Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Držme EU u hlavy pistoli.“ Buřič proti Bruselu odmítá dohodu o brexitu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. listopadu 2018
06:15

Posledních pět měsíců zbývá do odchodu Velké Británie z Evropské unie. Jenže finální podoba uspořádání budoucích vztahů stále není hotová. Příznivci tvrdého brexitu, tedy odchodu bez dohody, proto cítí příležitost. Mezi jejich zastánce patří britská Strana nezávislosti, která stála za kampaní pro odchod království z Unie. Podle šéfa skotského křídla Davida Coburna je tvrdý brexit zbraň, kterou by Británie měla dál držet u hlavy EU. Coburn to řekl ve Štrasburku v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

95 procent dohody o brexitu je podle vaší premiérky hotovo. Je to selhání, nebo úspěch?

Nevěřím ničemu, co říká. Ona je vysoce nekompetentní a ta jednání jsou nejhorší vyjednávání, která jsem kdy viděl. V byznysu by se tomu ani vyjednávání nedalo říct. Jsem v byznysu 30 let a tohle není vyjednávání. To je jen binec.

Přežije Theresa Mayová hlasování o brexitu?

Slyšel jsem, že dorazilo 48 dopisů z řad konzervativních poslanců a 48 je potřeba k tomu ji sesadit. Takže bude asi odstraněna.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kolik premiérů Spojeného království bude ještě zapotřebí, aby se dotáhl brexit do konce? 

Víte, existuje vtip, kolik lidí je třeba na výměnu jedné žárovky. Jeden, aby držel žárovku, ten zbytek, aby hýbal stropem. Nebudeme mít více premiérů, kteří budou muset o něčem rozhodovat. Ten další to rozhodnutí udělá, doufejme, a rychle to prosadí. Věřím, že bychom měli mít tvrdý brexit, neměli bychom dělat žádné dohody. V podstatě bychom měli držet pistoli u hlavy Evropské unie.

Pokud jednoduše odejdeme z EU, což bychom udělat měli, formou tvrdého brexitu, pak můžeme obchodovat, s kým se nám zachce, a můžeme si ponechat ty miliardy, které Evropská unie chce, abychom jí zaplatili.

Venku je celý svět, my příliš obchodu s EU neděláme a pořád to klesá. Máme celé to staré impérium Commonwealthu - Kanadu, Austrálii, Nový Zéland. Všechny tyto země s námi chtějí obchodovat. Tak proč chceme být součástí EU s těmito lidmi, kteří nejsou našimi přáteli, ale jsou našimi nepřáteli?

„Nejhorší formou rasismu ve Spojeném království je nenávist Skotů k Angličanům.“ To jsou slova Nigela Farage, vašeho kolegy. Jak spolu vycházíte, když vy sám jste Skot?

Vycházíme spolu perfektně. Tohle je nesmysl. To jsou přátelské vtípky mezi našimi zeměmi skrze rugby, fotbal a tak dále.

Takže tímto způsobem vy žertujete s Nigelem Faragem?

Neustále. Speciálně, když si dáme pár piv.

Kolik piv si tak s Nigelem Faragem dáváte?

Asi víc, než by schvalovala má dcera.

Považujete se tedy za populistu?

Ano, a to hodně. Lepší populista, než nepopulista. Víte, existují nesmysly kolem populismu - Evropská unie nesnáší populismus. No to proto, že je sama velmi nepopulární. Populismus znamená, že souhlasíte s většinou lidí. Co je na tom špatného? Myslím, že se zkrátka jen snažím používat selský rozum. 

Vy jste se otevřeně přiznal, že jste gay. Přesto stojíte proti sňatkům stejnopohlavních párů.

To je pravda.

Jak se to slučuje?

Já nechci, aby byli homosexuálové šikanováni. Strávil jsem velkou část života bojem za svobodu homosexuálů, aby se mohli vyjadřovat, nebyli zatýkáni, biti na ulicích. Ale to, co se děje, zašlo podle mě až příliš daleko. Chtěli jsme rovnoprávnost. Já jsem chtěl možnost, až zemřu, odkázat peníze svému příteli, a on mně, stejně tak s našimi domy. To je vše. Nechtěli jsme se předvádět v uličce v kostele v kožených řemenech před vesničany. To jsme nechtěli.

Video se připravuje ...
Další videa