Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kraus pro Blesk: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
6. listopadu 2023
05:00

Aktuální konflikt mezi Izraelem a Hamásem označil Tomáš Kraus v pořadu Hráči za nové 11. září, ač by si přál mírové řešení. „Byl jsem v Izraeli mockrát a setkával se s vysoce postavenými politiky i lidmi na ulici a vím, že oni by ho také chtěli. Měl jsem vždy poměrně velké pochopení pro arabskou část té společnosti. To skončilo 7. října,“ řekl bývalý tajemník Federace židovských obcí ČR v rozhovoru s Verou Renovicou. V pořadu promluvil nejen o hrůzách na Blízkém východě a teroru Hamásu, ale také o řadě dalších věcí - propalestinské propagandě či Pallywoodu. O co se jedná?

7. října 2023 se pro Izraelce začala podle Tomáš Krause psát nová historie s pořádně tragickým dopadem. „7. říjen je klíčové datum, které vejde do historie v tom nejtragičtějším slova smyslu, ale proč se teď svět diví, jak je to možné? Vždyť palestinské národní hnutí tyhle teroristické praktiky, kterými chce zničit Izrael, provozuje od 60. let,“ uvedl Kraus v pořadu Blesku s poukazem na únosy lodí, letadel či lidí v minulosti.

Šílenosti během teroru Hamásu

Přesto je v teroru Hamásu, rozpoutaném 7. října, něco nového. „S tím,  jakým způsobem byl útok proveden, absolutně nikdo nepočítal. To je metoda tzv. Islámského státu a ukázalo to i provázanost s touto částí konfliktu, který je skutečně středověký barbarismus... Je to otřesná záležitost, u které přivíráme oči. My to nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem. To je šílené,“ říká Kraus.  

Video  Hráči: Host Tomáš Kraus, bývalý tajmením Federace židovských obcí  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

„Sedmý říjen je 11. září,“ míní Kraus, podle kterého je klid zbraní zatím v nedohlednu, i když by si přál, aby jednoho dne přišel. „Pravděpodobně to bude vyžadovat ještě další generaci, pokud se podaří alespoň nějakým způsobem dohodnout základní parametry toho soužití. Ale není tam prakticky místo pro jakoukoliv teroristickou organizaci, to není jenom Hamás, je jich tam několik,“ upozorňuje Kraus.

Írán a Turecko „za bukem“

Konflikt na území Palestiny vnímá také jako geopolitický, kdy za jedním bukem číhá Írán a za druhým bukem Turecko. Pokud by se některý s těchto států vložil do stávajícího konfliktu, hrozí nejen podle Krause mnohem větší střet, než kterého jsme dnes svědky.

„Bylo na spadnutí, že Izrael podepíše dohodu se Saúdskou Arábií a že tím nastolí, řekněme, určitý mírový kontext v regionu. No, to se přece nikomu nehodilo. Především ne Íránu, ale vypadá to, že ani Turecku,“ popsal důvody, které podle něj bezprostředně vedly k útoku Hamásu.

Pallywood v Pásmu Gazy?

Kraus nijak nepopírá, že i při odvetném útoku Izraele umírají civilisté. Jednu pochybnost však má. Neví, zda jde skutečně o tisíce, jak tvrdí Hamás.

„V případě nemocnice Al Ahlí bylo řečeno, že je tam 500 mrtvých. Pak se ukázalo, že možná jen několik desítek. Každá oběť je samozřejmě špatně, ale my, kteří žijeme v té propalestinské propagandě, pro některé věci využíváme termín Pallywood,“ poznamenal Kraus a narážkou na kombinaci slov Palestina a Hollywood.

Jak se to projevuje? „Jde o naaranžované scény. Po internetu běhají videa pohřbů, kdy ve chvíli, kdy zazní siréna, mrtvola seskočí z nosítek a zázračně oživne a uteče,“ vysvětluje odborník.

Klikejte ve videu na témata, která vás u rozhovoru s Tomášem Krausem zajímají!

O židovském původu a současné židovské komunitě v Česku 00:00 – 10:40

O současném krvavém konfliktu mezi Izraelem a Hamásem 11:00 - 39:00

O práci v Supraphonu a setkání s K. Gottem a jeho chybách  39:00 – 49:00

O podpisu STB 49:15 – 52:20

O přátelství s šéfem sudetoněmeckého landsmanšaftu B. Posseltem  59:00 - závěr

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Nový díl Hráčů vychází každé druhé pondělí. Moderátorka Vera Renovica v něm zpovídá vždy exkluzivní hosty, kteří se v médiích tak často neobjevují, ale přitom řídí často naše životy. Celý rozhovor je vždy dostupný na Blesk.cz, v tištěném Blesku a také na podcastových platformách.

OFF-LlNE ( 6. listopadu 2023 21:59 )

Když je tu tolik odborníků na araby, tak pomozte řešitnáš spor. islám má svého proroka Mohameda, který je všem vzorem. A ten se oženil s šestiletou, ale poprvé s ní souložil až v jejích devíti letech, ale někdo říká, že až v jejích deseti letech. Četl to někdo a kolik to je doopravdy?

Jirik-ta ( 6. listopadu 2023 19:20 )

MAMKA2316 ( 6. listopadu 2023 13:31 )

Mé pochopeni pro naši vládu skončilo v den kdy byla zvolena !!Její heslo za vše muže Babiš zabralo hlavně v PRAZE ,BRNĚ A HRADCI KRÁLOVÉ ?? Ale podle mně za vše muže HAVEL,KLAUS OBČANSKÉ FORUM, ODS KDU-ČSL,ČSSD, TI NECHALI NECHALI ROZKRAST AVYTUNELOVAT TENTO STÁT TI PRO TO VYTVOČILI ZÁKONY A VĚTŠINA SNICH NA TOM ZBOHATLA DNES JSME NA TOM JAK BEZDOMOVCI SKORO NIC NÁM NEPATŘI Za vše muže Babiš ??? Asi i za restituce církvím , za zákony pro exekutory, za podvod ze solárními elektrárnami před 15 lety ,za prodej bank, prodej 30 % ČEZ, prodej plynovodu, ropovodu, vody, rafinerii, benzinek oceláren hutí, dolů ,lomu prodej bytu a pozemku OKD !!! Vy co to tvrdíte jste asi pomateni uplaceni nebo jste na tom vydělali ?,

Jindřich Lacina ( 6. listopadu 2023 10:08 )

jo, jo...židi byli vždycky "hrdinové" zde jejich prohlášení otisknuté po "protistátních demonstracích" k 28.říjnu 1988 :
Odsuzujeme provokace
BOHUMIL HELLER a FRANTIŠEK KRAUS za Radu židovských náboženských obcí ČSR: Naše židovská pospolitost uvítala s radostí letošní celostátní oslavy 70. výročí vzniku samostatného Československa. Veliká většina našich věřících se narodila začátkem století a pamatuje 28. říjen 1918, kdy padla nenáviděná monarchie. Oslavy výročí československé nezávislosti byly důstojné a měly vskutku slavnostní ráz; sami jsme k nim přispěli kulturním pořadem v sále Židovské radnice. Rozhodně však odsuzujeme vzdoromanifestaci dne 28. října na Václavském náměstí, která podle našeho názoru sloužila zcela jinému, našim národům cizímu účelu a vrhla tak na důstojný průběh oslav nežádoucí stín. Vidíme šťastnou budoucnost své vlasti v jednotném úsilí všeho jejího lidu, ktery bude pracovat a žit v duchu idejí, z nichž se náš stát zrodil, a tedy také v duchu socialistické zákonnosti.

Zobrazit celou diskusi