Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel šéf Evropského parlamentu David Sassoli (†65). Selhal mu imunitní systém

Aktualizováno -
11. ledna 2022
14:43
Autor: ČTK, trm - 
11. ledna 2022
06:50

Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli v noci na úterý zemřel. Oznámil to na internetu jeho mluvčí. „David Sassoli zemřel 11. ledna v 01:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován,“ uvedl na twitteru Roberto Cuillo. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila hluboký zármutek a Sassoliho označila za „velkého Evropana“. Vzpomínku Sassolimu během dnešního zasedání věnovala i česká Poslanecká sněmovna.

Sassoli byl ve vlasti hospitalizován od 26. prosince. Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou velkého Evropana a hrdého Itala,“ reagovala na Sassoliho úmrtí na twitteru předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. „David Sassoli byl soucitný novinář, vynikající předseda Evropského parlamentu a především drahý přítel,“ poznamenala. Ještě v pondělí večer na Twitteru napsala, že Sassolimu přeje rychlé uzdravení, jen pár hodin poté italský politik zemřel.

„Mám zlomené srdce. Evropa ztratila vůdce, já jsem ztratila přítele, demokracie ztratila. David Sassoli zasvětil svůj život tomu, aby byl svět lepším a spravedlivějším místem,“ napsala na sociální sítě místopředsedkyně europarlamentu Roberta Metsolová.

Úmrtí Sassoliho velmi rozesmutnilo českého premiéra Petra Fialu (ODS). 

Evropská unie ztratila důležitého lídra, uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Odchodem Davida Sassoliho ztratila EU jednoho ze svých předních lídrů i obránce základních hodnot, na kterých unie stojí,“ napsal na twitteru Vystrčil. 

„Jsem hluboce zarmoucen odchodem Davida a vyjadřuji svou nejhlubší účast celé rodině… Považoval jsem ho za přítele. Patřil mezi pracovité a moudré politiky, kteří věřili v hlubší spolupráci mezi státy EU,“ napsal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Hlubokou soustrast rodině a blízkým vyjádřila i europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Na sociálních sítích připojila fotografii se Sassolim.

Kondolenci připojila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Zemřel předseda Evropského parlamentu a zastánce sjednocené Evropy David Sassoli, který jako novinář a politik celý život pracoval pro svou zemi a evropský kontinent,“ napsala.

Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že ho zpráva o Sassoliho úmrtí velmi zasáhla. „Měl jsem možnost ho poznat osobně a diskutovat s ním o budoucnosti Europy,“ napsal na twitteru.

„S úmrtím Davida Sassoliho ztrácí Evropa skvělého člověka, respektovaného lídra a inspirativního politika. Vždy jsem oceňoval jeho pozitivní přístup, kolegialitu a upřímnou snahu posouvat věci dopředu,“ uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Sassoliho si připoměla česká i Poslanecká sněmovna během dnešního zasedání. V úvodu nynější schůze poslanci drželi minutu ticha.

Dlouhodobé zdravotní potíže

Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic. Test na covid-19 měl negativní.

Bývalý italský novinář Sassoli byl v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období. Zvolen byl do parlamentu třikrát v řadách středolevicové Demokratické strany.

sorgedoktor ( 11. ledna 2022 11:50 )

No, bylna onkologicke klinice. Budto mel rakovinu, nebo tam maji ta oddeleni nejakou jinou pracovni napln.Ta imunita se da podporovat..

guverner-m ( 11. ledna 2022 10:42 )

Že by následky očkování?

zada ( 11. ledna 2022 10:29 )

Líto je mi každého, kdo nás opustí. A imunitní systém mu selhal, i když měl vakcínu proti covidu nebo mu vakcína něoc "rozjela" co se nedalo zastavit ani "excelentmí" západním zdravotnictvím nebo amíckými farmaky?!? To je ale divný, že?!? Zase se napíše jen to co se hodí pro "plebs", že?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa