Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Andělé z „psychiatrie hrůzy“. Personál i děti z léčebny v Lounech fungují v šílených podmínkách

Video se připravuje ...
Autor: hol - 
8. ledna 2024
05:00

Zchátralá budova, mříže na oknech, toalety i některé ložnice bez dveří, vše v tristním stavu. Psychiatrická nemocnice v Lounech je svým katastrofálním stavem proslulá. Přesto musí fungovat. Lůžek pro děti, které potřebují léčit svou duši, je žalostný nedostatek, stejně tak personálu. Na stav léčebny důrazně už před dvěma lety přitom upozorňovala zástupkyně veřejného ochránce práv. Otázkou tedy zůstává... Co s tím? Kdy se začne něco dít?

Dětská psychiatrie kolabuje. Rozčarování z návštěvy Lounské psychiatrické nemocnice v Epicentru neskrývala ani prezidentka nadačního fondu Kapka Naděje, Vendula Pizingerová, která právě dětské psychiatrii pomáhá už šest let.

„Ocitla jsem se na oddělení v Motole, a když jsem viděla na začátku jenom tu chodbu, v jakém je žalostném stavu, tak jsem šla nahoru o dvě patra výš, říkala jsem, to není možný. Zaklepala jsem a říkala, jsem zase Vendula Pizingerová z Kapky Naděje, my vám pomůžeme,“ popsala Pizingerová první kontakty s dětskou psychiatrií. Tehdy měla podle svých slov pocit, že nic horšího už vidět nemůže.

Klinika "hrůzy"

Jenže, návštěva právě již zmiňované Lounské kliniky ji rychle vyvedla z omylu. 

„Tak co mě vyděsilo nejvíc, byla psychiatrická nemocnice v Lounech, to si myslím, že není v dobrém stavu, a samozřejmě to prostředí je pro nemocné děti důležité,“ upozornila ředitelka Kapky Naděje a dodala, že v Lounské nemocniciale není problém jen katastrofální stav budovy, ve které jsou děti umístěné. Nemocnice není státu, stojí na soukromém pozemku. Rozsáhlejší rekonstrukce nepřipadají v úvahu.

Ty děti nemůžou jít ani moc ven, protože naproti je dvůr, je tam taková plastika, která není majetkem té psychiatrické kliniky, takže tam děti okolo ní nemůžou chodit, a ta tedy spadne za chvilku, ale je to tak a naproti jsou soukromé ordinace, takže tam dopoledne chodí lidi na různé terapie. Tím pádem nemůžou děti ven, aby nerušily,“ upozornila Pizingerová na další nedostatky.

Na problematiku lounské dětské psychiatrie upozornila ve své zprávě už před dvěma lety Monika Šimůnková, tehdejší zástupkyně veřejného ochránce práv. Ve zprávě mimo jiné uvádí toto:

Považuji za nutné na tomto místě uvést, že odpovědnost za výše uvedené nedostatky je do značné míry přičítatelná Ministerstvu zdravotnictví coby zřizovateli nemocnice, které léta udržuje svou nemocnici v nevyhovujících pronajatých prostorách, kde nemocnici schází podmínky pro bezpečnou nerestriktivní péči, fyzické vyžití dětí a jejich pobyt na vzduchu a důstojné hygienické zázemí. Těmito nedostatky se zabýval ochránce v minulosti opakovaně, bohužel však musím konstatovat, že nedošlo k posunu.“

Sliby ministra

O kritickém stavu kliniky mluvil koncem roku v Epicentru i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek /TOP 09/, který ji označil za historickou tragédii.

Chceme koupit v Lounech pozemek od toho soukromého subjektu. Doufám, že se to podaří ještě této vládě nebo co nejdříve a na tomto pozemku, na vlastním pozemku, který bude patřit státu, postavit léčebnu, která bude patřit státu, která bude moderní, krátkodobě můžeme investovat dovnitř do té léčebny, vymalovat, vyměňovat dveře, ale nemůžeme ten barák třeba zateplit,“ uvedl Válek s tím, že již požádal vrchního ředitele, aby paní ředitelka vstoupila do daleko intenzivnějšího jednání s majitelem domu kvůli krátkodobým menším úpravám.

 „Dlouhodobé řešení je na vlastním pozemku, ve vlastním, a to jsem spustil před rokem a dotáhneme to,“ slíbil ministr Válek v Blesku.

Co je ti? NIC.

Otázkou zůstává, jestli se teď s příchodem nového roku začalo něco dít. Podle ředitelky Kapky Naděje, Venduly Pizingerové, je věc více než komplikovaná. Situaci v léčebně ukázali i v dokumentu, který Kapka Naděje připravila ve spolupráci s Českou televizí. V dokumentu s názvem Co je ti? Nic. Který mapuje situaci v dětské psychiatrii.  Podle Pizingerové ale velkou výhrou je personál, který poskytuje dětem maximální péči a to i přes otřesné podmínky, ve kterých musí všichni „fungovat“.

Držáci! Pořád se tomu takovou svojí opravdu buldočí energií věnují a ta péče je tam stejná jako na kterékoliv jiné klinice,“ uzavřela Pizingerová.

Dětská psychiatrická nemocnice Louny je jednou z dětských psychiatrických nemocnic v České republice. Nachází se v samostatné budově v areálu polikliniky Agel, v pronajatých prostorách. Nemocnice má oprávnění pro poskytování následné psychiatrické lůžkové péče v oboru dětská a dorostová psychiatrie pro děti od 3 do 18 let, výjimečně přijímá i dospělé do 19 let, a oprávnění pro poskytování ambulantní psychiatrické péče. Nemocnice je členěna na 2 oddělení s celkovou kapacitou 50 lůžek.

krapotkin ( 9. ledna 2024 15:57 )

Chápu dobře, jen píšu, že to nikdo z rodiny nepotřeboval. Potřebovali to zřejmě v mládí naší tzv. vládní představitelé (Jurečku nevyjímaje).

oldriska jelinkova ( 9. ledna 2024 13:01 )

Paní Vendule patří velký dík za všechno co její kapka naděje za spoustu let udělala i tady věřím že pomůže

Uživatel_5353218 ( 9. ledna 2024 02:42 )

Hruza

Uživatel_5353218 ( 9. ledna 2024 02:40 )

To Jo ale Musi si vzit cas

ivanka2013 ( 8. ledna 2024 22:00 )

Kdyby věděla co je Vendula zač, tak by asi nebyla její kamarádka .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa