék!

Zobrazit celou diskusi