Minimalistický styl pro malé kuchyně

Při stavbě domu nebo koupi bytu se většina lidí soustředí na to, aby obývací pokoj a ložnice měly větší plochu než kuchyně. Přesto však lze tuto místnost zařídit moderně a co nejlépe ji zorganizovat. Toho docílíme minimalistickým stylem, který představuje ideální spojení funkčnosti a šetření místem.

Je jasné, že v malém prostoru není místo na předměty a kusy nábytku, které mají pouze estetickou roli; vše musí být něčím i užitečné. V malých kuchyních najdete pouze spotřebiče a prvky, které práci usnadní a zkrátí.

Místo velkého stolu, na kterém budete připravovat jídlo, zvolte pohyblivý bar nebo kuchyňský ostrůvek, který kromě toho, že představuje další prostor pro práci, může nahradit i jídelní stůl! Na tento kus nábytku můžete položit i odnímatelnou pracovní desku, kterou budete používat podle potřeby. Dovnitř se vejde spousta nejrůznějšího nádobí a spotřebičů.

Autor: Daibau International d.o.o.

Pokud jde o barevnou paletu, v minimalistickém stylu převládá bílá, jež se nejčastěji kombinuje s černými pracovními plochami. Tento tandem dýchá moderností a jednoduchostí. Obklady, závěsné skříňky a veškerá technika jsou většinou bílé nebo jiné světlé barvy a tím je docíleno prostornějšího vzhledu, který je pro každou malou místnost zásadní. Pokud se vám toto aranžmá zdá sterilní, můžete vždy dát na ledničku barevné magnetky nebo koupit pruhované utěrky, které do kuchyňského prostoru vnesou trochu radosti a rytmu.

Kuchyně ve francouzském stylu

Tento styl lze označit vícero přívlastky – elegantní, nadčasový, rafinovaný, rustikální. Je definován motivem idylického, venkovského, poklidného života a vyznačuje se velkou volností v designu, což je důvodem jeho velké obliby. Dominují jemné, tlumené, uklidňující odstíny barev – v kuchyních ve francouzském stylu je zastoupena bílá, žlutá, písková, mátová a levandulová. Kuchyně ve francouzském stylu spojují rustikální šarm s vysoce kvalitními detaily. Symbolem francouzské kuchyně jsou závěsné poličky, které zároveň nabízejí možnost snadného uskladnění nádobí.

Autor: Daibau International d.o.o.

Snad nejdůležitější součástí francouzské kuchyně jsou takzvané ostrůvky, které poskytují další prostor pro práci a stolování. Ještě lepšího efektu dosáhnete, pokud bude kuchyňský ostrůvek barevně odlišený od zbytku místnosti. Nechť je klidně také v tlumeném odstínu, ale důležité je dosáhnout určitého kontrastu. Dalším znakem francouzského stylu je závěsné nádobí, zvláště pokud je měděné!

V průběhu let se tento styl přizpůsobuje soudobým trendům. Kuchyně ve francouzském stylu dnes často představují kombinaci tradice s moderními prvky, jako jsou zásuvky s mechanismy tlumeného dovírání, nádobí z nerezové oceli a inovativní úložná řešení.

Retro kuchyně

Ať už jde o módu, umění nebo interiérový design, zdá se, že retro styl nikdy nevyjde z módy. V retro kuchyních se klade důraz na detaily, jako jsou stará rádia, rostliny, bylinky… Ti odvážnější si můžou pohrát s tabulí na zdi a křídou. Nechybí kostkované hadříky, zajímavé systémy pro uskladnění příborů, staré váhy, retro nákupní tašky, zdobené talíře na stěnu, stojany na konzervy, kreativně řešené police na kořenky apod. V retro kuchyních se můžete setkat převážně s černobílými obklady a co se týče výběru materiálů, jsou přípustné i jejich kombinace. Můžete se rozhodnout pro dřevěný stůl se zaoblenými hranami a plastové židle. Nic není výslovně zakázáno!

Autor: Daibau International d.o.o.

Rozhodli jste se pro styl, ale vyvstává nový problém – jak najít šikovného řemeslníka, který vám pomůže zařídit si kuchyni přesně tak, jak jste si přáli? Velké množství lidí našlo řešení tohoto problému přes portál Daibau.

Daibau je online platforma pro výstavbu a rekonstrukci, která se úspěšně zabývá zprostředkovatelskou činností mezi řemeslníky a zákazníky, to vše s cílem ulehčit oběma stranám. Pokud jste se rozhodli pro instalaci nebo rekonstrukci kuchyně, tato platforma vám s tím jistě pomůže, a navíc zcela zdarma! Rekonstrukce kuchyně tak bude jedna radost, stejně jako pozdější příprava pokrmů. Vaše rodina a přátelé budou v této místnosti rozhodně trávit více času než dříve a budou si užívat každé chvilky v ní strávené.