Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hannibal Rath vyprávěl pohádku: Peníze v krabici byly pro ČSSD!

Autor: Sandra Apostolidisová, Veronika Pukačová - 
6. června 2012
05:00

David Rath (46, dříve ČSSD) se včera ve Sněmovně přiznal! A v podstatě také vyslal svým bývalým spolustraníkům výhrůžný vzkaz: Vzal jsem peníze, ale nebyl to úplatek. Byly to peníze na volby!

Toto šokující sdělení bylo zakryto spoustou řečí o honu na čarodějnice, o tom, jaká je v base nuda, a že si připadá jako lidožrout Hannibal Lecter v Mlčení jehňátek. Poslance ale neobměkčil. Vydali ho k trestnímu stíhání. Proti byli jen Pavel Ploc (ČSSD) a Jaroslav Škárka (dříve VV).

Rath to včera pojal pohřebně. V symbolicky černém obleku doplněném černočernou kravatou dorazil do Sněmovny v doprovodu tří ramenatých policistů. U stolku zpravodajů, který mu byl vyhrazen, měl většinu času ruce sepnuté jako při modlitbě. Jakmile se ale postavil za řečnický pult, ustaraný výraz i shrbená ramena byly ty tam.

Úplatek? Ne, ale...

Ve zhruba třičtvrtěhodinovém projevu zazněla i tahle nenápadná pasáž: „Druhá věc, oč orgány činné v trestním řízení opírají mé obvinění. Říkají – a vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku: Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď, v tuto chvíli, a dál to komentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!“ V důležité větě sice zapomněl na sloveso ve větě peníze byly na volby, ale celkově Rathův projev působil suverénně – pevný hlas, výrazná gestikulace, řeč spatra. Z balkonu pro veřejnost vše pečlivě kontrolovali i oba jeho obhájci.

Je to msta

Rath podle očekávání kauzu označil za účelovou likvidaci opozičního poslance ze strany ministra vnitra Kubiceho. „Je to osobní msta, protože právě já jsem ho věčně kritizoval. Gratuluji, pane ministře, past vám vyšla. Zničil jste další život, jste pašák,“ obrátil se Rath za sebe a mluvil přímo ke Kubicemu. Ten si ale dál nevzrušeně listoval knihou a tvářil se, jako by se ho celá věc netýkala.

Strach mnoha politiků z toho, že Rath začne v sebeobraně »práskat« na ostatní papaláše, byl ale zbytečný. „Pokud teď budou nasazeny odposlechy u všech ministrů a jejich náměstků, bude kabinet brzy zasedat u mě v litoměřické věznici,“ naznačil sice, ale konkrétní nebyl. Politiky ale Rathova řeč evidentně nezaujala. Trousili se ven ze sálu, psali SMS nebo surfovali na internetu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dokonce tradičně podřimoval.

Na celý ukňoraný projev Davida Ratha se podívejte ZDE >>

jaksobici ( 10. června 2012 23:33 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://kuc.cz/upe0he/ urcite by bylo v CR mnohem veseleji

david7dolansky ( 9. června 2012 23:22 )

Velice zajimave cteni je na http://kuc.cz/upe0he/ a NENECHTE se ovlivnit prvnim dojmem! Musi se to precist cele.

kamjdu ( 9. června 2012 22:22 )

David Rath má oproti vám pravicovým zločincům noblesu a charakter. Báli jste se jeho kritiky, bystrého úsudku i rétoriky. Hysterie vámi ovládaných medií a atmosféra lynčování, kterou jste navodili, je neskutečná. Vaše rodné strany nejsou stranami, ale zlodějskými mafiemi. Historie to posoudí přesně a není to daleko.

kamjdu ( 9. června 2012 22:19 )

Blesku lžete. A to vy rádi, že? Topolánka jste správně odstřelili, ale tohle nyní je od vás velká sprosťárna.

gogo ( 7. června 2012 08:49 )

Přesně tak...

Zobrazit celou diskusi