Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psychiatr Hollý: Nestyďme se vyhledat pomoc, systému ale chybí peníze

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. února 2024
15:33
Autor: hol - 
28. února 2024
14:30

Každý z nás se někdy cítí pod psa. Smutky, úzkosti, špatná nálada. Kdy ale poznat, že je problém vážnější než si myslíme? Jak důležitá je duševní hygiena? A je ostuda mít svého psychoterapeuta. Jak se za poslední roky posunula psychiatrická léčba u nás? Nejen na to se Bára Holá ptala v Epicentru Blesk Zpráv bývalého ředitele psychiatrické nemocnice v Bohnicích, psychiatra a sexuologa Martina Hollého.

Vnímání psychiatrie se v Česku v posledním desetiletí podle šéfa Centra duševní rehabilitace v Berouně výrazně posunulo. Jedním ze klíčových kroků tehdy bylo podepsání strategie reformy psychiatrické péče ministrem Martinem Holcátem v roce 2013. „Tak se významně posunulo místo psychiatrie mezi ostatními medicínskými obory. Psychiatrie byla vždy takovou Popelkou. Víme, že to potřebujeme, ale vlastně se moc akcentu na potřeby psychiatrického systému péče nedávalo,“ míní psychiatr. Zvyšující se pozornost k psychiatrii paradoxně přitahuje ale i nárůst duševních poruch.

Jako důležitou považuje Hollý změnu ve společenském diskurzu, kde si duševní zdraví a duševní hygiena častěji získávají své zasloužené místo. „To souvisí s destigmatizací témat souvisejících s duševním zdravím a nakonec to otvírá i prostor pro prevenci,“ vysvětluje psychiatr. „Asi je potřeba podtrhnout taky to, že stigmatizace ve společnosti, kterou zkratkovitě můžeme popsat jako to, že se stydím nebo nestydím vyhledat psychiatra, tak se taky projevuje a odráží v tom, nakolik si my sami dokážeme přiznat, já nejsem líný nebo tohle není jen depka, ale že skutečně může jít o nějakou duševní poruchu. A to znamená, že se rozhodnu udělat kroky k tomu, abych vyhledal odbornou pomoc,“ popsal, jak se stigmatizace významně odráží v sebestigmatizaci, která představuje velký problém, protože brání v tom, aby daný člověk vyhledal odbornou pomoc.

Nedostatek ambulantní péče

Hollý také zdůraznil, že i nadále je potřeba na mnoha aspektech, a to zejména organizačních, pracovat. „Ve společnosti se potkalo několik trendů, ten současný obrázek není příliš veselý. Máme nedostupnost služeb a nejenom lůžkových, protože primárně bychom se měli bavit o dostupnosti ambulantních služeb a do té lůžkové to často doroste právě proto, že nedokážeme rychle a efektivně sehnat komplexní ambulantní péči,“ popsal Hollý.

Systém navíc neeviduje, žádné skokové nárůsty finančních prostředků. „Do kolečka se omílá téma, že průměr za poslední roky, co jde z toho celého zdravotnického balíku na psychiatrii, nám pomalu roste a od nějakých 2,9 % v roce 2010 až po něco přes 4, téměř 5%, ale v současné chvíli také musíme říct, že průměr Evropské unie je 8 %,“ doplnil s tím, že některé země, které bychom si mohli klást za jakýsi idealistický cíl tohoto systému, tak dávají přes 10 % prostředků na zdravotnictví do oblasti duševního zdraví. „Ta čísla nejsou úplně srovnatelná, protože každý ten systém to počítá trochu jinak, ale nepochybně tam máme ještě velký dluh, který by nám jistě pomohl síť psychiatrické péče dobudovat,“ shrnul Hollý.

Mezi psychické poruchy se bezesporu řadí i závisloti. A právě tématem závislostí se zabývá i kampaň Zkratky. Preventivní kampaň České asociace pojišťoven a Policie ČR si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí. Drogy jsou zkratka do pekel. 

Video  Psychiatr Martin Holý o duševních poruchách i závislostech  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

9876543 ( 28. února 2024 19:54 )

Na psychickou problematiku, nejlépe funguje manuální práce. Zaměstnat ruce tím se zapojí i hlava.
Lidé co se živí manuální prací, si nemohou dovolit, a ani si nepřipouští deprese.....jelikož u nich neexistují.
Dnes je každej línej tvor, lehkoživka v depresích.

e.lesanova ( 28. února 2024 19:00 )

Asi bychom měli v prvé řadě hledat a řešit PŘÍČINY, nikoli důsledky, kdy je na antidepresivech každý třetí...A "pomoc" psychologů a psychiatrů, kteří cpou jen prášky a tím vyrobí "pacienta" na dobu delší než krátkou, je v zájmu farmako lobby..Odstavit od soc.sítí, práce a návrat do kolejí, které nyní nejsou v módě...šetrnost, pokora, úcta k přírodě, omezení zbytečností, kterými jsme zahlceni a honění peněz, jak nám nyní velí "západní hodnoty"...všechno "hned"...co na tom, že jsi z toho potom na desítky let "na prášky" 👎 Nový byznys 👎

krapotkin ( 28. února 2024 16:32 )

Nejvíc cvokařů potřebují Amíci. Není divu, když rozpoutávají války po celém světě.

9876543 ( 28. února 2024 15:14 )

Co by tam kdo pohledával, ještě mohou být znásilněni.
Kdopak vymyslel pro vrahy shovívavé nálepkování,..o jejich psychických nemocech?

Ne to nebudou nemocní, ale nenávistné bestie a hodně zlí lidé..
Psychiatři, aby si udrželi svoje posty...mluví často o vrazích jako o nemocných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa