Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf Central Group v Hráčích: Byty by mohly být levnější, ale… V čem je tedy háček?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
20. listopadu 2023
05:00

Byty v Česku by mohly být levnější. Má to ale několik podmínek. Tou hlavní je zrychlení stavebního řízení. V pořadu Hráči o tom promluvil Dušan Kunovský. Majitel Central Group, největší stavební společností rezidenčního bydlení v Česku, která bude příští rok už 30 let na trhu. A jak je to s právem na bydlení a kdo zbohatne na prodeji nových bytů? I na to se ptala moderátorka Vera Renovica v nejnovějším rozhovoru s tím, který není tolik vidět, ale přesto ovlivnil život řadě lidí.

Kdo čeká na levnější hypotéky a snad i levnější byty, mohl by se dočkat až za pár let. Primární je podle Dušana Kunovského zachovat dostupnost bydlení. „Nové byty a byty v Praze zlevnit nemohou a nezlevní. Důležité je dělat vše pro to, aby se udržela cenová úroveň a aby se vylepšovala dostupnost bydlení postupným snižováním úrokových sazeb,“ tvrdí Kunovský, který je zároveň podle časopisu Forbes aktuálně 12. nejbohatším Čechem.  

Nic by se na tom prý nezměnilo, ani kdyby zlevnil stavební materiál nebo práce. S cenami by ale mohlo pohnout zrychlení celého procesu při výstavbě nových projektů. To dnes byty značně prodražuje. „My čekáme na stavební povolení standardního bytového domu deset a více let a váže nám to peníze. Kdyby se rychleji povolovalo, máme předvídatelné etapy projektu, vše nám navazuje. Kvůli zdlouhavým procesům jsou byty zbytečně o 15 % dražší,“ dodal šéf největší stavební společnosti, která začínala před téměř 30 lety prodáváním stavebních parcel a stavbou rodinných domů.

Video  Šéf Central Group v Hráčích: Co by mohlo zlevnit byty a co museli podepsat ruští klienti?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Velké očekávání prý měli delevopeři od nového stavebního zákona. Platit má od poloviny příštího roku, ale dodnes není jasné, jaké k němu budou platit prováděcí předpisy, což firmy dost brzdí. „My už potřebujeme vědět, podle čeho projektovat, stavět. I kdyby ten zákon dopadl zlatě a začal fungovat, praktický efekt se projeví tak za tři, čtyři roky, protože se to vždy na začátku trochu ladí. A ano, pokud to dopadne úplně zlatě, tak mohou být byty levnější o 15 procent,“ popsal v Hráčích Kunovský. I když politici slibují, že by stavební řízení mohlo nově trvat rok, firmy doufají, že doba k vyřízení všech potřebných povolení klesne alespoň z 10 let na 2 až 3 roky.

Kunovský: Politika ČNB dusí trh

Když vzrostly ceny hypoték, trh s byty téměř zastavil. Firmy řadu projektů zakonzervovaly. V případě Central Group šlo o zhruba 800 bytů. „Jinak by nám nevycházel byznysplán. Poptávka se oživuje, prodeje nových bytů oproti loňsku vzrostly o 90 procent,“ okomentoval Kunovský současnou situaci na trhu s bydlením.

Video  Hráči: Hostem 12. dílu je Dušan Kunovský. Majitel společnosti Central Group a 12. nejbohatší Čech  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Politiku s byty ovlivňuje také Česká národní banka. Ta drží úrokové sazby dlouhodobě nezměněné. Obecně se očekává, že by úrokové sazby mohly klesnout v horizontu dvou až tří let na zhruba 3%. „Což je psychologická hranice, kdy se splátka hypotéky rovná nebo velmi blíží měsíční splátce nájemného. V tu chvíli zafunguje zdravý selský rozum a přístup českého člověka, že je po letech lepší mít splacený byt hypotékou, než jen krabici účtů za uhrazené nájemné,“ je přesvědčený Kunovský, původně vystudovaný právník, jehož majetek se dnes odhaduje na zhruba 33 miliard korun. 

Záležet bude rovněž na míře inflace. I o tom prý Kunovský často mluví s guvernérem Alešem Michlem, kterému nicméně postup ČNB vyčítá. „Já mu říkám, že politika ČNB dusí trh, což je moje byznysové hledisko. Z pohledu občana, voliče, nebo i národní banky, pokud se opravdu pak inflace sníží na 2 procenta, což se plánuje na začátek příštího roku, tak to smysl má,“ dodal.

Nejvíc na bytech vydělá stát

Podle statistik za posledních 10 let vzrostly ceny novostaveb neúměrně k platům. V Praze zdražily o zhruba 175 procent, v Brně ještě víc – až o 190 procent. Nákladově vyjde nákup nového bytu podle Kunovského však podobně, ať ho kupuji v Praze nebo třeba v Berlíně. „Tam dokonce možná o něco levněji. Jenže Němci mají v průměru třikrát vyšší příjmy než Češi. Proto je u nás zásadní problém v dostupnosti bydlení.“

A kdo na novostavbách vydělá nejvíc? Šéf developerské firmy tvrdí, že hlavně stát. „Jenom na DPH za průměrný byt v Praze (cca 70 metrů čtverečních – pozn. red.) inkasuje v průměru 1,5 milionu korun. Má své jisté, aniž by pomáhal legislativou, praxí úřadů. To stát způsobil, že povolování trvá 10 let.“

„Dejme tomu, že ten sedmdesátimetrový v Praze se pohybuje kolem 10 milionů korun a náš zisk tvoří také ta desetiletá, dvanáctiletá činnost před samotným prodejem. Někdy je to kratší, někdy delší. A za celou tuto dobu vyděláme na tom jednom bytu 500 tisíc až milion korun,“ přiblížil rozparcelování ceny pro stát, město a stavební firmu.

Nižší DPH, ale málo peněz obcím a městům

Moderátorka Vera Renovica Kunovskému na druhou stranu vyjmenovala opatření státu, která by se měla pozitivně projevit na cenách vlastního bydlení. Tím hlavním je chystané snížení DPH na nové byty z 15 na 12%.

„Ano, to je opravdu jedna z mála pozitivních věcí. To je z ceny průměrného pražského bytu čtvrt milionu korun dolů a my už jsme to propsali do aktuálních ceníků,“ ocenil snahu politiků Kunovský. Důležité je, aby začal platit konsolidační balíček, který teď čeká na podpis prezidenta.

Kolik ročních mezd je třeba ke koupi bytu Kolik ročních mezd je třeba ke koupi bytu | Central Group

„Nic to ale nemění na tom, že stát pořád bude dostávat cca milion a čtvrt. Tím, jaké je rozpočtové určení daní, však stát posílá neúměrně málo obcím a městům na výstavbu škol, čističek silnic, prostě infrastrukturu…“ dodal Kunovský, který bydlí sám v bytě od své společnosti a řeší podle svých slov běžné sousedské soužití.

Kunovský: Právo na bydlení? Nesmysl

Řada politiků, například z řad Pirátů, nicméně také aktivistů je přesvědčená, že bydlení je právo. Ten, který byty staví, jim však dost oponuje. „To je úplný nesmysl. To je, jako kdybych měl právo, aby mi stát zajistil zotavovnu, abych měl kam jet na dovolenou. Má stát začít stavět hotely, anebo začít stavět fabriky, protože já mám právo na práci?“

Podle Kunovského je i otázkou, jestli má stát stavět vlastní byty a nenechat to soukromému sektoru. Majitel Central Group dokonce tvrdí, že stát postaví byty dráž než komerční developeři. „Levněji to postavíme my. Míra neefektivity veřejného sektoru je z principu daná tím, že jsou vázáni zákonem, aby zadávali veřejné zakázky,“ tvrdí milovník sportu a cestování.

Během hodinového rozhovoru Kunovský také vysvětlil, proč se Češi oproti jiným v Evropě vzhlédli ve vlastním bydlení. Proč si lidé pořizují takzvané investiční byty a nebo proč firma přišla o téměř veškerou zahraniční klientelu, především pak z Ruska či Běloruska.

Klikejte ve videu na témata, která vás u rozhovoru s Dušanem Kunovským zajímají!

Co brání zlevnění bytů až o 15 procent? úvod - 6:10

O situaci na trhu s byty 6:14 - 14:00 

O vztahu s guvernérem ČNB - 14:00 - 17:43

Jak se změna daní podepíše na výstavbě a proč stát vydělává na bytech takové částky? 17:45 - 28:20

O právu na bydlení - 28:24 - 37:10

Proč se Češi ženou do vlastního bydlení? 37:10 - 42:08

O fenoménu investičních bytů 42:10 - 45:48

O podmínkách pro ruskou a běloruskou klientelu 45:50 - 50:45

Proč je Central Group přirovnávaný k fastfoodu? 50:46 - 55:48

O Kunovském jako miliardáři 55:50 - závěr

Hráči - vlivní lidé v Blesku

Nový díl Hráčů vychází každé druhé pondělí. Moderátorka Vera Renovica v něm zpovídá vždy exkluzivní hosty, kteří se v médiích tak často neobjevují, ale přitom řídí naše životy. Celý rozhovor je vždy dostupný na Blesk.cz, v tištěném Blesku a také na podcastových platformách.

Uživatel_5693346 ( 21. listopadu 2023 15:25 )

A hlavně,co nejvíce zastavit přísun peněz těmto firmám­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!

Uživatel_5693346 ( 21. listopadu 2023 15:23 )

Žádné prodeje nestouply o 90%,a dokud neslevní chce to držet hypotéky extra nahoře!!! Nové a další byty nic nevyřeší bytů je tady už nyní dostatek. Nejsou nedostupné kvůli počtu či dostupnosti hypotéky,ale jsou nedostupné čistě kvůli předražené ceně a ta musí jít dolů a to o cca. 50%!!!! Nenažraní prodávající!!!

zuzakirsch ( 20. listopadu 2023 15:05 )

... já chci bejt bohatší.

lucie13 ( 20. listopadu 2023 13:23 )

V ČR pár bohatších skupuje byty. Kdyby nikdo ty předražené králíkárny nekupoval, tak by byly byty levnější.
V ČR je minimální daň z nemovitosti. Z domu, který sama obývám, ca. 150m2 obytné plochy a ca. 900m2 zahrady platím nějakých 370CZK (malá obec 14km od Prahy). V Německu nebo Rakousku by to bylo v řádu desetitisíců CZK ročně (+|- 1000€). Tam je daň z nemovitosti hlavním příjmem obcí. Proto tam také tolik lidí nesyslí byty, které nepotřebuje. Tam se spíš vyplatí bydlet ve státních sociálních bytech za 300-400€ měsíčně.

fjdksla ( 20. listopadu 2023 07:46 )

A ještě se v pátek našly statisíce lidí, kteří tu výměnu bouřlivě oslavili.

Zobrazit celou diskusi