Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odbornice na výživu o nebezpečí energetických nápojích. Děti v nich konzumují až 4 hrnky kávy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. listopadu 2023
15:30
Autor: Barbora Holá, pah - 
30. listopadu 2023
14:30

Módní hit mezi dětmi, strašák mezi rodiči. Energetické nápoje rezonují ve společnosti už několik týdnů. Varují před nimi jak lékaři, tak výživoví poradci a další odborníci i školy. Ve Spojených státech se například nápojem PRIME zabývá tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, u nás ho prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Co je tento drink vlastně zač? Komu a jak může ublížit? Měl by se jeho prodej zakázat? Na tyto a další dotazy spojené s problematikou energetických drinků odpovídala v pořadu Epicentrum lékařka ze Státního zdravotního ústavu, nutriční epidemioložka a odbornice na výživu Eliška Selinger. Pořad sledujte od 15:00 na Blesk.cz.

Jeden energetický nápoj PRIME může obsahovat až 200 mg kofeinu. „V jednom hrnku kávy podle toho, jakou kávu uvaříme a jakým způsobem ji uvaříme, tak může být obsaženo nějakých 40–90 mg kávy, tzn. že to množství odpovídá nějakým 2–4 hrnkům a nebo asi čtyřem hrnkům černého čaje,“ vysvětlila Selinger.

„Pro děti a dospívající je toto množství zvláště významné, neboť jsou na kofein mnohem citlivější (...) Například 40 kilogramů vážící adolescent by neměl přesáhnout 120 mg kofeinu denně," varovala odbornice na výživu a dodala: „To je ale množství, které je někdy obsaženo i v jedné plechovce, nebo dokonce i přešvihnuto jednou porcí energetického nápoje. Liší se to značka od značky, ale je možné to přesáhnout ve chvíli, kdy to dítě třeba vypije dva nějaké ty energiťáky, tak už je přes to množství prakticky stoprocentně a zkrátka je potřeba chápat, že ten dětský organismus na takové množství není stavěný.“

Přidaný cukr a nádorová onemocnění

Lékařka upozornila, že energetické nápoje jsou mimo jiné také plné přidaného cukru, který se rychle vstřebává do těla, může přispívat k nadváze a obezitě, což je spojeno s rizikem mnoha závažných onemocnění: „Můžeme se bavit o cukrovce, můžeme se samozřejmě bavit o srdečních onemocněních, ale můžeme se bohužel bavit i o onemocněních nádorových z toho dlouhodobého hlediska, kdy vlastně ta nadměrná tukovost těla zvyšuje bohužel riziko celé řady nádorových onemocnění.“ Z krátkodobého hlediska pak lékařka Selinger varovala v kontextu energetických nápojů zejména u dětí před vyšším rizikem kazivosti zubů. Zdravé množství přidaného cukru je podle jejích slov totiž nula.

„Energetické nápoje nejsou pro nikoho nezbytné a mohou představovat rizika, zejména pro citlivé skupiny, jako jsou těhotné ženy, kojící matky a děti," připomněla Selinger, podle které je třeba, abychom si byli vědomi toho, co pijeme, a chápat, že i bezpečné látky mohou mít negativní dopady při jejich nadměrné konzumaci.

zuzakirsch ( 30. listopadu 2023 17:17 )

Je tam plno cukru a budou tlustý jak prasata. Takhle musíte dívky a chlapce strašit. Draslík je jim jedno a kofein jakbysmet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa