Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath zaplatí 10 tisíc za nařčení Kalouska z opilosti, ten dnes schválil "záchod"

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
23. května 2012
17:17

Nejvyšší správní soud dnes potvrdil pokutu Davidu Rathovi za to, že Miroslava Kalouska označil za opilce. Ministr financí jako by z toho byl tak rozradostněný, až nechtěně zaperlil na tiskovce. Místo zákona prý vláda schválila "záchod".

10 tisíc korun musí zaplatit David Rath za výrok na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vzhledem k podezření z přijetí milionových úplatků jde však o naprostý pakatel.

Pokutu Rathovi vyměřil sněmovní mandátový a imunitní výbor, před kterým zadržený politik včera vypovídal, za toto vyjádření: "Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře".

Rath jej pronesl předloni v únoru přímo ve Sněmovně. Neúspěšně se pak bránil u Městského soudu v Praze a následně podal ústavní stížnost, kterou však ústavní soud zamítl, a také stížnost právě k NSS. Ostatně i proti současnému stíhání a vazbě se Rath v korupční kauze kolem financování buštěhradského zámku snaží bránit ústavní stížností a dalšími právními prostředky. Avšak také marně.

Kalousek dnes schválil "záchod"

Ale zpět ke Kalouskovi. Ten bral Rathova slova za urážku, jeho zdravotní stav mu prý nařizuje přísnou abstinenci. A výrok muže, kterého shodou okolností zadrželi minulý týden se sedmi miliony v krabici, ve které měl mít údajně víno, předal k posouzení mandátovému výboru.

Rath to označoval za útok na svobodu projevu. Hájil se tím, že jako lékař poznal, že Kalousek opilý byl. A navíc prý Kalouskovi vracel jeho dřívější slovní útoky, které označil jako "oplzlé vulgarity". Kalousek však z tohoto souboje vyšel jako vítěz.

V samém nadšení se však dnes jindy zdatný řečník Kalousek groteskně přeřekl na tiskové konferenci k novele o rozpočtovém určení daní. Zapletl se mu jazyk, jako se to skutečně stává opilcům v hospodě: "Rovněž byl schválen záchod...," sdělil Kalousek novinářům a zarazil se.

"Na co vy myslíte, pane ministře, během tiskovky," smál se nedaleko stojící šéf vládního kabinetu Nečas. "Tak to se mi ještě nepovedlo," kál se Kalousek. "Ale jestli potřebujete přerušit?" máchal dál premiér Kalouska. Tenhle výrok si ministr financí zkrátka za rámeček nedá. 

aronak ( 24. května 2012 07:38 )

Tím chtěl jistě říci, kde mají při schvalování zákonů lidi. (V zád.li).

amalka15 ( 24. května 2012 07:22 )

To je elita národa.

manizna ( 24. května 2012 00:52 )

Tomu schválení záchodu se ani nedivím , stéjně to tady stojí za ho.no

vavruskova17ka ( 24. května 2012 00:42 )

Na internetu serfuju denne, ale az dnes jsem nasla tohle http://***/XWUK a je to pro me SOK!

ochman ( 23. května 2012 23:30 )

To je u Kalouska normální ! Jindy řekl Petr Paroubek místo Jiří.. Zkrátka denně vožralej..

Zobrazit celou diskusi