„Kuchyň je pro mě zásadním místem. Mám ráda, když se rodina schází u jídla. I předtím, než jsem měla rodinu, jsem zvala své přátele, aby u mě jedli,“ prozradila na sebe Blesku Petra Kamencová, jež má stále v živé paměti dětství v panelovém bytě ve Vsetíně. V něm byla kuchyň stavebně oddělena od zbytku bytu, což se Petře už tehdy vůbec nepozdávalo. Své současné bydlení v mezonetu nedaleko centra Prahy si tedy drobná brunetka vybírala i podle toho, že kuchyň byla součástí obývacího pokoje, se kterým tvoří jeden velký otevřený prostor. Zatímco obývák je laděn do bílé, kuchyň je v kontrastu s ním hnědá.

„Hnědou kuchyň jsem si vybrala já. Myslím si, že tehdy až tolik netypická nebyla. Teď je trend, že kuchyň je buď bílá, nebo často vídám černou,“ svěřila vášnivá kuchařka společně s tím, že když byt zařizovali, architekt jí tlačil kuchyň v červené barvě. „To jsem ale odmítla, protože si myslím, že ta se pak člověku rychle znelíbí,“ je přesvědčená Petra. „Tuhle kuchyň jsem si vybrala v designovém studiu, kde se mi strašně zalíbila. Zadala jsem pak truhláři koncept, jak přesně ji chci udělat,“ vyjevila Petra, jež zkrátka ví, co a jak chce. A díky tomu nepodcenila ani uspořádání jednotlivých částí kuchyně. „Když jsem si kuchyň tvořila, četla jsem články, jak by to mělo být. Jaké mají být zóny, aby člověk nedělal zbytečně moc kroků a třeba nepřebíhal od lednice k vařiči.“

„Měl by to být určitý trojúhelník. Myslím si, že jsem si ji vybudovala skvěle, jsem v té kuchyni spokojená,“ pochvaluje si Petra, že nepodcenila přípravu. Postupem let ale přece jen uznává, že ji postupně opouští nadšení z hnědé barvy. „Po pár letech se mi to už trochu okoukalo. Naštěstí je byt prosvětlený, takže to nevadí. Řekla bych ale, že bílá je bílá,“ připouští Petra, že až bude kuchyň v budoucnu předělávat, sáhne přece jen po bílé barvě. V prostorném bytě, jehož interiér je zařízen v duchu minimalismu, ovšem není vychytaná jen kuchyň s obývákem. V patře nad nimi je obytná část s dětskými pokoji a ložnicí, ve které má Petra s manželem k dispozici vířivku. A byt jednoznačně dolaďuje menší, ale přesto dostačující terasa s posezením v tyrkysové barvě a krásným výhledem na Prahu.

Fotogalerie
38 fotografií