Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Rath bude ve sněmovně: Přihlížet tomu, jak ho hází přes palubu!

Autor: ljš, ČTK - 
23. května 2012
16:25

Zdá se, že Davida Ratha čeká další výlet z litoměřické vazební věznice do Prahy. Premiér Petr Nečas totiž nebude bránit tomu, aby byl obviněný poslanec přítomný hlasování sněmovny o jeho imunitě.

"Dovedu si představit, že by se David Rath mohl ke svému případu vyjádřit například na uzavřeném jednání sněmovny," řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Nezvyklou situaci podle něj bude muset řešit širší dohoda sněmovních stran.

"Bude se to muset vyřešit po nějaké širší dohodě politických stran, protože takovou situaci jsme zatím nezaznamenali a například to, že by se tento problém řešil na uzavřeném zasedání sněmovny, si dovedu představit, aniž pro to teď pléduji. Bude se o tom jednat a jednací řád sněmovně umožňuje, aby tam, kde to uzná za vhodné, jednání uzavřela," řekl Nečas.

Podobný názor na celou věc má i předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a ministr financí a místopředsedy TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Nemá to žádný precedent, ale nakonec to asi dopadne tak, že tom bude rozhodovat sněmovna jako suverén. Sněmovna rozhodne hlasováním, já teď neumím předjímat postoj poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, klub se poradí a zaujme nějaké stanovisko," řekl Kalousek.

Ratha v úterý vyslechl sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jednomyslně poté sněmovně doporučil, aby potvrdila, že může být trestně stíhán. Rath se podle členů výboru nechce vzdát mandátu poslance a má zájem vystoupit ke své kauze před sněmovnou. Podle stanoviska Okresního soudu v Ústí nad Labem, který má kauzu na starosti, má Rath právo být přítomen na schůzi sněmovny o jeho vydání ke stíhání. Neměl by se ale účastnit jiných jednání a hlasování sněmovny.

Ratha policisté zadrželi minulé pondělí s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku.

rudyptak48 ( 24. května 2012 21:19 )

Jak to s dRáthem ve sněmovně provedou? Jen aby nedopadl jako Hannibal Lecter, s náhubkem. Teď už je v takovém stavu, že by někoho i pokousal. Stejný náhubek by si zasloužil i finac Kalousek... a další štěkající poslanci.

gogo ( 24. května 2012 20:18 )

Stále vycházíte jen z jednoho předpokladu : že Rath byl člověk se sníženým IQ až demencí. To jediné by totiž ten kardinální "důkaz" s krabicí napěchovanou bankovkami v Rathových rukách vysvětlovalo. V opačném případě by to ale znamenalo něco jiného : Podvod.

gogo ( 24. května 2012 20:15 )

Já, na rozdíl od Vás, se nedomnívám, že Rath byl primitivní hlupák, za kterého ho máte Vy... Já jsem si zatím žádných jednoznačných důkazů svědčících o jeho vině nevšimnul. Zatím všechny předložené "důkazy" mohou být pravdivé, ale mohou být také i podvrhy... Vaši jistotu hraničící až s naivitou mně nezbývá než Vám závidět ...

versutus ( 24. května 2012 18:13 )

jirka2 ( 24. května 2012 09:46 )

Myslet si můžeme cokoli, ale je potřeba to dokázat. Proto zatkli Ratham který byl tak hloupý a nechal se chytit s penězi v rukách. U Grosse nebo Paroubka, který pere peníze přes knihy, je to obtížnější. Každopádně soud bude určitě zajímavý, protože Kott s tou svojí kopretinou to určitě nebudou chtít nechat jen na sobě. A Sokol je extratřída.

Zobrazit celou diskusi