Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milovníci vodky Rusové: Tohle by se u nás nestalo!

Obliba vodky v Rusku je známá, pijí ji miliony obyvatel
Obliba vodky v Rusku je známá, pijí ji miliony obyvatel  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
14. září 2012
07:02

Pijí vodku po litrech, ve výrobě jejích náhražek dominují světu. Přesto se z Ruska ozývá: Podobné problémy, jako jsou teď v Česku, nepamatujeme. I když ročně umírají kvůli alkoholu tisíce Rusů, nejde prý o potíže s kvalitou, ale s nadměrnou konzumací...

V pití i výrobě vodky patří jednoznačně ke světové špičce. Po celém Rusku se často hraje oblíbená hra "pije celá rodina." Radost, ale i žal, utápějí ve vodce miliony Rusů.

Problémy Ruska s alkoholem jsou však známé. Každoročně zde umírají tisíce lidí kvůli nadměrnému pití. Roční spotřeba se v poslední době odhaduje na 11 - 12 litrů na hlavu. Jenže sem se počítají všichni obyvatelé... A průměrný Rus se dožívá kratšího života než obyvatel leckteré rozvojové země.

Ne nadarmo vyhlásil někdejší prezident Medveděv před třemi lety tažení proti alkoholu. Podle ruských údajů však již prý nese své ovoce. Litrů vodky na hlavu prý bylo v minulosti mnohem víc.

To by se u nás nestalo! Máme vodku kvalitnější, tvrdí odborník

Takovou aféru hromadných otrav metanolem, jaká nyní hýbe Českem, nepamatují prý ani v Rusku!

V samém Rusku jde prý jen o ojedinělé případy a média se jim už ani příliš nevěnují. Náhražek vodky jsou v Rusku mnohem kvalitnější než ty, které u nás stály konzumenty zrak, či životy.

"Výroba dosáhla tak vysoké úrovně, že se lidé nemusejí bát. Jinak by každým rokem na otravu alkoholem umíraly miliony Rusů. Ale kdo mohl, ten se otrávil už v 90. letech a dříve," tvrdí Vadim Drobiz, šéf agentury mapující situaci na trhu s alkoholem.

Podle experta jde v případě ruských úmrtí hlavně o problém vypitého množství vodky. Nikoli kvality. V krizi totiž vzrůstá poptávka po laciném alkoholu, a tady vidí Rus kořeny českých problémů.

Ceny ruské pálenky

Rusko je zkrátka velmocí vodky. Když se Michail Gorbačov snažil v 80. letech alkoholismus vymýtit, vedlo to k četným zákazům, ale také ztrátě jeho popularity. A dle některých i k rozpadu Sovětského svazu.

Ruské úřady přitom od roku 2010 zavedly řadu omezení - především minimální cenu za půllitrovou láhev vodky. Ta nyní činí 75 Kč. Cokoliv s nižší cenou je na první pohled podezřelé, nelegální, a tedy i postižitelné.

Drobiz odhaduje, že ruský trh je přitom rozdělený na tři segmenty: zhruba 800 milionů litrů loni připadlo na "legální vodku", 750 milionů litrů na "nelegální vodku" a nejméně 800 milionů litrů na samohonky - podomácku vyrobené náhražky.

jura1 ( 17. září 2012 08:30 )

ura1: V Rusku BY JIM TO DALI VYPÍT !! JEDINÁ ÚČINNÁ ZBRAŃ PROTI TĚMTO PADOUCHŮ, KTEŘÍ SE PRO MAMON NESTYDÍ ZABÍJET.

jura1 ( 17. září 2012 08:26 )

V Rusku BY JIM TO DALI VYPÍT !! JEDINÁ ÚČINNÁ ZBRAŃ PROTI TĚMTO PADOUCHŮ, KTEŘÍ SE PRO MAMON NESTYDÍ ZABÍJET.

vrtajzub ( 14. září 2012 18:21 )

vrtajzub ( 14. září 2012 18:20 )

krist.ina - vyzerá to tak, ale pravda to neni

sakra ( 14. září 2012 14:59 )

Zcela jednoznačně to zavinil stát, který 22 let nic nedělal a nechal tzv. "svobodně podnikat"!!!

Zobrazit celou diskusi