Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf ČT Dvořák pro Blesk o penězích: Poplatky bez zvednutí zvládneme, ale ČT bude úplně jiná

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. dubna 2023
12:31
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
3. dubna 2023
05:00

Před nedávnem oznámil, že se po 12 letech ve funkci šéfa Kavčích hor bude ucházet o další »šestiletku«. Manažer Petr Dvořák (58) nepopírá, že je v téhle funkci jedním z nejmocnějších lidí v České republice. A v exkluzivním pořadu Hráči vysvětluje, jaké plány pro veřejnoprávní média má. Vedle toho však v exkluzivním rozhovoru pro Blesk promluvil mj. o skandálu Jakuba Železného či dění kolem dalších známých televizních tváří - Marka Wollnera a Nory Fridrichové.

Ve studiu Blesku překvapeně otevřeně mluvil Petr Dvořák o personálních problémech, které se dotkly klíčových osobností České televize či o tom, jak si představuje případné navyšování koncesionářských poplatků, s nímž do budoucna počítá vláda Petra Fialy (58, ODS).

Nejen kolik, ale kdo!

„Už 15 let je ten poplatek 135 korun na domácnost. Musíme se však ptát i na to, kdo jej má hradit – ten, kdo má televizní nebo rozhlasový přístroj doma na polici, jako je to dnes, anebo každý, kdo tu službu reálně může používat, třeba skrze tablet, mobil?“ říká Dvořák.

Do konečného rozhodování nechce vládě alespoň veřejně zasahovat a tvrdí, že ČT umí fungovat i se současným poplatkem. Upozorňuje však, že se pak bude muset služba, kterou poskytuje veřejnosti, adekvátně upravit…

O Železném, Wollnerovi a Fridrichové

V rozhovoru pro Hráče došlo však i na trable známých tváří ČT z poslední doby. Dvořák komentoval mj. konflikt s policií moderátora Jakuba Železného. Ředitel ČT upozornil, že se tak Železný choval, když nebyl v práci, ale neznamená to, že by to pro ČT nemělo dopad, neboť je právě Železný jednou z tváří televize.

„Sám vím, že v momentě, kdy se mi děje něco nepříjemného a jsem v pokušení se chovat ne úplně dobře, tak budu-li přistižen, nikdo nebude řešit, jest-li mám padla, anebo ne. To, že to Jakubovi ujelo, není dobře. Na druhou stranu byl v těžké situaci, omluvil se za to a za mě je to vyřešené,“ uvedl pro Blesk Dvořák.

V pořadu komentoval i dění kolem Marka Wollnera a jeho obvinění z bossingu, tedy šikany podřízených. „Dozvěděl jsem to tak, že mi přišel e-mail, který Nora Fridrichová poslala mně a Zdeňku Šámalovi (o nevhodném chování Marka Wollnera – pozn. red.) Když jsem si ten e-mail pročetl, nejprve jsem několikrát vydechl a pak se rozhodl s tím okamžitě něco dělat. Den nato jsem zřídil komisi, která věc začala vyšetřovat,“ uvedl Dvořák.

„Marka jsme stáhli z vysílání a komise zjistila, že tam nedocházelo k ničemu, co by nás opravňovalo podat trestní oznámení. Zároveň jsme ale zjistili, že tam úplně nefungoval manažerský a zároveň dramaturgický vztah,“ dodal Dvořák.

Video  Hráči: Generlní ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, platcích za TV i Železném a Fridrichové  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

  • 00:00 – 08:30 ... O tom, proč chce pokračovat po 12 letech i nadále ve funkci generálního ředitele České televize.
  • 08:30 – 11:30 ... O tom, co by chtěl České televizi v dalších 6 letech dát.
  • 11:30 – 16:30 ... O tzv. malé mediální novele, která by mohla změnit počet členů Rady České televize a o komunikaci s politiky.
  • 16:30 – 20:00 ... O protikandidátech do čela České televize, včetně Jakuba Železného, který se nakonec rozhodl nekandidovat.
  • 20:00 – 25:00 ... O videu, na kterém měl Jakub Železný střet s policií, a o budoucnosti této tváře České televize na Kavčích horách.
  • 25:00 – 33:00 ... O dalších personálních krizích České televize včetně odchodu Marka Wollnera či obviněních vznesených proti Noře Fridrichové.
  • 33:00 – 53:00 ... O tzv. velké mediální novele, která má řešit financování České televize a o tom, jak by měl v budoucnu vypadat koncesionářský poplatek.
  • 53:00 – 58:00 ... O vyváženosti zpravodajství a publicistiky České televize během prezidentské volby i jindy.
  • 58:00 –1:05:00 ... O tom, proč nepovažuje za správné zveřejňovat mzdy všech zaměstnanců České televize, ani vlastní majetkové přiznání.
  • 1:05:00 - 1:11:00 ... O jeho kořenech i o manažerské trajektorii, která vedla přes skupinu PPF a TV Nova.
  • 1:11:00 – 1:12:00 ... O Petru Kellnerovi a jejich vztahu.
  • 1:12:00 – 1:16:00 ... O letošní nehodě na lyžích, kdy si zlomil pánev, a o rekonvalescenci.
  • 1:16:00 ... O tom, koho by rád viděl v našem pořadu.

Video  Hráči: Vizitka Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk od března přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín.

Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (37), si můžete  vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz.

A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz! Sledovat nás můžete i na Spotify.

kratochwilova ( 27. dubna 2023 06:44 )

Dávají pořád dokola stejné pořady a zbytek nic moc. Na co vládní televizi?

istyl ( 3. dubna 2023 14:55 )

joo.. a co se tyce komunistu ve funkcich? bylo by uz na case se bez nich obejit, jenze jsou zalezli vsude a pry se bez nich neobejdeme...proto to tady tak vypada...napr. tim, ze nam americani nedaji stihacky F-35, protoze by nasi komuniste nic pred rusaky neutajili...

istyl ( 3. dubna 2023 14:48 )

Jakub na nemocenske?...nooo, neschazi mi...a asi vicero lidem...spis jsem rad, ze tam neni...

defakto ( 3. dubna 2023 13:46 )

... každá česká rodina se musí naučit hospodařit s tím co si vydělá , jen Česká televize to neumí a když jí to nevychází prostě natáhne ruku a požaduje zvýšení koncesionářskych poplatků.
Kdyby chtěli doopravdy hospodařit měli by zrušit některé programy např. Sama doma nebo Dobré ráno ( které i tak nikdo nesleduje) a taky s tím propustit množství lidí , kteří na těch programech léta parazitují.

Dobrobrobobr ( 3. dubna 2023 13:38 )

Ať jde do čumdéle!Trafikant nenažranej.🤢

Zobrazit celou diskusi