Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok po masakru? Psycholog: Zasažena je celá společnost! A v předvánočním čase obzvlášť

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. prosince 2023
13:52
Autor: Pavlína Horáková, vei - 
22. prosince 2023
13:00

Česko zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Jak probíhá koordinace  posttraumatického intervenčního týmu? Jak nejlépe pomoci? Epicentru je dnešním druhým hostem Štěpán Vymětal, psycholog se zaměřením na psychologii mimořádných událostí a krizového řízení z ministerstva vnitra, který je členem Stálého výboru pro psychologii krizí, katastrof a traumatu EFPA. 

Střelba na Filozofické fakultě Karlovy univerzity změnila život z minuty na minuty mnoha lidem. 14 z nich brutální střelec chladnokrevně zastřelil. Dalších 24 pak zranil.

Šok a trauma prožívají i studenti, kteří se před svým spolužákem s puškou v ruce schovali, kam to šlo, někteří vylezli ven na římsu. V šoku jsou také rodiče, příbuzní i kantoři ze školy, ale také záchranáři, policisté anebo samotní lékaři, kteří se starali o raněné. Jak se v takové situaci chovat? A jak probíhala podpora intervenčního týmu?

„Podpora stále probíhá, protože stále se nacházíme v té urgentní fázi po neštěstí,“ uvedl Vymětal. „Na místě byli interventi a psychologové z Integrovaného záchranného systému, kteří poskytovali tu akutní podporu, emoční podporu a stabilizaci těm evakuovaným osobám. Další věcí je podpora zraněných v nemocnicích, podpora rodin. Zasaženy jsou široké okruhy lidí. Jedná se o lidi, kteří zažili střelbu, o pozůstalé, rodiny, studenty, personál univerzity, jedná se o místní komunitu, ale vlastně zasažená je celá společnost, každý z nás. Ty další směry v té psychosociální podpoře půjdou i k těmto cílovým skupinám,“ pokračoval psycholog. „Zasažená je celá společnost a tomu má být přizpůsobena ta reakce,“ zdůraznil.

Že navíc k masakru na univerzitě došlo v předvánočním čase, je také problematické. „Je to samozřejmě těžké pro nás pro všechny, tady ten fakt, je to zátěž velká,“ podotýká psycholog.

„Může to mít oba směry, tzn. jednak ty emoce mohou být rozjitřeny, ale zároveň můžeme nacházet i pokoru a klid v těch svátcích, takže je tam i ten zdroj odolnosti, je tam obojí,“ doplnil.

Reakce na extrémní zátěž tohoto typu je různá. „Mnozí lidé také reagují velmi racionálně a správně. Z médií víme, že docházel k ukrytí se lidí (...) Ať už to bylo řízeno, nebo to bylo spontánně, tak to byly správné, racionální reakce. Další věcí je evakuace nebo únik. To je také normální reakce na tu zátěž. A někteří lidé mohou být třeba zpomaleni, nebo jakoby zmrazeni,“ vypočítává expert a upozorňuje, že některých lidí může dojít k projevu emocí dříve, u jiných až později. Pomoc je proto u zasažené komunity dlouhodobá.

V případě posttraumatických stresů či syndromů se diagnostika určuje až po delší době. „V tuto chvíli je normální, že lidé mohou mít akutní stresové reakce na tu zátěž,“ poznamenal Vymětal. Co se však dá udělat teď?

„Včasná, rychlá, akutní první psychická pomoc významně napomáhá tomu, že člověk není v takovém riziku rozvoje těch pozdějších psychických potíží třeba v té souvislosti. Určitě můžeme toho člověka podpořit, dát mu prostor komunikovat třeba v rámci rodiny, nebo přátelé, co mohou udělat pro ty zasažené, tak je to naslouchání, podpora třeba při praktických věcech,“ říká Vymětal.

Upozornil i na stránky opatruj.se Národního ústavu pro duševní zdraví, kde je řada konkrétních rad, jak podpořit blízkého či sebe. Vymětal uvádí, že důležité jsou i takové základní věci, jako je spánek. „Ale funguje i to, že jsme s rodinou, že jsme v komunikaci s těmi blízkými a dovedeme tu zátěž ventilovat v té komunikaci. Těch možností je víc. Pomáhají věci jako jít se projít, nadechnout se, snažit se dodržovat nějaký řád, nějaký rytmus života, snažit se dodržovat zdravý životní styl atd. Těch faktorů pro podporu je víc,“ dodal Vymětal.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Kompletní online

 

Video se připravuje ...
Další videa