Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Advokát o právní gramotnosti dětí: Má se snížit hranice trestní odpovědnosti?

Video se připravuje ...
Autor: pah, hol - 
26. března 2024
14:30

Úmyslně rozbité okno, šikana, zneužití tísňové linky. Lumpárna, nebo velký problém? Jaké naše děti mají vlastně práva a povinnosti? Kdy si začínají uvědomovat, co je špatně a přes čáru? Jak jim vysvětlit, že i jim může hrozit trest? Jak jsme na tom s právní gramotností u dětí? Nejen na to odpovídal v dnešním Epicentru advokát Jakub Svoboda.

Neznalost zákona neomlouvá, známé rčení, které platí zcela jistě pro každého z nás. Podle advokáta Jakuba Svobody by, ale správné zákony měly být takové, aby je člověk nemusel číst, ale sám vnímat.

„Protože zákony přináší pravidla chování naší společnosti a ta pravidla chování by měla být nastavená takovým způsobem, abychom všichni byli schopni v té společnosti společně žít a bez problémů fungovat. A je pravda, že řada zákonů každý z nás zná, aniž by je kdy četl, protože ví prostě, jak se má chovat,“ vysvětlil v úvodu Epicentra doktor práv.

Pravidla pro život potřebujeme

Podle Jakuba Svobody je naprosto přirozeným procesem to, že už od mala dětem v rodinách vštěpují rodiče jak se chovat. Jaká jsou pravidla, co smějí a co ne. Přesto, ale podle něj mezery v právní gramotnosti mají dnešní děti velké.

„Součástí vysvětlování těch pravidel je vždycky i co se stane, když ta pravidla poruší a myslím si, že právě pro správnou výchovu je dobré pro děti nastavovat pravidla, protože prostě my lidé pravidla pro svůj život potřebujeme,“ dodal Svoboda.

Sex, drogy a sociální sítě

Jakub Svoboda nyní jako advokát na podnět komunikace se svými syny připravil projekt Právo dětěm, se kterým míří do škol. Chce žákům jasně nastínit to, jak právo funguje a co už je přes čáru. Ona tato hranice je bohužel hodně tenká.

„Pokud to dítě udělalo v rámci hry a nedělalo to s nějakým úmyslem někomu ublížit nebo s nějakým zlým úmyslem, tak si pořád myslím, že to je v rovině té lumpárny, ve chvíli, kdy to dítě dělá s nějakým úmyslem někomu ublížit nebo, něco rozbít a podobně, tak tam si myslím, že už to přestává být lumpárnou a začíná se to posouvat za jiné hranice,“ vysvětlil Svoboda.

Měla by se snížit hranice trestní odpovědnosti u dětí?

Jenže vnímají tyto hranice? Nejčastěji totiž si děti například neuvědomují, co může způsobit například nedovolené sdílení fotografií na sociálních sítích, nebo nevhodné, urážlivé a zlomyslné komentáře, které mohou přerůst v šikanu, nebo něco mnohem závažnějšího. Bohužel jsou i extrémní případy, které se kolem nás dějí. Buď oběti šikany ukončí svůj život dobrovolně, nebo i děti mají na svědomí vraždy.

„Trestní odpovědnost začíná patnáctým rokem věku, ale to neznamená, že by dítě mladší nemohlo být za čin, který se bude podobat trestnému činu, řešeno před soudem, Otázka je, co by snížení té trestní odpovědnosti přineslo. Možná, pokud by se snížila to odpovědnost o rok, 14 let, mohlo by to něco přinést, ale osobně si myslím, že tam skutečně je potřeba si k tomu udělat řadu důkladných posudků,“ uzavřel Svoboda ve studiu Epicentra.  

 

MADONNA ( 28. března 2024 00:14 )

👍🏻

MADONNA ( 28. března 2024 00:13 )

Rozhodně!!!

MADONNA ( 28. března 2024 00:12 )

👍🏻👍🏻👍🏻Přesně

beda88 ( 27. března 2024 01:22 )

nuuuu, popravdě jsem to už psal několikrát. když si vzpomenu na vraždu A.Janotkové ze strany jejího spolužáka, asi před 8 roky a jemu nebylo ještě 15, tak jsem psal, že zákonodárci by to měli udělat. navíc starosta té obce sepsal petici a co se děje? NIC!!!!!!!! vrah nepotrestán, změnil si jméno na Nováka a dál páchá trestnou činnost. takže, jestli od 13 šuk*ají, kradou, zabíjí a od 17 chtějí jezdit autem, je jasné, že jsou vyspělejší, než dřívější generace. tomu rozumím. ale s právy musí přijít i povinnosti. takže jsem pro snížení trestní odpovědnosti na 13 let. je zajímavé, že "lehkoživky" z poslanecké sněmovny o svých platech rozhodnou při jednom sezení, ale se snížením trestní odpovědnosti se ještě nikdo nevycenil. 👎

Uživatel_5650027 ( 26. března 2024 23:31 )

Přesně! Nikdo si doma nestěžoval za pohlavek ve škole! Stále lepší pohlavek než poznámka do žákajdy(žákovské knížky). Zákaz jít si hrát ven, povinně mýt nádobí,zákaz dívat se na televizi, chodit s kočárkem s mladším sourozencem a to vše týden nebo dva! A výprask při nejhorším provinění! Občas "ztratila se na víkend žákajda"😉🤭

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa