Město od loňska řeší problém s nedostatkem zubních pohotovostí pro děti. Po uzavření té v motolské nemocnici nyní děti společně s dospělými obsluhuje jenom Městská poliklinika ve Spálené. Magistrát nejprve loni zahájil o zřízení dětské pohotovosti jednání s vedením krčské nemocnice, která také provozuje ordinaci pro dospělé, ale s ohledem na kalkulace nákladů podle Uženiji začalo město hledat jiné cesty.

Zároveň loni na podzim začala fungovat zubní pohotovost v Nemocnici na Františku a podle náměstkyně se ukázalo, že i když je určena dospělým, stejně tam chodí i dětští pacienti. Od spuštění ordinace v říjnu podle informací města ošetřila 1750 pacientů, z toho 150 bylo dětí. Magistrát se proto podle Udženije s nemocnicí dohodl na otevření další ordinace. „NNF je připravena otevřít ještě jednu ordinaci, která by byla dětská. Myslím si, že by se nám to mělo povést v tomto roce,“ řekla.

V Praze kromě té v NNF fungují ještě zubní pohotovosti v Městské poliklinice ve Spálené ulici a v Thomayerově nemocnici. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí má sice rovněž zubní pohotovost, ovšem ta se nezaměřuje na běžnou péči, ale na stomatochirurgické zákroky, jako je ošetřování úrazů, zánětů nebo komplikací po chirurgických výkonech. Další pohotovosti provozují soukromé kliniky.

Na financování lékařských pohotovostních služeb Praha přispívá ročně asi 42 milionů korun, které si rozděluje Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice (FN) Bulovka, FN Motol, FN Královské Vinohrady, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice Na Františku.

Fotogalerie
15 fotografií