Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lékařka Arenbergerová radí, jak na spáleniny od slunce. Co zabírá nejvíce?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
14. dubna 2024
05:00

Že nic se nemá přehánět, je stará známá věc. A stejně tak to platí i s opalováním. Existuje vůbec zdravé opalování? Kdy je nejvhodnější doba pro pobyt na slunci a kdy se naopak před paprsky schovat? A co dělat, když se na těle objeví spálená a zarudlá kůže? Nejen na to odpovídala v Epicentru dermatoložka a vedoucí lékařka fakultní nemocnice Královské Vinohrady Monika Arenbergerová.

V léčbě rakoviny kůže a melanomu si podle Arenbergerové Česká republika nevede vůbec zle. Za posledních 10 let podle lékařky medicína udělala v tomto směru obrovský pokrok.

My dneska máme pro pacienty se svazujícím melanomem molekuly, které dokážou prodloužit život. A uvedu tady jenom dvě čísla, která jsou jednoduše pochopitelná, že ještě před 10 lety pacienti s metastázami melanomu přežívali pět let v pouhých 5 %, dneska je to 50 % lidí, kteří přežívají pět let. Takže je to obrovský skok, který se nám podařil,“ uvedla v Epicentru dermatoložka s tím, že ovšem nejdůležitější je samozřejmě prevence a ochrana před sluncem.

Existuje zdravé opalování?

Na tuto otázku vlastně není jasná odpověď. S jistotou se podle lékařky Arenbergerové dá říci jen, kdy ze sluníčka odejít a před paprsky se chovat. Doba, kdy rozhodně není dobré být na slunci, je kolem poledne zhruba až do patnácté hodiny. To je sluneční záření nejsilnější.

„To souvisí taky se spektrem toho ultrafialového záření, protože my rozdělujeme dvě základní spektra, to je UVB záření, které je odpovědné právě za spálení kůže, je velmi agresivní vůči pokožce, ale pak je tam také ultrafialové záření typu a, které je spíš odpovědné za pěknou pigmentaci, a právě to ultrafialové záření po patnácté, šestnácté hodině je hodně bohaté na to UVA záření, čili je menší pravděpodobnost, že se spálíme,“ vysvětlila Arenbergerová.

Fungují „babské“ rady?

Jenže co dělat, když už k tomu dojde a naše kůže je od slunce spálená, bolavá a zarudlá? Podle lékařky nejúčinnější a nejdůležitější je vždy chlazení a schovat se do stínu.

„Chladit, já mám docela ráda pantenolové pěny s vitaminem b, takové speciální pěny, které se aplikují na pokožku, a ona ta kůže je natolik citlivá, že někdy může být problematické, bolestivé třeba i vtírání krémů a tyhle ty pěny s pantenolem stačí jenom nastříkat na kůži, ony se vsáknou, pak jsou dobré různé třeba emulze, které obsahují vitamin E nebo vitamin C, tedy antioxidanty, je dobré si je dát do ledničky tak, aby měly ještě lepší chladivý potenciál, ale samozřejmě, že pokud na té kůži uvidím puchýře, pokud tam uvidím třeba i nějakou špatnou barvu ve smyslu třeba černé barvy, tzn. že by tam mohlo hrozit nějaké odumírání té tkáně nebo nekrózy, tak je vždycky dobré zajít za kožním lékařem, protože ten může předepsat zase účinnější prostředky než ty, které dostanete v lékárně,“ varuje lékařka, s tím, že ale fungují i staré dobré rady.

Veškeré to chlazení té pokožky je dobré, já mám docela ráda i třeba jogurtové obklady, ty se mi osvědčily, řecký jogurt, který je bohatý na probiotika, čili aplikovat ho přímo na pokožku, na obličej, naprosto super, chladivá okurka z ledničky, také docela fajn, a když třeba cítím nějaké nepříjemné pocity na obličej, tak třeba odvar z černého čaje, anebo přímo pytlíky černého čaje, které se dávají na oči, protože to okolí oční je velmi citlivé právě na spálení, čili vlastně přiložit přímo ten černý namočený čaj do teplé vody. Já mám docela ty domácí recepty na popálenou pokožku ráda,“ uzavřela Arenbergerová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa