Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Dermatoložka varuje: Pozor na odstraňování podezřelých znamének laserem. Co s nimi dělat?

Video se připravuje ...
Autor: hol - 
12. dubna 2024
05:00

Vyšší teploty a první sluneční paprsky jsou tu. Česko má za sebou dokonce první tropický víkend a kabáty a bundy pomalu uklízíme do skříní a naše těla vystavujeme prvnímu intenzivnímu slunečnímu záření. Jak nebezpečné to ale pro nás může být? A kdy je ten nejvyšší čas zkontrolovat znaménka? Nejen o tom v Epicentru mluvila dermatoložka a vedoucí lékařka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Monika Arenbergerová.

Podle Arenbergerové lidé situaci často podceňují. Podle ní už s prvním sluníčkem je důležité sáhnout po opalovacích krémech a ochranných faktorech. Co je ale také velmi podstatné, je to, si před létem nechat zkontrolovat znaménka, která ochranu potřebují velmi intenzivní. Lidé často chybují a myslí, si že právě kontrola je lepší až po létě. Jenže opak je pravdou.

Prevence kožní rakoviny má vlastně dva pilíře a tou první je používání ochranných krémů a bezpečné chování na sluníčku a tím druhým je kontrolování znamének a i když možná by se vám logičtější zdálo si zkontrolovat znaménka po létě, tak prostě to gró toho vyšetřování, kdy pacienti nejvíce chodí na preventivní prohlídky znamének, je před létem. A je to logické, protože vás čeká dovolená a chcete si být jista, že na té kůži je všechno v pořádku,“ vysvětlila lékařka a upozornila na další a časté chyby, které lidé s podezřelými znaménky páchají.

Pozor na „domácí operace“ znamének

Hlavním problémem podle Arenbergerové je to, že lidé nad podezřelými znaménky často mávnou rukou a do ordinace nepřijdou včas. Dokonce se ho snaží svépomocí a různými způsoby odstranit.

„Řada lidí si myslí třeba, že to je pouhá bradavička, dejme tomu, na něj aplikuje různé domácí prostředky, které to znaménko třeba rozleptají, zničí ho. Často jsem se setkávala i s tím, že ho lidé podvazovali, že si ho sami doma ustřihávali. Takže to jsou všechno procesy, které nejsou úplně správné,“ varuje lékařka.

Ne každý melanom je učebnicový

Stejně tak Arenbergerová upozorňuje i na to, že každé takové znaménko, které se vymyká normálu, by mělo být řádně vyšetřeno a zároveň dodává, že ne každý melanom je černá skvrna. Podob může mít několik.

„Řada těch melanomů vypadá typicky. Ale je třeba jenom růžová nebo má růžový a šedý odstín, někdy vidíme i melanomy pod nehtem třeba nebo na plosce, na dlaních, tam, kde byste je neočekávala. Čili ne každý melanom je takový ten učebnicový melanom a myslím si, že dermatolog je opravdu ten specialista, který by to měl poznat,“ dodává a radí, že důležité je pak takový nález nechat vyříznout.

„Dneska je hodně velký boom odstraňování znamének laserem, což je naprosto v pořádku. Pokud se jedná o benigní projev, nějaký vazivový výrůstek, fibrom, bradavičku, tak je to v pořádku. Ale z mé zkušenosti si myslím, že každé podezřelé znaménko by mělo být vyříznuto, mělo být posláno na histologii a teprve vlastně s tou histologií, která je v pořádku, tak můžu dál pokračovat na sluníčko. Pokud mám znaménko, které se mění, tak nemířím do laserového centra na jeho laserování, ale mířím dermatologovi, který ho prvně vyšetří, a buď nám dá zelenou, ano, může se od laserovat, anebo řekne stop, to znaménko se musí vyříznout a musí se poslat pod mikroskop,“ uzavřela Monika Arenbergerová.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa