Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalý protokolář Sklenář o plánech posledního rozloučení se Schwarzenbergem. Co ho překvapilo?

Aktualizováno -
7. prosince 2023
15:25
Autor: hol, pah - 
7. prosince 2023
14:30

V sobotu se Česko rozloučí s ikonou české politické scény. S bývalým šéfem diplomacie, poslancem a senátorem a také spoluzakladatelem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.  Rakev zesnulého knížete je s urnou vystavena od včerejšího dne v kostele Panny Marie pod řetězem na Malé Straně. Jak bude pohřeb probíhat? Kdo se zúčastní? Jaké pocty bude mít? Nejen na to se bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře ve čtvrtečním Epicentru ptala Bára Holá.

Vláda Petra Fialy schválila a rodina knížete přijala uspořádání pohřbu se státními poctami. Státní pohřeb je slavnostní pohřeb, kterým stát vyjadřuje nejvyšší pocty při úmrtí mimořádně významné osobnosti. „Myslím si, že skutečně, pokud půjdeme tou cestou, že státní pohřeb je vyhrazen bývalým hlavám státu, že to je dobrá cesta, že to bude mít určitý rozsah státních poct,“ míní Miroslav Sklenář a zároveň zmínil, co ho na plánovaném průběhu posledního rozloučení překvapilo: „Jestli mi to neuniklo, tak nebudou staženy státní vlajky na půl žerdi, nebude minuta ticha a nebudou sirény, ale možná, jak to vidíme, i z rozloučení teď v kostele Panny Marie pod řetězem na Malé Straně, že možná ani kníže Schwarzenberg, ani jeho rodina si nepřála velkou pompu.“  Připomněl také, že u jeho ostatků nejsou například vystavena všechna jeho vyznamenaní.

Terminál vedle ostatků a problémy s květinami

Rodina se také rozhodla v kostele vedle jeho ostatků umístit platební terminál, kde mohou lidé darovat finanční pomoc Ukrajině. Květinové dary mohou být podle bývalého protokoláře poměrně problematické: „Víme, že v tom kostele jsou věnce tři, myslím, od sněmovny, senátu, Prahy 1. Nevím, proč tam není věnec vlády, asi se tam nevešel. Lidé tam přináší květiny, oni se tam začnou hromadit, a otázkou pak je, co vlastně s nimi.“  Většinou se decentně uloží nebo někam odnesou. Sklenář také připomněl, že například u posledního rozloučení s Václavem Havlem, „tam byla ta krásná věc, myslím, že to rozhodla Dagmar Havlová, že se pak ty květiny naložily na loď a ta se pak plavila s těmi květinami směrem po Vltavě.“

Kdyby všichni přinesli květiny, tak bude kostel za chvilku zavalen květinami, proto Miroslav Sklenář hodnotí myšlenku, aby lidé své prostředky místo na nákup květin věnovali na dobrý účel, jako správnou. „Trochu mě ale překvapilo, že je tam terminál, myslím si, aby to bylo v místnosti, kde jsou ostatky, že to není úplně vhodné řešení, aniž bych se dovolil kritizovat rodinu. Myslím si, že kdyby se to řešilo tím, že bude zveřejněno, číslo účtu, tak by to bylo jednodušší,“ považuje to praktické provedení za ne úplně šťastné.

Rakev z katedrály vyprovodí smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, jednoho z největších českých vojevůdců, který stál v čele vítězných spojeneckých vojsk v bitvě u Lipska proti Napoleonovi. Smuteční marš naposledy zazněl na pohřbu královny Alžběty II. Průvod se na cestě z katedrály zastaví u Schwarzenberské kaple, zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Rakev bude naložena do vozu, v doprovodu policejních motocyklů se krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí, krokem projede okolo Černínského paláce a v doprovodu policejního vozu bude převezena na Orlík.

Dennyww Novák ( 8. prosince 2023 02:37 )

jeden prispevek,ale jde mi z moji duse,
neumim tak elegantne psat(mam strucny technicky writing)
dekuju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa