Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Japonský premiér poprvé navštívil poničené vesnice

Autor: ČTK, mivr - 
2. dubna 2011
08:30

Japonský premiér Naoto Kan v sobotu poprvé po třech týdnech od katastrofálního zemětřesení a následné vlny cunami navštívil poničené vesnice na severovýchodě země. Památku obětí premiér uctil minutou ticha.

Kan přiletěl vrtulníkem do přístavního města Rikuzentakata v prefektuře Iwate. Otřesy a následná přívalová vlna si v tomto městě s asi 20 000 obyvateli vyžádaly tisíc životů. Další 1300 lidí zůstává nezvěstných.

"Bude to dlouhá cesta, ale vláda je s vámi," řekl požárnickým sborům a úředníkům. Poté pokračoval do dvacetikilometrové evakuované zóny kolem poškozené elektrárny Fukušima 1. Zastavil se přitom v improvizovaném sídle operačního štábu, který řídí týmy techniků pracujících na poškozené elektrárně.

Dělníci v pátek stříkali na trosky elektrárny speciální umělou pryskyřici ve snaze zabránit tomu, aby vítr z trosek roznášel radioaktivní prach. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nicméně uvedla, že situace v elektrárně je nadále velmi vážná.

Kritika v parlamentu

Zemětřesení o síle 9,0 Richterovy škály udeřilo na severovýchodě země v pátek 11. března. Premiér den poté přiletěl do poničených oblastí a z vrtulníku obhlížel škody. Dostal se mimo jiné i nad poničenou elektrárnu, za což pak v parlamentu sklidil kritiku. Podle zákonodárců tento krok zpomalil záchranné operace, především řízené upouštění radioaktivní páry, kterým by tak technici snížili tlak v reaktoru 1.

gogo ( 2. dubna 2011 12:27 )

vesnice... Dost pozdě...A co Fukušimu ? Neměl by se rychle rozhodnout, aby japonská vláda tuto situaci okamžitě a razantně řešila namísto soukromé firmy, která tam nechala pár lidí v gumovkách a náhubcích odsouzených na smrt ?

Zobrazit celou diskusi