Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Potvrzeno soudem: Rath je tak trochu jako Hitler

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
25. května 2012
10:50

Lidé se bavili, avšak karikatura Davida Ratha s knírkem se dostala až do soudní síně. Soud s časopisem Reflex však doktor Rath, který nyní čeká na další vývoj svého procesu v litoměřické vazební věznici, prohrál. Stejně jako ten, ve kterém označil Kalouska za opilce.

Davida Ratha nyní hlídají za mřížemi litoměřické vazební věznice a v korupční kauze je obviněn z přijetí úplatků a manipulace se státní zakázkou a dotacemi.

Nedobrou předzvěstí věcí příštích jsou však pro Ratha poslední soudní neúspěchy. Nejprve soud odklepl desetitisícovou pokutu za to, že si Rath pustil ústa na špacír a označil ministra Kalouska jako opilce. Nyní definitivně prohrál také spor o obálku časopisu Reflex.

Periodikum, vycházející stejně jako Blesk v nakladatelství Ringier, zobrazilo v únoru 2009 Ratha na své titulní stránce s typickým hitlerovským knírkem a rozlícený Rath střelhbitě reagoval podáním žaloby. Považoval to za nechutný útok na svou osobu a bylo podle něj nepřípustné, aby "jakýkoli žijící politik byl vyobrazován jako největší masový vrah v dějinách lidstva".

Soud potvrdil: Rath je tak trochu jako Hitler. Ale i Chaplin

Celá záležitost se dostala až k Nejvyššímu soudu, který však Rathovo dovolání zamítl. A potvrdil verdikty Městského i Vrchního soudu v Praze, které předtím dospěly k závěru, že karikatura není neoprávněným zásahem do politikových osobnostních práv. Má prý totiž jistý reálný, byť minimální základ v Rathových výrocích. "Pro karikaturu je typické, že zveličuje, přehání a ironizuje," stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

A tak stejně jako v případě korupční kauzy, kdy se dříve snažil vyvolat ve Sněmovně dojem, jak se mu hnusí korupce, se Rathovi vrací jeho předchozí výroky. V Lidových novinách třeba kdysi prohlásil, že na řešení hospodářské krize mohou platit některé recepty nacismu. A také proslul svými plamennými projevy, ve kterých dokázal ostře napadat své protivníky, využívaje obraty protřelého, populistického řečníka.

Reflex, který v článku popisoval Rathovy mocenské praktiky, proto vyobrazil Ratha jako kombinaci diktátora Adolfa Hitlera a komika Charlie Chaplina. A je fakt, že komedii si pro nás Rath přichystal, díky své kauze a sedmi milionům v krabici, pořádnou. 

ostravsky ( 3. června 2012 08:18 )

jste opravdu volové.

xcarodejka ( 1. června 2012 11:16 )

ano, taky mě to napadá. Soudy tady jdou na ruku skupinám a u jsou už tak sehrané a mají takovou rutinu a zřejmě zajeté scénáře, že je to až horror.

xcarodejka ( 1. června 2012 11:13 )

Rath neuspěl s žalobou na Reflex, ale onen Smatana šel za tykadla sedět.

libuna119 ( 31. května 2012 10:16 )

Komunisti už dávno vyhráli,ti co stačili převlíct kabáty jsou všude.At' řeknete jakékoliv jméno,určitě se nespletete.A je bohužel jedno,jestli budete jmenovat kohokoliv z ODS,ČSSD,TOP 09,VV atd......

libuna119 ( 31. května 2012 10:07 )

Nechci se zastávat Ratha ale chtěl bych připomenout případ Janoušek!!!Aby nám náhodou nezapadl jaksi pod koberec!Nějak dlouho se to vleče,normální člověk už by seděl!!!

Zobrazit celou diskusi