Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Láska i stres! Psycholožka radí, jak přežít svatého Valentýna

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. února 2024
15:25
Autor: Bára Holá - 
13. února 2024
14:30

První Máj nebo svátek svatého Valentýna. Už zítra, 14. 2., se slaví svátek všech zamilovaných nejen v anglosaských, ale i dalších zemích. Je to svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. Je to den, kdy se tradičně dávají dárky, květiny, cukrovinky a posílají pohlednice s tematikou stylizovaného srdce jako symbolu lásky. Jak je u nás tento svátek oblíbený? Jako ho přežít, když jsme single? A jak má vypadat zdravý a pevný vztah? Jak ho budovat, a jak ho naopak třeba zachránit? Na to se ptala  moderátorka Bára Holá psycholožky Anny Lukešové. 

„V Praze všichni chodí na Petřín a myslím si, že je spousta lidí, ale i starších, kteří se prostě pod tou třešní políbí. Osobně si ale domnívám, že i svatého Valentýna slaví a že ho slaví rádi,“ uvedla v Epicentru Anna Lukešová.

Oslavy nebo stres?

Na den zamilovaných dárky dostávají především ženy, a to květiny, šperky, cukrovinky a vše s motivem srdce. Ti, kteří láskou zahoří, si tento den zcela jistě užívají. A co ti, kteří jsou sami, nebo mají vztah v troskách?

„Valentýn přináší pro mnohé lidi stres. Singl psychologie se zabývá lidmi, kteří žijí sami. A ti v mnohých v případech kolem sebe, v televizi a všude možně vidí reklamy. Jejich přátelé a známí si dávají dárečky, a oni ne. To je přivádí do různých stresů,“ upřesnila Lukešová s tím, že i v tento den stejně jako na Silvestra lidé rozjímají a bilancují.

„I když říkají, že na to nehrají, i tak si myslím, že je to zasáhne a vzpomenou si na své lásky, na současné vztahy, popřípadě na vztahy, které by chtěli,“ řekla pro Blesk psycholožka.

Mnohé ale může i malý dárek k Valentýnu nebo milé slovo zachránit. Například, když se nad vztahem už stahují mračna, může i malá pozornost nebo projev lásky zas jiskru zažehnout.

„Když se vztah začíná hroutit nebo už je v troskách, tak ten den není jenom o dárku, ale je to o tom, že lidé spolu začnou z novu komunikovat a jsou k sobě laskavější, milejší. Myslím si, že kdo třeba odmítl někoho nebo je na někoho naštvaný, tak je otevřenější tomu, aby ho přijal a aby mu naslouchal. A to je vlastně základ každého vztahu, empatie, naslouchat si, porozumět si,“ uvedla základní klíče spokojeného vztahu Lukešová.

Jak přežít Valentýna?

Lukešová radí, rozhodně nebýt sám. „Máme kamarády, máme přátele, můžeme se s nimi o tom popovídat, když někdo má v troskách dlouhodobý vztah, tak ho třeba napadne, že by mohl jít na nějakou terapii nebo si s někým popovídat,“ uzavřela.

 

 

bobbo ( 13. února 2024 16:52 )

Kdo může takovou americkou kra.inu slavit?!!!!

Uživatel_5777995 ( 13. února 2024 16:19 )

Téhle psychoušce se dostat do spárů je asi pocuc , chce to doplnit vzdělání a všeobecný přehled , pod třešní se líbá na 1.máje, rozkvetlou ty dylčo atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa