Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zakladatel Donia: Přes půl miliardy za rok! Češi umí sáhnout hluboko do kapsy, rok od roku víc a víc

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
9. ledna 2024
05:20

Už v mládí ho provázela silná touha pomáhat. Tu nakonec zúročil a před čtyřmi lety založil Donio. Dárcovskou platformu pro všechny, kteří chtějí změnit svůj nebo něčí životní příběh. Zakladatel portálu David Procházka v Epicentru řekl, že Češi mají chuť pomáhat a osudy jiných jim nejsou lhostejní. I to ukázal loňský rok, ať už při sbírce na malého Martínka nebo Vánočním zázraku Blesku, kdy dárci přispívali na psí a kočičí útulky. 

Jen  vloni se přes Donio vybraly více než půl miliardy korun. A to i přes to, že to nebyl vůbec jednoduchý rok. Vysoká inflace, zdražování energií i potravin, válečné konflikty. I přesto se ale lidé uměli semknout.

Za rok 2023 jsme se dostali na částku 600 000 000 Kč, kterou Češi skrze naši platformu poslali na zlepšení životních příběhů druhých lidí,“ řekl v Epicentru Procházka s tím, že ve srovnáním s rokem 2022 jde o obrovský nárůst.

Tam to bylo 270 000 000 Kč, takže je to opravdu dvojnásobná částka, která ukazuje, že Češi jsou štědrým národem a štědrými lidmi,“ dodává zakladatel Donia.

Pomoc Martínkovi i psům v zázraku Blesku

Největší sbírka přitom pomohla malému Martínkovi. Ten bojuje s nejtěžší formou tohoto genetického onemocnění, které u pacienta ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Na celém světě má tuto nemoc asi 120 lidí. Léčba stojí přes 100 milionů korun. Češi za 35 dnů vybrali neuvěřitelných 151 milionů korun. A dali tak Martínkovi šanci na lepší život.

„Dneska je na tom tak, že se připravuje na odjezd do Francie, na soukromou, na kliniku do Montpellier, kde vlastně tu léčbu podstoupí,“ prozradil aktuální stav u Martínka v Epicentru Procházka. 

Lidé pomohli ale například také ve sbírce Vánoční zázrak Blesku. V něm se podařilo překonat cílovou částku 931 326 korun za 17 dní. Celkově nejen čtenáři Blesku přispěli k pondělí 8. 1. částkou 1 187 839 korun. 

1,5 miliardy za čtyři roky

Různé příběhy, různé osudy i situace, živelné pohromy. Donio působí v Česku i na Slovensku a dohromady, týmu lidí pod vedením Davida Procházky, prošlo pod rukama už zhruba 10 500 sbírek. Podle něj, ale tyto dobročiny mají daleko větší přesah.

Každá sbírka ovlivní minimálně pět lidských životů, to jsou rodiny, jsou to děti, které mají rodiče, sourozence a ty většinou to, že se sbírka vybere, tak jim pozitivně ten život nějakým způsobem zlepší,“ uvedl Procházka a dodal.že podle  jejich výpočtu, Donio pomohlo zlepšit životní příběh, dohromady už zhruba šedesáti tisícům lidí.

„Za čtyři roky se nám podařilo pro tyhle lidi vybrat celkem jednu, 1,5, miliardy korun,“ uvedl konkrétní částku zakladatel Donia.

Emoce jsou hlavním motorem

I když největší dosah mezi lidi mají příběhy, které se týkají malých dětí, založit sbírku přes Donio může v podstatě každý. Jen v málo případech zazní „Ne“. Sto procent vybrané částky pak připadne právě žadateli nebo na nákup potřebných pomůcek či úhradu léčby. Vše ale musí také stoprocentně transparentní a legální.

Jsme trošku liberálnější v tom, komu sbírku otevřeme. Samozřejmě musí to být v těch jako legislativních mantinelech, které jsou stanoveny poměrně přísně, ale myslím, že jsme liberální v tom, že pro nás je úplně v pohodě sbírka, když se parta sousedů v ulici rozhodne, že chtějí postavit nový dětský hřiště,“ uvedl příklad Procházka.

A pozitivně vidí i rok 2024. Češi podle něj chuť pomáhat jen tak neztratí. „My bychom se tento rok chtěli věnovat a v uvozovkách, naučit lidi, jak opravdu pravidelně podporovat nějaké příběhy, podporovat organizace, ideálně na měsíční bázi,“ uzavřel Procházka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa